Reka Zabava

Zapadna Srbija bogata je brojnim prirodnim lepotama. Kao i drugi delovi naše zemlje, ona očarava karakterističnim krajolikom i mnogim prirodnim atrakcijama koje će oduševiti sve ljubitelje boravka na svežem vazduhu, outdoor aktivnosti i ljubitelja putovanja uopšte.

Ova regija naše zemlje ispresecana je mnogim rekama i potocima, a krase je opčinjavajuće padine i visovi podrinjsko-valjevskog planinskog masiva. Valjevske planine, Povlen, Maljen, Jablanik, Medvednik, Suvobor i Magleš oduševljavaju svojom lepotom.

U ovom kraju naići ćete na tragove istorijskih zbivanja, poput borbi iz Velikog rata, te na misteriozne prirodne pojave i dela ljudskih ruku koja će vas navesti na stara predanja i legende vezane za ovaj kraj.

Jedno od turistički najpoznatijih mesta u ovom kraju svakako su Divčibare na planini Maljen, a tu su i misteriozne kugle na Povlenu, čarobna Taorska vrela, brojni manastiri iz različitih razdoblja naše istorije, narodno graditeljstvo i mnoge druge zanimljivosti.

Reke Zapadne Srbije neprocenjivo su blago ovog kraja. Geološki raznovrsni i složeni kanjoni, neobični tokovi, pećinski sistemi i vodopadi, svi oni čine vodeni sistem u ovom kraju izuzetno atraktivnim, ali i veoma vrednim.

Reka Zabava

Rečica Zabava jedan je od vodenih tokova u ovom kraju. Ona je zapravo izvorišna reka Gradca, koji je sam po sebi jedna od najinteresantnijih reka ovog kraja, a čiji kanjon opčinjava svojom lepotom, florom i faunom, pećinama i drugim dragocenostima.

Zabava izvire pod Malim Povlenom, inače najvišim vrhom na planini Povlen (1347 m), a njeno izvorište čini nekoliko izvora koji se nalaze u Kneževom polju. Zabava teče u vidu potoka i potom ponire pod zemlju, u krečnjačku jamu.

Nakon nekih 200 metara podzemnog toka, Zabava izbija na površinu na izvoru Bele vode, koji se nalazi pod Belom stenom. Tek kod takozvanih Germanskih vodenica, ispod šume Jelje, u selu Gornji Taor, reka dobija svoje zanimljivo ime.

Interesantno je da zapravo nije poznato kako je Zabava zapravo dobila naziv, odnosno čime ga je tačno zaslužila. O tome nije preostalo nikakvih zapisa ili sećanja. U blizini reke nalazi se i zaselak Zabava; ova dva naziva su sasvim izvesno povezana.

Na reci Zabava nekada su se nalazile redovničke vodenice; bilo ih je devetnaest. U reci je bilo i dosta pastrmke. Nakon poniranja i ponovnog izviranja, Zabava se sastavlja sa Bukovskom rekom i od tog mesta pa nadalje nosi ime Suvaja.

Posle nekoliko kilometara reka ponire, te izbija na površinu kod Bogatića, iznad manastira Ćelije, jedne od najvećih svetinja ovog kraja, te nastavlja kao Gradac. Do samog manastira reka protiče kroz vrlo živopisnu klisuru, zavija oko manastira i teče dalje ka Valjevu, do svog ušća u Kolubaru.

Za samu Zabavu vezuje se i legenda o aždaji. Naime, prema predanju, na mestu gde Zabava ponire pod zemlju postojalo je malo jezero u kom je živela aždaja. Kako pripovest kazuje, aždaja bi s vremena na vreme izlazila iz jezera i tumarala Kneževim poljem.

Za poniranje zabave vezuje se i jedna manje fantastična priča o kojoj su svedočili stariji, premda ne možemo tvrditi njenu istinitost. Prema ovom svedočenju, sa vodom je u ponor otišla devojčica sa som, a voda ih je izbacila na površinu kod Bele stene, dva meseca kasnije.

Za izvorišta reka i njihove misteriozne tokove, pogotovo kada je reč o vrelima i ponornicama, od davnina se vezuju mnoge legende, predanja i narodna verovanja. Reke su odvajkada igrale izuzetno značajnu ulogu u životima ljudi, a folklor vezan za njih naročito je živ u našem narodu.

Kada je reč o reci Gradac, koju, možemo reći, rađa izvorište Zabave, ona predstavlja izuzetno bogat i dragocen prirodni predeo, dok se sama reka smatra jednom od najčistijih ne samo u Srbiji, nego i u Evropi.

Kanjon ove reke obiluje biljnim i životinjskim svetom, a u njemu se mogu naći i brojne vrste gljiva.

Sama klisura je dugačka 22.7 kilometara i dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Sama klisura je interesantna i speleolozima koji su izbrojali skoro 70 pećinskih objekata.

Poznata pećina u kanjonu Gradca je Degurićka pećina, izuzetan speleološki objekat karakterističan po pećinskim sifonima – kanalima i raznovrsnom pećinskom nakitu.

Osim bogate flore i faune, u kanjonu Gradac se nalaze i dva naročito interesantna kulturno-istorijska spomenika, manastir Ćelije koji najverovatnije potiče iz XIII veka i arheološki lokalitet Jerinin grad.

Od rečice Zabave podno najvišeg povlenskog vrha tako je nastala jedna od najdragocenijih reka u Srbiji, premda su svi naši vodeni tokovi veoma važni. Povlenska Zabava, reka zanimljivog imena, jedan je od pravih bisera Zapadne Srbije.

Korisni tekstovi