Divčibare – šta videti i posetiti? Atrakcije i aktivnosti

Ponekad, da biste iskusili nešto novo ne treba da odete daleko, jer je naša zemlja toliko turistički bogata, ima svega, da na samo sto ili dvesta kilometara od grada u kome živite, ima neka skrivena oaza prirode, tradicionalni restoran, arheološko nalazište, ili avantura park, ZOO vrt, skijalište ili bazeni.

A u nekim slučajevima, postoje ona turistička mesta koja imaju doslovno sve od navedenog, a svoju ponudu šire konstanto.

Jezero, planina, banja, ili nešto treće, u Srbiji ima svega, a čini se da se svake godine radi sve više i više na promociji domaćeg turizma.

Ponuda se proširuje svake godine sve više i više, na razne načine, mada je jedan od retkih benefita pandemije korona virusa bio upravo taj da je pokazao građanima koji nisu mogli da izlaze iz države, da provode svoj odmor, karantin, ili vikende, upravo u granicama Srbije.

Mnogi su se podsetili na lepote naše zemlje, a neki su je tek otkrili.

Ne samo da država ulaže, već su i sami ugostitelji shvatili značaj ulaganja, praćenja trendova u turizmu (online zakazivanje, recenzije na internetu kao sasvim validan izvor informacija, itd.), do toga da su svesni da se moraju boriti svim silama kako bi privukli ne samo strane već i domaće turiste.

Pa se tako, na samo stotinak kilometara od Beograda nalaze Divčibare, planinsko mesto smešteno na planini Maljen, nadomak Valjeva.

Mnogi mešaju ova dva pojma, što je negde potpuno razumljivo imajući u vidu da su Divčibare toliko popularne, najpoznatije mesto ovog kraja. Ipak one su samo naselje, a Maljen je planina.

U pitanju je visoravan, a turistički potencijal ovog mesta je prepoznat još pre jednog veka, a od tada se konstantno ulagalo u ovaj kraj, još 1926. se odlučilo da će ovo postati vazdušna banja, a kasnije turistička atrakcija.

Mnogo je razloga što su upravo Divčibare toliko popularne, između ostalog divna klima, bujna priroda, divni domaćini i fenomenalna hrana, samo su neke od njih.

Divčibare su, jedna od top deset destinacija u Srbiji, i nekoliko godina za redom su našle svoje mesto na ovoj prestižnoj listi.

Pozicionirale su se kao raj za porodice, i one koji žele da skijaju prvi put -puno je raznih sadržaja, koji su prilagođeni svim uzrastima.

U ovom vodiču predstavićemo najvažnije turističke elemente ovog kraja.

Istorijat

Većini je poznata i zanimljiva, ali pomalo tužna priča o tome kako su nastale Divčibare – u pitanju je smrt jedne mlade devojke. Priča ide ovako – nekada davno, tokom jednog leta, kada je bio jak pljusak, i voda nosila sve pred sobom, mlada čobanica je upala slučajno u reku Crnu Kamenicu.

Narod koji je živeo u ovim prostorima je jako pogodila smrt mlade devojke, pa je u sećanje na nju ova visoravan, na kojoj je izgubila život, dobila ime Devojačke bare, ili kako je danas poznato i popularno mesto Divčibare.

Istraživanja pokazuju da je na ovim prostorima bio i praistorijski čovek, kasnije Iliri i Kelti, a potom Rimljani, koji su ostavili značajne tragove na ovom prostoru.

Potom ovde dolaze Stari Sloveni i tu se nastanjuju, shvativši koliko toga ovaj prostor ima da ponudi.

Knez Miloš je želeo još davnih dana da otkupi ovo mesto od Turaka koji su ovde boravili negde oko 250 godina, sa pauzama – istoričari kažu da se u ovome vidi koliko je narod valjevskog kraja zapravo veoma prkosan i ponosit. Miloš je shvatio koliko je ovde divna priroda i dobra klima.

Nekoliko godina posle završetka Prvog svetskog rata, tačnije 1926 te godine, Divčibare postaju mesto za odmor i rekreaciju tadašnjih stanovnika okolnih mesta.

Do Drugog svetskog rata, 1941, ovaj kraj i Divčibare su se rapidno razvijale, baš te godine ovde je bilo oko 1000 i nešto više turističkih ležaja. Rat je nažalost, uništio sve, i stopirao rast ovog kraja.

