Vikend u Srbiji sa decom – gde ići?

Došao je i taj dan – petak popodne. Deca su završila školske obaveze, vi posao, i sada je vreme da se krene na vikend odmor, posle veoma naporne radne nedelje.

Ali trebalo bi odlučiti gde i organizovati sve, a ovo je jedna noćna mora većine roditelja.

Već smo napomenuli koliko je važna dobra organizacija, koja pored ostalih stvari, podrazumeva i kvalitetnu destinaciju, sa puno sadržaja i opcija za odmaranje, tamo gde će deca moći da iskoriste svoju energiju koje imaju u velikim količinama, a vi da napunite baterije.

Ne samo što neki nemaju gde da ih ostave, već žele da svojoj deci priušte neko iskustvo koje će ih zabaviti, opustiti i odmoriti , a u nekim slučajevima i lečiti.

Duža putovanja nisu uvek opcija, ne samo u finansijskom smislu, već i organizacionom, naročito sa decom, vikend je pravi izbor.

Na kraju krajeva imamo taj osećaj da smo uradili nešto dobro za sebe i svoju porodicu, i još dodatno avantura koja će nam svima ostati u pamćenju.

Trik za vikend odmor sa decom leži u odabiru prave destinacije – mesto koje ima dovoljno zabave, jer svi znamo da kada je deci dosadno, onda nikome nije dobro.

Dakle, biramo mesto gde ima zabave, ali i koje nije posebno poznato po noćnom provodu.

Naravno da morate voditi računa i o budžetu – mnoge stvari mogu uveliko doprineti snižavanju vaših ukupnih troškova – stvari poput prethodnog pakovanja grickalica i zaustavljanja u lokalnoj prodavnici kako biste sami mogli da napravite neke obroke.

Dobra organizacija je ključ produženog vikenda sa decom – veruje se da zapravo najbolje destinacije za porodični odmor imaju besplatne i jeftine atrakcije, kao i imanja koja primaju decu sa besplatnim porodičnim sadržajima.

A naša Srbija, nudi zaista za svakog ponešto, a mi ćemo vam ovde pomoći da odaberete pravo vikend putovanje sa vašom decom, na lokaciji koja vam odgovara, i cenovno, i po sadržajima.

Izbor je ogroman, i ovo je samo jedan segment onoga što postoji, a zadatak svakog od nas je da otkrije jedno parče Srbije i tamo uživa.

Tokom leta

Leta su ono doba kada imamo, čini se najviše vremena, deca ne idu u školu, tako da se svaki vikend otvara kao potencijalno vikend putovanje.

I istina je, da tokom leta, ima dovoljno opcija po čitavoj Srbiji.

Zapravo gde god da pogledate, videćete pregršt letnjih ponuda, raznovrsnih letnjih čarolija.

Srebrno jezero

Istok Srbije poznat je po ovom jezeru – idealno za porodice sa decom, udaljeno je na nešto više od 100 kilometara od  Beograda, a nešto manje od 200 od Novog Sada.

Mnoge porodice vole ovde da provode letnje vikende – veštačko jezero koje je nastalo tako što je 70-ih pregrađen dunavski rukavac.

Voda je jako bistra, i stanište mnogih riba – ko voli ribolov, ovo je savršena lokacija.

Jedan deo plaže je uređen, i na njemu je šljunak.

Ovde morate gledati savršen zalazak Sunca, koji je upravo onakav kakvo je jezero, ma srebrni odsjaj.

U drugom delu plaže su kafići, sa suncobranima i ležaljkama, a cene nisu visoke. Tu su tezgice sa sitnicama, prodavnice.

Jedan deo plaže ima i travu, pa one porodice sa decom koje vole malo prirodniji užitak mogu da sede u hladu ispod krošnji drveća.

Voda, osim što je čista, je i na početku plitka, tako da je idealna za decu.

Tokom leta, deca osim u plivanju mogu da igraju neki sport – fudbal, odbojku, basket, ili tenis.

Tu su i pedaline, igraonica na otvorenom, poznata po piratskom brodu.

