Divčibare za decu – savršena destinacija za vaše mališane

Putovanja su definitvno nešto što je za sve nas, ali pre svega za našu decu koja se još formiraju, prosvetljujuće iskustvo, koje nas menja do srži.

Posebno su nam zanimljiva mesta koja nude nešto za porodice sa decom, a istina je da takvih mesta ima u Srbiji, i to u velikom broju.

Kakvo je to iskustvo koje ovakva mesta pružaju – to su svakako samo putovanje i krajolik, ali i nova hrana, iskustva i znamenitosti.

Na vrh ove piramide stavljamo i ono što je ništa manje važno a možda je i najdragocenije od svega – kvalitetno porodično vreme, koje ostaje kao otisak na nama, kao nešto što nas definiše do kraja i života, i što nas prati kroz isti.

Sa druge strane, a ovo nešto što je takođe značajno da pomenemo jeste da svako putovanje sa decom takođe može biti i na neki način veoma izazovno, a to podrazumeva da se mora voditi računa o mnogim stvarima, jer se sa decom nikada ne zna.

To su nepredvidivi rasporedi, dugačke liste za pakovanje, deca koja se razboljevaju u poslednji čas, nervoza i plač, je nešto sa čime se, verujemo svaki roditelj susreo na samom putu ili pred put.

Nebrojeno puta ste verovatno kao i većina roditelja na ovom svetu odustali od putovanje jer se dete razbolelo baš veče pred put.

Ipak postoje neka mesta koja su sa razlogom definisana kao mesta koja su idealna za boravak porodica sa decom i to ne samo u kontekstu da imaju sve sadržaje za celu porodicu već i kontekstu da mnoge druge karakteristike omogućavaju lakši boravak porodicama sa decom.

Ovde samo i da vam predstavimo jednu turističku destinaciju koja je sa pravom nazvana savršenom destinacijom za mališane.

Govorimo o planini Maljen, nadomak Valjeva, jako blizu Beograda, i konkretno govorimo o naselju Divčibare, destinaciji koja je postala nezaobilazna među porodicama sa decom, i za to postoji mnogo razloga.

Pre svega, ovde govorimo o destinaciji koja je veoma blizu, na samo stotinak kilometara udaljenosti od Beograda, tako i da se brzo stiže, nema onih beskrajnih putovanja kolima. Autobusi su redovni, ukoliko se odlučite da na takav način dođete do Divčibara.

U slučaju nekih eventualija, i grad Valjevo je blizu, kao i Beograd, ukooliko iz nekog razloga morate hitno da se vratite ili vam je potrebno nešto što ne možete da nađete na Divčibarama.

Dakle, blizina i laka dostupnost je prva stavka, zašto su Divčibare omiljene među porodicama sa decom.

Drugi razlog je svakako i to što je nekada samo to što imamo jedan vikend, koji možemo da odvojimo za ovo putovanje sa porodicom, a Divčibare su dovoljno blizu, imaju taman toliko sadržaja da vam bude dovoljno i samo da ste tu makar jedan ceo ili produženi vikend.

Ne smemo zaboraviti i još jednu prednost koju Divčibare imaju u odnosu na neka druga turistička mesta u Srbiji, a to je cena.

I da, ovo je jedna veoma važna stavka, jer poslati jedno dete na putovanje je mnogo, a kamoli kada putuje cela porodica zajedno, priprema za put, smeštaj, prevoz, hrana, izleti, ovo može da bude jako visoka cifra.

Međutim, Divčibare ovde spadaju u mesta koja se ubrajaju u nešto povoljnija mesta, pa tako pošto su relativno blizu, za gorivo ili autobusku kartu vam ne treba mnogo novca, a takođe i za smeštaj ne morate izdvojiti mnogo para.

Postoje odlični i novi smeštaji koji se nalaze na najboljim lokacijama na Divčibarama, a u njima imate sve što je potrebno jednoj porodici sa decom. Takve smeštaje možete pogledati na ovoj stranici.

I za hranu, i to vrhunskog kvaliteta ne morate da izdvajate ogromne količine novca – možete sasvim pristojno da jedete u nekim od Divčibarskih restorana starijeg kova, a u tu je uvek dostupan dečiji meni, ali one đakonije koja sva deca vole, kao što su ćevapi i pomfrit.

Sa decom od novorođenčadi do 2 godine je najlakše putovati u mnogim aspektima, jer su deca koja su praktično bebe koje manje hodaju lako prenosiva.

Često ćete videti bebe u kolicima na Divčibarama kako provode vreme u šetnji sa svojim roditeljima, jer je ovo mesto do čijih se vrhova stiže veoma lako, jer nagib nije nešto specijalno visok.

Bebe su čest posetilac Divčibara, između ostalog i zbog zdravlja, jer je vazduh prepun joda, a nema puno vetra jer su Divčibare visoravan, koja je zaštićena od vetra potpuno.