Ne samo to, ovde su mnogi stradali, nevini seljaci koji su samo kosili svoje livade. Njih su ubili Nemci, u znak odmazde za svoje ubijene i ranjene vojnike.  Na mestu gde je streljano 81 seljak, kasnije je podignut spomenik u znak sećanja na njihovu žrtvu.

Posle završetka rata, ovaj kraj je bio, malo je reći, potpuno pust, i zapušten. Međutim, stvari su se ubrzo popravile, pa tako od već 1946 te godine, kreće ponovna izgradnja Divčibara, i celog ovog kraja.

Niču razni objekti, odmarališta, a kasnije i smeštaji, itd. Turizam ponovo kreće da cveta. Već 1952 je nikao hotel Maljen i vila Narcis.

One su i dan danas mesto koje je turistički centar celog ovog kraja, i nema joj ravnih, jer zaista imaju sve, a kako kažu turisti, cenovno je neuporedivo povoljnije nego neka druga turistička mesta.

Položaj i kako doći do Divčibara?

Smatra se da Divčibare imaju savršen geografski položaj – i ako nas pitate gde se nalazi, odgovor je na samom centru planine Maljen, koja je jedina izdvojena od ostalih Valjevskih planina, kojih ima ukupno 5.

Maljen je i kako kažu najlepša ili jedna od lepših, kao i turistički najrazvijenijih planina ovoga kraja, a Divčibare su apsolutno centralna tačka.

Na istoku Srbije su, samo 38 kilometara udaljene od Valjeva i nešto više od prestonice, Beograda.

Idealne su jer su blizu glavnog grada, i Vojvodine takođe.

Dakle, Divčibare su visoravan, dakle ravan koja je okružena visovima, koja upravo zbog tog razloga ima savršenu klimu, koja nije toliko ekstremna kao na nekim drugim planinama.

Divčibare imaju zimu koja traje oko meseca, i ponekad se desi da sva četiri pada sneg, što omogućava dugu skijašku sezonu, dok su leta blaga, i stabilna sa manje padavina, i temperaturama koje ne prelaze  22 stepena Celzijusa.

Prosečna temperatura je oko 18 stepeni, a posebno je lepo doći ovde tokom jeseni koja je nešto toplija od proleća.

Svako godišnje doba ovde ima svoju magiju, a to potvrđuje i turistička sezona koja traje cele godine.

Još jedan benefit Divčibara je lagan put kojim se stiže – povezanost putevima je bez premca.

Upravo se ovde ukrštaju putevi sa tri mesta, Požege, Kaone i Mionice.

Najbrže možete da stignete Ibarskim putem do Županjca, posle čega trebate da pratite skretanje za Mionicu (preko Donje Toplice i Bogovađe).

Ovo je najbolji put kojim se stiže iz Beograda. Kvalitetan je put preko Divca i Mionice, ili onaj preko Mionice i Ljiga, oni su nekoliko kilometara duži od Ibarskog, ali je sam put boljeg kvaliteta.

Ako dolazite iz pravca Valjeva, najbolje je da idete putem preko Rajkovića ili pomenute Kaone, ovde je asfalt, a pored puta imaju odmarališta i Vidikovac (Velika paljba).

Imajte u vidu da ne morate da idete na ovaj put sopstvenim autom, postoje i mnogobrojni autobusi i kombiji koji redovno i relativno brzo dolaze do Divčibara.

Šta obići?

Divčibare su dovoljno male da je sasvim u redu da ih posetite tokom jednog vikenda, i da probate većinu stvari koje vas zanimaju.

Opet sa druge strane sasvim su i velike i zanimljive da imate šta da radite i ako ostanete 7, 10 i više dana. Uvek ima nekih neotkrivenih mesta, šetališta i izletišta za one koji žele da idu korak dalje.

Za ugodan smeštaj u novim, lux opremljenim apartmanima na najboljim lokacinama, pogledajte ponudu našeg sajta.

Divčibare su savršene za ljubitelje prirode, je je ona netaknuta skoro svuda, i svuda je oko vas, samo nekoliko metara van centra, i vi ste u šumi.

Divčibare su oaza prirode, predivne šume, savršene ski staze zimi, cveće, a poseban kuriozitet je vazduh.