Vikendima se organizuju i svirke u nekim od obližnji kafića, što može biti uživanje za one malo starije.

Puno je i i izleta ovde – krstarenje Dunavom, Silver akva park koji postoji od 2011. godine, tu je veliki broj bazena (kapacitet oko 1200 posetilaca) Tu su i tobogani.

Postoji i restoran, a blizu je i šetalište.

Što se tiče krstarenja Dunavom – traje 3 sata, a obilaze se Ramska i Golubačka tvrđava, kao i Zlatni Pek, i naselje Požeženo. Smeštaj na ovom jezeru je raznovrstan – ima i luks hotela, ali i šatora.

Sokobanja

Sokobanja se negde pozicionira visoko na ovoj listi – ovo je omiljeno mesto mnogih porodica u Srbiji tokom leta, posebno tokom produženih vikenada.

Na samom jugoistoku Srbije, nadomak Zaječara, jako se brzo stiže, što je veoma važna stavka tokom vikenda (odlična veza preko Aleksinca sa Nišem i Beogradom).

Ovde možete naći gotovo sve – izletišta kao što su Kalinovica, Ozren i Seselačka pećina. Brojni parkovi idealni za decu, kao što je npr. Park kod kupatila, koji je ujedno i najpoznatiji.

Tokom leta, beg od vreline je ovde zagarantovan.

Tu su mnogobrojne plaže – Tri kace, Lepterija, Džentlmen i Župan u centru,i mnoge druge.

Sve su savršeno uređene – a ujedno su i veoma lekovite.

Na samo 17 kilometara udaljeno od Sokobanje je i Bovansko jezero,duboko i do 70 metara.

Važno je reći da se cele godine ovde peca, a tokom leta ovde su uređene plaže, a za decu je posebno zanimljivo je da imaju i pedaline, kao i veslanje. Leti postoji i organizovan prevoz do jezera, a u obližnjoj šumi mogu se videti i lisica i srna, ponekad i vuk, što je posebno zabavno za decu.

Ne smemo zaboraviti ni atrakciju Akva Park Podina – omiljeno mesto za porodice i decu, za sve uzraste.

Uređeno, a park ima sadržaje za sve – brojni bazeni, tobogani, šank-bar, ležaljke, itd. Kompleks je jako veliki, a leti ga nekad poseti i 2000 posetilaca za jedan dan.

Za vodu kažu da je najboljeg kvaliteta.

U Sokobanji je razvijen velnes turizam – u čemu svakako može uživati cela porodica. Tu su Soko Terme, nadaleko poznate, otvoreni i zatvoreni bazeni, noćno kupanje, fitnes centri, saune, welness, spa centri, slane sobe, parno kupatilo, i još mnogo toga.

Gradovi

Obilazak gradova Srbije je još jedna dobra ideja kada želite da provedete vikend sa decom – samo da skoknete do negde, na ručak i šetnjicu, i sasvim je dovoljno za jedan dobar reset od svakodnevnih obaveza.

Novi Sad

I u tom kontekstu, grad koji nam odmah pada na pamet je Novi Sad – em je blizu, a zaista ima šta da se vidi.

Tokom leta Novi Sad nudi mnogo kulturnog sadržaja, a postoji i veliki broj bazena.

Leti je tu jedna od najlepših plaža u našoj zemlji Štrand, koja je dugačka oko 700 metara, a sadržaja je mnogo.

Tu su kafići, restorani, tereni za sport. Voda je mirna i zato idealna za najmlađe.

Tokom leta ovde se organizuju manifestacije, koncerti, festivali i takmičenja.

Porodice koje vole avanturu mogu ovde da dođu i budu učesnici regate koja se organizuje svake godine tradicionalno.

Kada završite sa plažom, idite na ručak u neki od okolnih salaša, koji su savršeni za porodični ručak, tipičan vojvođanski, a ko želi može biti smešten ovde.

Blizu je i Fruška gora, koja zaslužuje da bude deo na vašem vikend putovanju – tu su mnogobrojna izletišta kao što su Irig, Brankovac, i Stražilovo.

