Turistički vozić Divčibare – ruta i cena

Planinski turistički centar Divčibare na Maljenu iz godine u godinu privlači sve veći broj putnika, zaljubljenika u prirodu i svih onih koji žele da sebi i svojim najdražima priušte pravi odmor u prirodnom ambijentu.

Divčibarski turizam se može pratiti skoro čitav vek unazad, a i dalje od toga. Još je u devetnaestom veku prepoznata njihova blagotvorna klima, a od dvadesetih godina dvadesetog veka na ovom mestu je počeo i razvoj turizma u pravom smislu.

Divčibare se nalaze na 980 metara nadmorske visine i odlikuje ih izuzetno prijatna, umerena planinska klima, što ih čini pogodnim za obilazak u svako doba godine, kako za duži odmor, tako i za izlete ili kraća putovanja.

Na Divčibarama ćete pre svega uživati u mirnom planinskom ambijentu. Samo mesto je prijatno, na raspolaganju vam je više vrsta smeštajnih kapaciteta, od nekoliko hotela do sve većeg broja apartmanskih jedinica.

Domaćini na Divčibarama su ljubazni, apartmani i hoteli se nalaze na dobrim lokacijama, a na veoma maloj udaljenosti od samog centra mesta već možete doživeti čari netaknute prirode.

Aktivnosti kojima se možete baviti tokom svog boravka na Divčibarama uglavnom su usmerene na provođenje kvalitetnog vremena u prirodi i obilazak same okoline. Pred vama je nekoliko jako lepo uređenih i obeleženih pešačkih staza.

Pored pešačenja do divčibarskih vrhova i vidikovaca, divčibarski predeo možete doživeti i iz sasvim drugačije perspektive, ukoliko se opredelite sa panoramsku vožnju žičarom.

Na Divčibarama postoji i mogućnost off road vožnje, za one naročito avanturistički nastrojene.

Osim vožnje žičarom i džipovima ili pešačenja, tu je i atraktivan turistički vozić, koji najviše raduje najmlađe putnike.

Turistički vozić je idealna opcija za one koji na Divčibare dolaze sa malom decom, budući da se mališani lako zamore ili im brzo dosadi dugo pešačenje.

Turističkim vozićem možete obići udaljenije tačke na Divčibarama, bez mnogo muke.

Sama vožnja je ugodna i predvode je iskusni vodiči. Oni će vam tokom zanimljivog putovanja ispričati pojedinosti o divčibarskom kraju i mestima koja se obilaze.

Turistički vozići su šareni i lako prepoznatljivi, a početna stanica im je u samom centru mesta. Tokom dana postoji više polazaka. Vozići vode do vidikovaca Paljba i Kraljev sto. Do pre par godina cena vožnje je za odrasle iznosila 200 dinara.

Vidikovac Kraljev sto je najviši vrh na planini Maljen (1103 m). Ime je dobio po caru Dušanu, iz vremena dok je još uvek nosio kraljevsku titulu.

Kralj je sa ovog visokog mesta nadgledao bitku srpske vojske protiv Ugarske.

Sa Kraljevog stola se u danima dobre vidljivosti mogu videti čak i udaljene planine, poput Kopaonika. U svakom slučaju, vozić vas vodi do najviše tačke na Maljenu i jednog zaista kraljevskog vidikovca.

Vidikovac Paljba (1051 m) je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih vidikovaca na Divčibara, a osim vozićem ili peške, do njega se može doći i automobilom.

Sa Paljbe se mogu videti drugi maljenski vrhovi, kao i ostale planine valjevskog kraja, Povlen, Jablanik, Medvednik i Magleš. Paljba je jedan od najpristupačnijih vidikovaca, a pogled sa njega je zaista neprocenjiv.

Divčibarski turistički vozić vodi vas do nekih od najimpresivnijih tačaka na Maljenu, prolazeći kroz lep krajolik.

Osim što je odlična opcija za nenaporan obilazak, vožnja turističkim vozićem je i sama po sebi prijatno i lepo iskustvo, naročito za decu.

Korisni tekstovi