Ovde gosti dolaze da pobegnu iz grada na vikend da se osame, dolaze da skijaju, ali da i da šetaju šumom, kao i da udišu svež vazduh. On je prepun joda, koji dolazi tu sa Mediterana i spaja se sa vazduh sa Karpata.

Divčibare su poznata lekovita banja, pogodna za sve respiratorne probleme, probleme sa krvlju, nervnim sistemom, stresom itd.

Tokom puna meseca traje ski sezona, jer kao što smo već rekli, ovde sneg zna da pada i meseca – u proseku sezona skijanja traje oko 45  dana, dok su u rekordnim uslovima trajale i po 90 dana, što je svojevrstan rekord.

Kažu turisti da su staze idealne, prilagođenje početnicima i deci, bez prepreka na putu, a nema ni vetra koji može da bude veliki problem tokom spusta.

Oni koji ne vole skijanje, sede u mnogobrojnim lokalima na stazi, uživaju u domaćim specijalitetima, i toplim napicima; a za decu imaju i stazice za sankanje i grudvanje.

Oni koje vole malo ekstremnije imaju mogućnost da uživaju u snowboeardingu, a tu su i ski lift i žičara (koja se koristi i leti za razgledanje Divčibarske panorame).

Od staza najpopularnije su Crni vrh koja je dugačka oko 850 metara, i ima sve što je potrebno modernom skijalištu – školu skijanja, kafe bar, ski rental i ostalo.

Postoji i opcija veštačkog snega, pa nema brige tokom čitave zimske sezone, uvek ima snega.

Staza Centar je isto veoma zanimljivim nalazi se na severnoj strani planine, i dugačka je oko 600 metara. Postoji i ski lift, kao i škola skijanja.

Pogled sa vrha ove ski staze je fenomenalan, ponekada se vidi i Kopaonik, kada je vedro. Ovde postoji i mogućnost noćnog skijanja, a tu su i mnogobrojna odmarališta.

Tokom letnjih meseci odgovor na pitanje gde otići, može biti na zip line i Avantura park, zatim već pomenuta vožnja žičarom za razgledanje panorame grada.

Ne smemo zaboraviti ni mnogobrojne staze za pešake, koji vas i tokom leta i tokom zime vode kroz predivan krajolik Divčibara – postoji i mogućnost da unajmite vodiča.

Postoji 5 pešačkih staza – Crni vrh, Ljuti krš, Golubac, Velika Pleća i Paljba.

Organizuju se i mnogobrojne šetnje koje različito traju, a vi odaberite ono što vama najviše odgovara. Pa tako npr. do Velikog Maljena vam je potrebno oko tri sata šetnje, do Malog Maljena malo kraće.

Do vodopada Skakalo oko dva sata, kao i do Osečanske straže, do Velikog Golupca i Velike pleći potrebno je oko 45 minuta, a najbliže su Paljba, Crni vrh, Ljuti krš i Straćara, za koje vam je potrebno oko 30 minuta laganog pešačenja.

Već smo pomenuli da su Divčibare raj za najmlađe – odmor sa decom je savršen u ovom kraju, jer je sve prilagođeno njima.

Pre svega dobar je čist planinski vazduh, zatim različiti sadržaju -edukativni, sportski i zabavni. Pominjali smo škole skijanja, koje su savršene na ovoj planini, čas obično traje oko 45 minuta dok cena varira od sezone, staze, škole itd.

Kada posećujete bilo koje mesto sa decom, naravno da svi znamo koliko to nekada može da bude naporno, i upravo zbog toga na Divčibarama postoji i turistički vozić, koji umnogome olakšava obilazak, bez mnogo napora.

Ovaj šareni vozić vozi do Vidikovca Paljba, vrha Kraljev sto, a tokom vožnje vodiči pričaju sve o zanimljivostima ovog kraja. Polasci ovog vozića su nekoliko puta tokom dana, i voz kreće iz samog centra.

Nikako ne smete propustiti da posetite atrakciju Divčibara – vodopad Skakalo.

Nema sumnje da Divčibare imaju lekovite vode, izvora i slapova ima mnogo, ali najmagičnije mesto od svih je vodopad Skakalo, koji se nalazi na reci Manastirici, i u pitanju je kaskadni vodopad. Kažu da se šum vode koje pada može čuti nadaleko.

Najbolje da ga posetite tokom proleća ili kasnije jeseni kada ima puno padavina i kada su kaskade Skakala veoma bogate. Nije baš pogodan za neaktivne ljude i jako malu decu.