Divčibare

Iako nisu tehnički grad, ovo planinsko mesto se diči svojom turističkom ponudom, imajući u vidu blizinu mnogim gradovima, laku dostupnost, a noćni život nije toliko razvijen tako da je idealan za porodice sa decom.

Atraktivno mesto i tokom leta i tokom zime kada skijališta rade punom parom, ali i tokom leta, kada je manja gužva, i ima mnogo staza za šetnju.

Iako se nalazi na planini Maljen, uspon do mnogobrojnih vidikovaca nije strašan, jer su Divčibare zapravo visoravan, a mogu da ga obilaze i porodice sa bebama, jer je organizovan i vozić koji vas vodi do vrhova planine, sa divnim pogledom.

Hrana je izvrsna, a ima dobrog smeštaja. Najbolji smeštaj u novim, luksuzno opremljenim apartmanima možete videti na ovoj stranici.

Zoo vrtovi

Ovo je savršena ideja za sve one koji vole životinje i nema dileme da je ovo ideja koja je idealna za vikend putovanje sa decom.

Dakle ovde govorimo o zoo vrtu koji upravo prilagođen najmlađoj populaciji, i tu nam odma na pamet pada Palić

Zoo Vrt Palić

Prvi zoo Vrt koji nam svima pada na pamet, u smislu da se nalazi van grada negde u idiličnom krajoliku Vojvodine, jeste Palić.

U ovom carstvu životnja, porodice sa decom uživaju skoro pola veka, i ovo je smatra se najbolji način da upoznamo lepote Vojvodine.

Pre svega tu je savršeno Palićko jezero koje je samo po sebi prostor, na koji se dolazi tokom čitave godine.

Zoo vrt se prostire na oko 15 hektara a može se videti skoro 1600 vrsta životnja, jer ima oko 800 jedinki jer služi i kao prihvatilište za životinje.

Tu se mogu videti i neke netipične vrste životinja – iguane, hijene, afrički bivo, itd. Inače ovaj Zoo vrt radi cele godine.

Postoje i mnogobrojne edukativne radionice, koje su fenomenalne za decu, a ujedno zabavne i obrazovne.

Karta nije skupa, a uglavnom je porodice obilaze tokom vikenda, kada borave na Paliću i Subotici, pa svrate i do Zoo vrta, koja je nezaboravna stanica na putu kroz Vojvodinu.

Zoo Vrt Jagodina

Još jedan atraktivan zoološki vrt za decu nalazi se u Jagodini, i sam grad Jagodina se trudi da bude ta destinacija za porodice sa decom, i u tom smislu nudi mnogo toga.

Akva park je nadaleko poznat, ali uz to ovaj Zoo vrt treba posetiti.

Grad je mnogo uložio u njega – i postao je zaista jedan od posećenijih zoo vrtova u zemlji.

Tu možete videti 150 vrsta životinja (medvedi, kamile, bengalski tigar), možete da šetate, a za najmlađe je obezbeđeno velika površina za igru, kao i ogroman broj drveća koji leti daju savršen hlad.

Cena ulaznica je povoljna.

Ski centri

Tačno je da je planinski turizam u Srbiji u procvatu, i top destinacija za skijaše iz čitavog sveta. I u tom smislu tri top planine u Srbiji tokom zime su Kopaonik, Zlatibor i Stara planina.

O Kopaoniku nemamo dovoljno mesta da pišemo, ali definitvno postoji razlog, zašto je upravo ova planina omiljena među turistima, i to ne samo domaćim već i stranim, jer ovo ona planina na koju se idi zimi, makar i samo vikendom, jer ima najbolje skijalište.

Ovo je mesto za celu porodicu bez obzira čak da li ovde dolazite zimi ili leti, upravo je to odlika sve ove tri planine.

Zlatibor zaista nudi najraznovrsnije sadržaje za decu ima staze za decu, jesu cene malo jače, ali je i ponuda ogromna.

Postoje i igraonice u zatvorenom, koje se obično nalaze u sklopu restorana i hotela, tako da su idealne za najmlađe, dok roditelji rade nešto drugo.

