Povlenske kugle, kamene kugle u Srbiji

Planina Povlen je najviša od valjevskih planina i najviša od planina koji čini lanac visova na liniji Avala – Gučevo.

Nekada je Povlen zajedno sa Maljenom i Jablanikom nosio zajednički naziv Karadag, koji u prevodu sa turskog znači ’crnogorske planine’.

Tri planine su ovaj naziv dobile zbog gustog crnogoričnog rastinja. Nazivi Povlen i Maljen, po kojima danas ove planine znamo pojedinačno nisu novi, a izvedeni su iz glagola koji označava pomaljanje, uzdizanje.

Ukoliko obilazite valjevski kraj ili boravite na Divčibarama na Maljenu, preporučujemo da obiđete i Povlen, planinu koju karakterišu mnoge zanimljivosti, a okružuju misterije, poput one koja se tiče takozvanih povlenskih kugli, o kojima će više reči biti u nastavku.

Za početak treba reći nešto o karakteristikama same planine Povlen. Reč je o dinarskoj planini koju čine tri visa prigodnih naziva – Mali, Srednji i veliki Povlen.

Ono što će vam možda delovati neobično jesto to da je Mali Povlen zapravo viši od Velikog, sa vrhom na visini od 1347 metara, dok najviša tačka Velikog Povlena iznosi 1271 metar. Mali Povlen je, dakle, najviši vis u čitavom kraju.

Mali Povlen karakteriše asimetričnost. Njegov jugozapadni obronak je većeg nagiba od severoistočnog. Greben Malog Povlena je uzan, a čine ga huovi sa vrtačama.

Područje koje se naziva Bele vode karakteriše spuštanje krečnjačkim stepenicima, a od ovog mesta do tzv. Crvenog brega serpentinom.

Strukturu planine najvećim delom čini serpentin, koji doprinosi njenim relativno nežnim stranama na severnom delu.

Na ovom području postoje gusti vodotoci; tu su brojni nadzemni potoci. na drugoj strani nalazi se listopadna šuma. Četinari se mogu naći samo na jednom delu planine.

Misterija Povlenskih kugli

Povlen je po mnogo čemu zanimljiv za istraživanje. Prepun je retkih prirodnh dragocenosti kojima ćemo posvetiti posebnu pažnju, ali se za njega vezuju i razna predanja, legende i misterije koje će bez sumnje pobuditi svačiju radoznalost.

Neke od najinteresantnijih misterija planine Povlen odnose se na Povlenske kugle, predanje o Nojevoj barci i čuvenom srpskom vampiru Savi Savanoviću. Kakva tajna leži iza ovih priča i na koji način one planinu Povlen čine tako zagonetnom?

Čuvene Povlenske kugle verovatno su jedna od najvećih misterija ne samo Povlena, nego i područja Srbije uopšte, a verovatno i mnogo šire. Kakve su to kugle i u čemu se sastoji njihova misterija? Kako izgledaju i gde se nalaze?

Reč je o velikom kamenim kuglama koje se nalaze se u ataru sela Taor, zaseok Mravinjci (još jedna od zanimljivosti ovog kraja su i Taorska vrela, koja su takođe inspirisala mnoge priče i verovanja) i pod izvorištem Bele vode.  O poreklu i svojstvima ovih kugli vode se brojne polemike.

Na prvi pogled može se primetiti da se radi o jedinstvenim formacijama od stene, sferičnog, skoro savršenog oblika. Kugle se nalaze u koritu jednog potoka, koji periodično presušuje. Do jaruge u kojoj su smeštene kugle dolazi se za samo 15 minuta hoda od lokalnog puta.

Povlenske kugle leže u bukovoj šumi, u miru povlenskog ambijenta, obrasle mahovinom. Njihov neobičan izgled godinama fascinira lokalno stanovništvo i svakoga od retkih putnika koji su imali priliku da ih osmotre ili dodirnu.

Čini se da se radi o pravom čudu prirode, kakve su, recimo, izvanredno čudnovate stenovite formacije na lokalitetu Đavolje varoši. Baš kao i u slučaju nestvarne Đavolje varoši, nesvakidašnji izgled Povlenskih kugli inspirisao je svakojaka verovanja i mitove.

Pre nego što bacimo malo geološkog svetla na misterioznu pojavu kamenih kugli na Povlenu, upoznaćemo se sa nekim od interesantnih predanja vezanih za njihova tajanstvena svojstva i nastanak.

Čudesna svojstva i tajna nastanka Povlenskih kugli

Kugle se, naime, nikada nisu mogle razbiti niti pomeriti s mesta, premda su to mnogi pokušavali.

Prilikom pokušaja da se razbiju čekićem, kugle bi samo varničile. Za razliku od onih koji su kugle navodno pokušali da razbiju, tu su i oni koji kažu da one imaju isceliteljske moći.

Prema jednoj od poznatijih priča, izvesni berač vrganja je tokom svoje potrage za pečurkama osetio probadanje u nozi. Bol je bio veoma jak, pa je morao da prisedne. Desilo se tako da je seo baš na jednu od misterioznih kamenih kugli.

Kako priča kaže, bol mu je bio kao rukom odnešen. Osetio je, naime, prijatno strujanje i više ga nije bolela noga. Mnogi veruju da dodirivanje kugle može da ukloni bol, isceli telo, ispuni zamišljenu želju. O tome svedoče pojedinci čije su se želje zaista i ostvarile.

Prema ovom verovanju, potrebno je da prislonite obe šake na kamenu kuglu, da zamislite vašu želju, a garancija za ispunjenje biva veća ako je ponovite tri puta. Trostruko ponavljanje želje vezano je za narodno verovanje da Bog tri puta pomaže, kako se i kaže.