Najlakše ćete stići do njega tako što ćete ići magistralnim putem Valjevo-Mionica-Divčibare, postoji i parking, ali je kao što smo rekli staza do samog vodopada jako strma, i stoga je važno da budete jako pažljivi kada se spuštate ka Skakalu.

Gde šetati?

Divčibare su mesto koje je savršeno za šetnje – jer ima puno staza, koje su savršene i tokom leta kao i tokom zimski meseci, kada su pokrivene snegom.

Ove prirodne lepote vredi obići, jer je mesto prepuno vidikovacima, jezerima, vodopadima.

Kao najznačajnije mesto za šetnju jesu vrhovi i vidkovci koji se nalaze tu – najbolje je šetati kada je sunčan dan (i zimi) tada krenite put nekog Vidikovca, pratite dobro obeležene staze, a kada stignete pogled će vas oboriti s nogu.

Prvi vrh koji vredi obići i na koji će vas vodiči odvesti odmah je svakako Crni vrh – staza koja vodi do njega jeste zahtevna za pešake, ali ima predivan krajolik, bukvalno na svakom koraku imate nešto novo da vidite. Nalazi se naravno na Maljenu, i drugi je po veličini. Od centra do vrha potrebno je izdvojiti oko pola sata lagane šetnje, a sve vreme se hoda kroz borovu šumu. Ko voli, može da se popne i žičarom.

Drugi popularan vrh do koga možete da šetate je Kraljev sto; i on ima ozbiljan istorijat. Kaže se da je car Dušan posmatrao odavde Mađare koji se bore sa Srbima u Kolubarskoj ravnici, a sa ovog vrha može se ponekad videti i Kopaonik, kao i Avala. Do ovog vrha se organizuju organizovane ture a postoji i vozić koji vas može dovesti dovde, posebno ako ste sa malom decom.

I treći, ali jednako značajan Vidikovac je Paljba – do njega se lako dolazi i autom.

Manastiri

Nema dileme da je ovaj kraj prepun srednjevekovnih manastira i crkava, koje vredi posetiti svaki put kada se nađete ovde. Ovaj kraj ima toliko bogatu istoriju, a manastiri i crkve su samo predivni svedoci nekog starog vremena.

Smatra se i da se upravo ovde nalaze i najlepši manastiri u Srbiji, pre svega 6 manastira valjevskog karaj. To su Pustinja, Ćelije, Bogovađa, Dokmir i Jovanja.

Tu je i manastir Lelić, koji je zadužbina vladike Nikolaja, i upravo se ovde nalaze njegove mošti. Crkva koja je tu izgrađena napravljena je od kamena i cigle, pa je veoma zanimljiva.

Izleti

Najbliži izlet je do Valjeva – grad sa dugačkom istorijom, kao i velikom vojnom istorijom, koja je iznedrila velike vojskovođe. Ovaj narod je učestvovao u svim važnim bitkama za oslobođenje našeg naroda.

Valjevo je takođe među poslednjim gradovima koji su oslobođeni od Turaka i taj narod je mnogo stradao od turske ruke; ipak sa kulturnog stanovišta ovo je postao veoma interesantan grad koji je iznedrio velike umetnike.

Da su Turci ovde boravili može se videti u Tešnjaru, koji je zapravo orijentalna celina, i postoji i moderni centar. Kroz Valjevo protiče najčistija reka u Srbiji a takođe ima i veoma bogatu turističku ponudu, kao što je npr. Muzej.

U blizini Divčibara je i Banja Vrujci, koja je posebno atraktivna tokom leta, jer je čuvena po lekovitoj vodi, a ima i veliki broj bazena, banja ima wellness i spa.

Inače je ova voda odlična za bubrežne bolesnike, a od Divčibara je udaljena samo oko 40-tak kilometara. Poslednjih nekoliko godina lokalnih ugostitelji vredno rade na proširivanju ponude posebno kada je u pitanju noćni provod, pa su česti nastupi velikih muzičkih zvezda.

Kada je nađete u ovom kraju nemojte da propustite i da idete do Mionice, Ribničke pećine, kuće proslavljenog vojskovođe Živojina Mišića. Blizu vam je i veštačko jezero Rovni, koje je postalo nezaobilazno izletište za domaće i strane turiste.