Za decu ima sadržaja i po hotelima, a takođe i mnogi privatni smeštaju imaju dvorišta sa svim sadržajima za decu.

Same Divčibare nisu naročite velike, iako su veoma sadržajne, tako da je sa decom možete gotovo svuda.

Možete ih povesti bilo gde i učiniti ih srećnim sve dok im stvarate ugodno okruženje i održavate njihovu rutinu, jer vam je dostupno sve, a nema toliko mnogo razvijenog noćnog života, tako da mogu da spavaju u miru.

Malo starija deca, osim što mogu da uživaju tokom zime u svim zimskim čarolijama, i naravno skijanju, staze su savršene za početnike, a tu su i škole skijanja sa sjajnim instruktorima.

Ukoliko imate decu koja ne idu još u školu izbegavajte da dolazite tokom raspusta ili vikendima jer su tada dosta veće gužve.

Za manju decu, Divčibare postaju destinacija koja je savršena za istraživanje, a to je ono što njih najviše zanima u tom trenutku, a ovde imaju se da zadovolje svoju radoznalost.

Svakako da je savet roditeljima, da ukoliko to žele, naprave i svoj plan puta, ali i da ostave dovoljno vremena da deca budu i slobodna i da dopune svoju energiju tako što će ići na igralište ili bazen u nekom od hotelu.

Ovo se posebno odnosi na malo stariju decu kojoj je potreban ovakav izduvni ventil (što je potpuno razumljivo i skladno njihovom uzrastu), a to može biti i boravak na zip-linu ili u Avantura parku.

I malo starija deca i tinejdžeri imaće šta da rade na Divčibarama, tako da im ni u jednom trenutku ne bude dosadno.

Od pešačenja, vožnje biciklima, boravka na nekim od mnogobrojnih, uređenih sportskih terena, parkova, ili sadržaja koje nude hoteli, sve je dostupno, a neki su sadržaji čak i potpuno besplatni.

Ključ za održavanje angažovanja ovde dece  na porodičnom putovanju je da ih uključite u planiranje, čak i na mali način.

Osim tokom zime skijanja na nekim od mnogobrojnih staza, škole skijanja, leti šetnji i drugih aktivnosti, osnažite vaše mališane da istražuju okolinu i uče na taj način.

Za njih je obavezan i obilazak kulturno istorijskih spomenika kojih ovde ima u velikom broju, kao i crkava i manastira iz srednjeg veka koji su zaista nešto posebno.

Pustite njih da odaberu šta će da rade – osnažite ih da samo biraju.

Jedna od super ideja tokom leta je da posetite neke od brojnih festivala koji se organizuju a veoma su edukativni, i korisni, kao što su Dani gljiva ili Divčibare Fest, koji je femili frendli festival, i ne samo to ovo je festival koji je ekološki osvešćen, što je veoma važno da naši najmlađi krenu da usvajaju od samog starta.

Dokaz da su Divčibare mesto za decu, je i to da je ulaz za decu do 10 godina na ovaj festival potpuno besplatan, i tako će biti i narednih godina, kako kažu organizatori.

Sam festival je koncipiran tako da je edukativnog sadržaja i da puno toga ima da se radi tokom trajanja festivala što je namenjeno upravo mališanima.

Kada sve ovo znate, verujemo da je putovanje sa decom lakše, jer znate destinaciju koja može biti idealna.

Na kraju krajeva, toliko je u ovom kraju sadržaja i aktivnosti, i najlepše od svega, destinacija koja je aktivna tokom čitave godine, da vi i vaša deca treba da uživate u svakom trenutku gledajući svet i da usput stvarate uspomene za ceo život.

Nije li to poenta putovanja na prvom mestu?

Mislimo da se svi slažemo da je ovo jedna velika istina – na Divčibarama će ne samo da udišu čist vazduh, nego će da budu napolju, da nauče da skijaju, da se sankaju, leti da beru lekovito bilje i pešače, voze bicikle, da jašu. Mnogo je parkova i igraonica, a hrana je baš po njihovoj volji.

Usponi su lagani, a ljuljaška na Divčibarama nezaobilazna.

Brojni su sadržaji ovde, a ideja je da uključite decu i da ih pitate šta žele da vide – najbolji način da zadržite angažovanje dece jeste da preuzmu odgovornost u planiranju putovanja.

Neka sami izaberu atrakcije, kojih ovde ima mnogo.

I na kraju, Divčibare su za mnoge od nas, planina koja nas podseća na detinjstvo, jer smo u toku istog, ili boravili na ovoj planinskoj lepotici sa porodicom ili sa školom.

Jedno od ova dva je sigurno, a takođe i to da i kasnije, kada sami postanemo roditelji, ponovo se vratimo ovde, jer je mnogo razloga za tako nešto.

I poslednjih godina, ovo mesto je sa pravim razlogom prepuno porodica sa decom, a sadržaj je zaista prilagođen njima, i svake godine sadržaj se samo nadopunjuje, kako bi uvek bio zanimljiv.

Korisni tekstovi