Predanja o samom nastanku Povlenskih kugli nisu ništa manje zanimljiva. Od onih koja su neposredno vezana za našu narodnu tradiciju izdvaja se verovanje o tome da su Povlenske kugle nastale od suza Marka Kraljevića. Drugi smatraju da su kugle pale s neba.

Pojedinci pokušavaju da na površini kugla pronađu stare runske zapise ili smatraju da su kugle imitacija Sunčevog sistema, te da su vanzemaljskog porekla. Odakle zaista potiču Povlenske kugle? Imaju li tajanstvena svojstva?

Čudo prirode na Povlenu

Povlenske kugle su, naravno, bile predmet istraživanja stručnjaka. Geološka istraživanja su pokazala da nije reč o ljudskoj tvorevini ili delu vanzemaljskih stvaraoca, već da je reč o specifičnoj geološkoj pojavi koja se može videti i na drugim mestima u svetu.

Težina, sastav i druge odlike kugli dokazuju da je reč o prirodnoj tvorevini – reč je o formacijama nastalim usled podvodnih vulkanskih dejstava u periodu kada je ovo područje bilo duboko pod vodama Panonskog mora.

Povlenske kugle ipak jesu prirodno bogatstvo i retkost Srbije i u našoj zemlji se nalaze isključivo na planini Povlen. Postoje dve grupe kamenih kugli, od kojih je jedna kraj zaseoka Mravinjci, a druga pod izvorom Bele vode.

Na ovom području postoji tridesetak kugli različitih veličina, od samo petnaestak centimetara u prečniku do dvometarskih.

Kamene kugle ovog tipa mogu se naći i u susednoj Bosni i Hercegovini, dok se iste mogu naći i u Argentini, na Kostariki, u Kazahstanu, u Ohaju, Australiji i na Alpima.

Geološki dokazi o poreklu ovog povlenskog blaga teško da mogu da umanje misterioznost njihove pojave, niti da pobiju sva čudna predanja vezana za ovaj jedinstveni prirodni fenomen, a možda tako i treba da bude.

Povlenske kugle možda zaista imaju čudesne moći, bez obzira na to što je njihov tvorac Majka Priroda, a možda i baš zato. Ono što ih čini još tajnovitijim jeste to što se nalaze na skrovitom mestu, neobeleženom bilo kakvim putokazom.

Ukoliko se upustite u potragu za neobičnim kamenim kuglama koje isceljuju i ispunjavaju želje, za smernice se raspitajte kod ljudi iz ovog kraja koji znaju gde se kugle nalaze. U suprotnom rizikujete da zalutate u bespućima Povlena.

Kako do Povlenskih kugli?

Za lokaciju Povlenskih kugli znaju samo meštani, mada se danas mogu pronaći i organizovane planinarsko-pešačke ture prilikom kojih se obilaze i neobične kamene formacije.

Međutim, ukoliko ste se baš namerili da ih sami pronađete, evo kako.

Reč je o kuglama koje se nalaze u potoku u ataru sela Taor, pod Belim vodama, do kojih možete doći putem iz Valjeva.

Zaputite vozilom se iz pravca Valjeva ka Donjem Taoru. Nemojte skretati u samo selo, već produžite do Mravinjaca. Na putu ćete doći do table sa oznakom Bele vode. Parkirajte na par stotina metara nakon oznake i odatle nastavite peške.

Same kugle se ne nalaze daleko od tog mesta, te vam neće biti potrebno mnogo vremena da ih pronađete. Međutim, ono što treba da znate jeste da ne postoji nikakva oznaka ili putokaz za njihovu lokaciju.

Da biste pronašli kugle morate verovati svom instinktu, intuiciji i oku. Ono što je sigurno jeste da ćete ih prepoznati bez greške. Njihov neobično pravilan oblik nesumnjivo će vam probuditi maštu i učiniti da bar malo poverujete u priče koje se o njima ispredaju.

U svakom slučaju, ovaj povlenski dragulj bez sumnje će vam ostati u sećanju. Čuda prirode poseduju neizrecivu i tajanstvenu silu koju je teško objasniti. Možda u starim predanjima zbilja ima i malo istine.

Čudesna priroda Povlena

Nadamo se da svakako nećete zalutati, te da ćete prilikom posete Povlenu iskusiti ono najlepše od njegove veličanstvene prirode, te da vam pomoć čudesnih kugli neće biti neophodna, kao beraču vrganja.

Treba da znate da je povlenska fauna veoma bogata. Na Povlenu žive poskoci, smukovi i nekoliko vrsta žaba i guštera. Tu su i brojne vrste insekata, među kojim se izdvaja povlenska pčela, najkvalitetnija pčela Balkana.

Od sitnih glodara na Povlenu žive miševi, puhovi, krtice i zečevi, te poneki jež i veverica.

Kada je reč o divljači, možda najlepši stanovnik Povlena su graciozne srne. Treba znati da na Povlenu ima i divljih svinja, ali i lisica, divljih pasa, šakala i vukova.

Vuk je najopasnija zver u ovom kraju, dok medveda na Povlenu nema, premda se mogu sresti prilikom njhovih prelazaka iz Bosne ka planini Tara.

Na Povlenu se mogu sresti i brojne vrsta ptica, među kojima su i mnoge vrste grabljivica. Posebno značajan posetilac Povlena je beloglavi sup, čije se stanište zapravo nalazi u kanjonu Trešnjice.

Povlenski ambijent posebnim čine listopadne šume, u kojima raste preko dvadeset različitih vrsta drveća.

Autohtone vrste na ovom prostoru su gorski javor i bukve, a u povlenskim šumama rastu i breze, leske, jasen, te poneki četinar, poput smrče i borova.

Korisni tekstovi