Manifestacije, restorani i smeštaj

Divčibare su idealno mesto za organizaciju festivala, zbog blizine mnogim gradovima, ali i zbog savršene prirode.

Zapravo je sve što se ovde organizuje oda prirodi, a mnogi festivali i manifestacije zavređuju pažnju, i stranci su redovni gosti, a ne samo to; mnogi se organizuju već dugi niz godina, pa su postali tradicionalni.

Jedan od poznatijih manifestacija je „Dani gljiva Divčibare“, i ovo nije tek tako, imajući u vidu da na Divčibarama ima veliki broj gljiva. Organizuje se prvog vikenda u oktobru, a cilj je promocija gljiva kao lekova i ishrane na prirodan način

Festival „Lekovitim stazama valjevskih planina“ je još jedan od onih koji su posvećeni prirodi i prirodnom načinu života. Festival je koncipiran tako da se obilaze poljane i livade, i traži se lekovito bilje.

Ova manifestacija ima edukativan karakter, kako bi se ljudi obrazovali o branju i korišćenju lekovitog bilja. Interesantno je da se na samom kraju manifestacije služi divčibarski čaj.

Turistička ponuda ne bi bila kompletna da se ovde ne organizuju i festivali – jedan od njih je YU Jazz Fest Valjevo, koji se organizuje svakog novembra, zatim Mountain Music Fest koji se organizuje na Crnom vrhu.

Za ljubitelje tradicionalne muzike tu je Zlatni opanak.

Tokom svakog putovanja, pa i ovog na Divčibare sigurno se pitate gde jesti?

Nema greške gde god da se nađete – od ekskluzivnije ponude u restoranima u hotelima ili tradicionalnim restoranima domaće kuhinje kao što je Beli Bor, ili DivčiBar koji se nalazi na samoj stazi, sve je odlično.

Priprema se uglavnom domaća kuhinja, uz nezaobilazni planinski doručak i kuvanu rakiju.

U nekim restoranima tokom vikenda organizovana je živa muzika, pa je zagarantovan provod.

Ukoliko vam je jako stalo do provoda, odgovor na pitanje gde izaći, pronaći ćete u okolnim naseljima, pre svega u najbližem Valjevu.

Gosti kažu da je u većini lokala hrana preukusna a da su cene razumne.

Što se tiče smeštaja, i tu je izbor šarenolik, ima nekoliko hotela, zatim drvene brvnare, a tu je i veliki izbor apartmana koji se uglavnom pokažu kao najpraktičniji i kao najbolji odnos cene i kvaliteta.

Za proverene, nove, luksuzno opremljene apartmane na Divčibarama, na najboljim lokacijama, pogledajte ovu stranicu.

Ova priča je samo jedna od mnogih koja se vezuju za ovaj predivni valjevski kraj, sve ide u tom pravcu da se i ostale valjevske lepotice razvijaju istim intenzitetom.

Može se reći da su Divčibare motor čitavog ovog kraja, kao najpopularnija turistička destinacija.

Divčibare bukvalno imaju za svakoga po nešto – ako bismo morali da stavimo na prvo mesto najdragocenije na Divčibarama je vanserijski lepa priroda, kako kaže naš narod, Bog kada je pravio Divčibare nije štedeo.

Za ljubitelje gastronomskih užitaka Divčibare su pun pogodak – domaći organski proizvodi, dobra usluga,, restorani i kafane na bajkovitim lokacijama su sve ono što jedan pravi turista traži.

Ovo je jedno od turističkih mesta koja su jednako aktivna i posećena tokom čitave godine, karakteristična je zimska sezona koja traje četiri meseca, skijališna koja traje i do tri meseca, a smeštajni kapaciteti su puni i tokom ostalih meseci.

Moramo napomenuti da obilazak ovog kraja a posebno Divčibara ima jednu dublju dimenziju, kada znamo koliko je ovaj kraj istorijski bogat o čemu svedoče mnogobrojni manastiri i crkve, koje su posebna turistička atrakcija.

Ne smemo zaboraviti ni srdačnost i domaćinski duh ljudi ovog kraja koji će učiniti sve kako bi vam boravak bio što prijatniji.

Naposletku, ono po čemu se Divčibare ističu i zbog čega su omiljena vikend destinacija jeste blizina većim gradovima u Srbiji i odlična putna infrastruktura koja je prisutna ovde.

Korisni tekstovi