Planina Maljen – sve što trebate znati

S vremena na vreme, a neki od nas i stalno, imaju želju da pobegnu iz grada, a često imamo samo malo vremena, i malo novca, pa bi nam najbolja varijanta bila da odemo negde „blizu“; u neko mesto za koje nam ne treba mnogo novca.

Umesto planina kao što su Kopaonik, Zlatibor ili Golija, ili Tara, mnogi posećuju, upravo iz gore navedenih razloga, Valjevski kraj, i među Valjevskim planinama, planinu Maljen.

Možda, za neke ovo ne zvuči previše poznata stvar, ali ako vam kažemo da je upravo na Maljenu locirano mesto Divčibare, onda ništa ne treba da vas čudi, jer mnogi mešaju ova dva pojma, a zapravo su Divčibare samo mesto na planini Maljen.

Sada, kada smo to rešili, evo su najvažnije stvari zbog kojih svakako trebate, ako već niste, obišli ovu divnu planinu.

Planina Maljen je još jedna od prelepih planina zemlje Srbije, koja se nalazi južno od grada Valjeva i prostire se na dužini od 25 kilometra.

I upravo kada nekoga pitate, a gde je Maljen, kazaće vam da je blizu Valjeva.

I upravo tako, ona jeste deo Valjevskih planina – kojih ima 5 ali je svakako Maljen najpoznatija planina ovde, možda upravo zbog mesta Divčibare, koje svake godine privlače sve veću pažnju među domaćim i stranim turistima, jer svakako ima šta da ponudi, a ugostitelji svake godine dodatno proširuju ponudu.

Jedno od najpoznatijih turističkih mesta na ovoj planini su Divčibare, čija je nadmorska visina 980 metra.

Na planini Maljen se, inače, nalazi jedan od najvećih vodopada u Srbiji i zauzima šesto mesto i zove se vodopad Skakalo, koje svi turisti obavezno obilaze kada posećuju ovaj kraj, čak i zimi.

On se nalazi na reci koja se zove Manastirica i njegova visina je čak 30 metara i pogled na njega je zapanjujuće lep.

Planina Maljen je prelepa planina, bogata biljnim i životinjskim svetom, od kojih su mnogobrojne vrste zaštićene.

Od drveća su najzastupljeniji četinari i mešovite četinarske šume, pa je šetnja ovim krajevima, tokom čitave godine pravo zadovoljstvo.

Mnogi se ljudi pitaju kako da stignu do ove lepe planine i sada ćemo dati neke smernice za ljude koji ne barataju bas najbolje sa mobilnim telefonima i GPS uređajima.

Između ostalog, navigacija ponekad ume da vas ” prevari ” i ne biste bas uvek na nju trebali da se oslanjate iz tog razloga stopostotno, uvek dodatno vodite računa, i raspitajte se gde idete, upamtite neke glavne smernice.

Na primer, iz Beograda ćete najbolje doci na ovu planinu bez problema i sve sto treba je da vozite Ibarskom magistralom i to do samog skretanja za grad Valjevo.

Kada ste tu skrenuli, na pravom ste putu i odatle idete prema Mionici i bitno je da pratite putokaz.

Od Mionice imate još samo dvadesetak kilometara do planine Maljen. Verujte nam da uopšte nije komplikovano stici do ove planine, pogotovu sto se nalazi na samo 120 kilometara od Beograda.

Maljen je planina koja je stavljena pod zaštitu, kako bi se očuvao kako biljni pa tako i životinjski svet koji se na lazi na ovoj planini.

Stavljena je pod zaštitu druge kategorije i na njemu je zabranjena izgradnja mini hidroelektrana i svega sto bi moglo da ugrozi njenu floru i faunu.

Pored mnogobrojne i bujne flore na ovoj planini na njoj postoje i životinjske vrste koje su pred istrebljenjem i zakonom je zabranjeno njihovo ubijanje takođe.

Naša država na ovaj način pokušava da sačuva prirodnu lepotu ove planine koju posećuje veliki broj turista, pogotovu zbog njene blizine.

Na planini Maljen postoje mnogobrojne šumske zajednice hrasta, bukove sume, bukovo- jelove sume, sume crnog graba i crnog jasena, sume crne jove i vrbe, brezove sume i još mnogo vrsta flore od kojih su neke izuzetno retke poput planinskog šafrana, češljice…

Na planini Maljen postoji cak 19 vrsta vodozemaca i gmizavaca od kojih su čak osam zaštićeni zakonom a vodozemaca sedam.

Takođe je zaštićena i fauna riba i ne dozvoljava se njihov ribolov.

Sve ovo znaci da na ovoj planini sve buja od biljnog i životinjskog sveta i da ćete zaista uživati u pravoj prirodi na samo nekoliko kilometara od glavnog grada.

Kako stići do Maljena?

Kao što smo napomenuli, ali je uvek dobro, dodatno se podsetiti, da do planine Maljen od Beograda ima oko 120 kilometara.

Putuje se Ibarskom magistralom, i put je relativno jednostavan, samo se skrene kod skretanja za Valjevo, odakle se ide ka Mionici.

Od Mionice do Maljena i Divčibara imate još samo oko 20- tak kilometara, što je veoma sve blizu ukupno kada vidite.

Ukoliko želite da se popnete na neki od vrhova Maljena možete to da uradite peške, to je najlakši način, usput obilazite i predivnu prirodu.

Takođe, za one koji to žele, apsolutno je moguće da se do nekih delova Maljena, i nekih vrhova stigne i putem auta.

Takav jedan je npr. Kraljev sto, gde je i selo istog imena, a u pitanju je najviši vrh Maljena.

U ovom slučaju možete da birate da li ćete da obiđete ovaj vrh pešaka ili autom pa onda da se šetate po raznim vidikovicima.

Sve je u redu i dozvoljeno, imate opciju koju god želite, i koja god vas čini srećnim i ispunjenim, i kako vam najviše prija.

Staze do vrhova kao što su Velika pleća, Paljba, Crni vrh i Golubac, su malo problematičnije jer staze imaju loše obeleživače, tako da budite pažljivi i dobro se informišite pre nego krenete na ovo putešestvije, koje jeste relativno blizu, ali ipak je ovo divljina i priroda.

Neki turisti kažu čak da postoje table na stazi koje nisu ispravne, i mogu da vas navedu na pogrešan put.

U tom slučaju, nemojte da se stidite, postoji veliki broj divnih meštana koji mogu da vam pomognu.

Postoje i lokalni vodiči ovde, koji će da vam asistiraju u obilaženju Maljena.

Istorijat

Arheološka istraživanja pokazuju da se praistorijski čovek doselio ovde, čemu svedoče arheološki ostaci u pećinama ovog kraja, kao što su Petnička i Visoka pećina.

Dakle ovo su bili prvi stanari planine Maljen, koju su posle nastanili i posetioci iz Keltskih plemena kao i Iliri.

U ovim krajevima prisutni su i ostaci Rimskih osvajanja, pa su tako jasno locirana rimska utvrđenja, upravo ovde na Valjevskim planinama, i naravno Maljenu.

Kasnije su ove prostore naselili stari Sloveni, a odmah posle njih ovde su boravili Mađari i Bugari; kada se oko 1274 godine, vraća u ruke Srbije.

Ipak, ovi krajevi, i lokacija samih planina je uvek sporna bila za Mađare.

Do turskih osvajanja bilo je tako, ali istorijski podaci svedoče da je ovde turska moć bila relativno slabija nego u ostalim krajevima Srbije, i trajala je svega oko 250 godina, sa prekidima.

Maljen je takođe bio važna planina tokom svih, mnogobrojnih ratova koji su se vodili na ovim prostorima, a zaista je bio važan, pa čak i odlučujuća lokacija u nekim borbama koje su se vodile.

Ono što je karakteristika ovog kraja, a posebno planine Maljen jesu narcisi koji rastu svuda unaokolo, i posebno je divno videti ih tokom leta i proleća.

I jeste tako, a možemo se setiti i legende o Narcisu – momku koji je bio zaljubljen u svoj odraz, pa je upao u jezero u kom se ogledao i pretvorio u cvet, narcis.

Ova planina je zbog tzv. Ruže vetrova, jedna savršena vazdušna banja, ali i avanturistički park, divna planina za skijanje, ali i za pešačenje.

Priroda

Priroda je zaista jedinstvena na Maljenu – ovo je ipak planina, i koliko god da ima pitomiju klimu od ostalih planina, nemojte misliti da ne ume da bude surova.

Morate uvek da budete adekvatno odeveni, jakna i obuća posebno. Savetuje se i nošenje kabanice, ukoliko bude nekih padavina ili naglih promena vremena, koje su karakteristika Maljena.

Kada je vedro nebo sa vrhova planine Maljen može se videti čak i Durmitor.

Visovi Kraljev sto (1.104m) je najviša tačka, tu je zatim Golubac (1.050m) koji je naziv dobio po divljim golubovima koji su se nekada ovde gnezdili.

Tu je divan Crni vrh (1.098m) odakle se vidi čak i Kopaonik.

Tu je i vrh Paljba (1.051m), i Velika pleć (1.036m), koji liči na veliku plećku kada se posmatra sa drugih vrhova.

Maljen je planina koju odlikuju čini se neprekidna polja livada i pašnjaka, a tu su i predivne šume, kao i reke i potoci koji presecaju kanjone.

To su reke Crna reka, Crna Kamenica, kao i predivna Bukovska reka, ali i Krčmarska reka.

Na Maljenu se nalazi i visok 20 metara vodopad Skakalo (koji se tokom hladnih zima ledi, i zada je veoma atraktivan), nastao od reke Manastirice.

Naravno na Maljenu se nalaze i Divčibare, kao najpoznatiji turistički centar ovog regiona, kao što smo već govorili.

Ipak, za one koje žele, Maljen nudi i mnogo više od Divčibara, tu je još puno toga što se može obići; puno malih mesta, simpatičnih staza, i ljubaznih domaćina.

Aktivnosti

Među najpoznatijim je staza koja se pruža u dužini od oko 800 m, niz severnu padinu Crnog vrha.

Ima žičaru ali i specijalno osvetljenje adaptirano za skijanje u kasnim večernjim satima.

Druga staza se nalazi u njenom „komšiluku“, takođe na severnim padinama Crnog vrha, približne je dužine, ali je znatno teža i zahteva veće iskustvo od prethodne.

Poseduje dvosednu žičaru. Obe ove staze smeštene su samoj okolini čuvenog odmarališta „Crni vrh“.

Pored njih postoje i staze za one najmlađe ili za one neiskusne, i to čak tri. U pitanju su kratke staze, sa izuzetno blagim nagibom u blizini hotela i odmarališta, u potpunosti prilagođene deci.

Najpoznatija turistička manifestacija na ovom području je svakako „Beli narcis“, u okviru koje se prelepe devojke ovih krajeva takmiče za titulu misice, a koncerti poznatih pevača i grupa najčešći su prateći program.

Takođe od skoro se na ovoj manifestaciju igraju i dečje predstave, jer je ovo planina idealna za boravak i onih najmlađih.

Nije neobično što ova manifestacija nosi ovakav naziv s obzirom da je taj cvet na neki način zaštitni simbol ove prekrasne planine.

Ova visoravan i vazdušna banja idealno je mesto za kratke vikend-izlete porodica. Nadomak je glavnih gradova i do nje se brzo stiže, ali se odmor na njoj brzo ne zaboravlja.

Ukoliko vam je potreban nov lep smeštaj na najboljim lokacijama, pogledajte našu ponudu apartmana dostupnih za iznajmljivanje.

Zaključak

Ovo su divni krajolici naše zemlje, upravo ono mesto gde Mačva i Pocerina postaju nešto više, gde se pretvaraju u brdu, gde ima venac Valjevskih planina, a među njima i Maljen.

Kažu da je ovo planina koja ima iskonsku lepotu ovaj deo severozapadne Srbije i predivan, blizu svega, svih većih gradova, samo 30 kilometara od Valjeva, od Beograda nešto više od 120 kilometara.

Pravcem istok zapad planina nudi predele neverovatnih lepota.

Pored njega, prve komšije su mu planine Povlen i Suvobor. Mnogi vrhovi Maljena prelaze 1000 metara nadmorske visine, a vidici koji su na ovoj planini su savršeni.

Pogled koji se sa njih pruža, će da vas ostavi bez daha i ispuniće vas neverovatno pozitivnom energijom i shvatićete zašto svi hvale ovu veoma lepu planinu, koja ima toliko toga da nam pruzi.

Ako ne poznajete dovoljno ovu planinu, nemojte da rizikujete i da sami šetate njenim strmim stazama i da se sami upustite u obilazak, već za to angažujte vodica, koji će da vas sprovede i da vam pokaže zapanjujuće lepe poglede koje može da vam pruzi ova planina.

Savetujemo vam da pre nego sto prvi put odete na ovu planinu, da se dobro informišete i raspitate o tome šta biste sve trebali da obiđete dok ste na njoj.

Jer na žalost nas tempo života je takav, da ne može sebi svako da priušti dovoljno vremena da obiđe sve lepote ove planine, jer zaista ih ima mnogo i nesagledive su za tih 7 do 10 dana koliko prosečan čovek na njoj provede; ali i jedno popodne vredi.

Bas iz tog razloga vam kažemo da dobro isplanirate svoje putovanje je na ovu planinu, kako biste mogli da vidite samo ono najlepše i najznamenitije sto na njoj postoji.

Postoje brojni smeštajni kapaciteti koje možete rezervisati i izabrati onaj koji vama i vašoj porodici najviše odgovara.

Za vreme korone, tj. kada je ona bila u punoj snazi, mnogi ljudi su spas potražili baš na planinama naše zemlje Srbije, a jedna od njih bila je Maljen, upravo zbog svojih osobina.

Korisni tekstovi