Na svim ovim planinama postoje i veoma zanimljivi i mnogo posećeni Avantura parkovi, koje deca obožavaju.

Kada pominjemo Staru planinu, ona je definitivan izbor kada govorimo o planini koja je u usponu (turistička ponuda je veća svake godine, i sve veći broj turista otkriva njene lepote), i ovo je planina, koja je za avanturističke porodice, koje vole da istražuju, a prednost i nje su i nešto niže cene u odnosu na prethodne dve.

U sva tri slučaja mogu se naći i zatvoreni bazeni, naravno i tokom zime, šetaj je fantastičan, a svuda se može šetati jer je priroda u sva tri slučaja predivna, a ima puno toga unaokolo da se obiđe, mnoštvo različitih izleta.

Pošto su planine, sve ove tri nabrojane ogromne, broj sadržaja je veći iz godine u godinu, trebalo bi napomenuti da je produženi vikend malo vremena da se sve obiđe, ali ovde bi bio savet da sve lepo i unapred organizujete, gde ćete ići i šta ćete obilaziti kako biste stigli da  obiđete što više.

Dodatne ideje

Jedna od ideja kako da provedete vikend sa decom, svakako bi bila da potražite neke zanimljive sadržaje u vašem gradu.

Ukoliko ste se odlučili da provedete vikend sa vašom decom a niste u mogućnosti negde dalje da otputujete, iz bilo kog razloga, ideja je da im pružite neke kulturne sadržaje kojih svakako ima, a ovo su neke od naših ideja.

Odmah na početku trebalo bi reći i da dečije programe kulturnog sadržaje imaju skoro svi (posebno veći) gradovi u Srbiji, a da ne govorimo o Beogradu koji sasvim razumljivo prednjači.

Tu je dakle pregršt izbora,  kao što je na primer pozorište Boško Buha gde se mogu pogledati predstave kao što su „Pepeljuga“, „Crvenkapa“, „Mala sirena“ i druge omiljene dečije predstave. Dalje, tu je i pozorište „Puž“ koje je poznato po velikim iznenađenjima koji se organizuju za najmlađe posetioce, pored regularnog programa.

Tu je i poznato pozorište Pinokio, koje takođe ima divne predstave za decu.

Moramo da pomenemo ovde i bioskope (nije zanemarljivo), oni su svuda po Beogradu, najčešće u tržnim centrima, ali ima ih i u nekim većim gradovima u našoj zemlji.

To zaista može biti dobra ideja – organizovati gledanje filmova u bioskopu, uz neku šetnju i lagani ručak po gradu. Izbor je veliki, a mnogi bioskopi imaju i 6D sale.

Kad govorimo o kulturi poslednjih godina sve je veći broj muzeja koji su upravo koncipirani tako da privlače mlađu publiku – i uspevaju u tome, puni su stalno, tokom čitave godine, a mnogi slave i rođendane u njima. Cilj je da ih edukuju, obrazuju ali i da im budu neverovatno zanimljivi.

Pre svega tu je Galerija igračaka kao i Naučna Učionica gde se može raditi, stvarati i učiti, i to sve kroz igru.

Jedan od najpopularnijih je svakako Muzej Iluzija, gde postoji zbirka holograma, vortex tunel, ispitivanje odnose veličina, glava svog saputnika na tanjiru i tako dalje… Zvuči veoma interesantno, i zasigurno jeste. Verovatno ste neke od ovih slika već imali priliku da vidite po društvenim mrežama, jer privlače pažnju.

Omiljeni muzej ne samo među decom, već i odraslima jeste Muzej Čokolade koji se takođe nalazi u Beogradu.

U njemu postoje sobe: Evropa prašume, Fashion, Srbija i svaka ima svoj koncept i razlog zašto se tako zove. Takođe ovde možete i da testirate čokoladu i da napravite svoju čokoladnu tablu što deca obožavaju.

I raznovrsne manifestacije su deo turističke ponude naše zemlje pa ih tako ima veliki broj i neka su to može biti povod ili sam razlog da posetite neko mesto ili da posetite samo manifestaciju zbog svog kvaliteta i divnog sadržaja.

Dakle ovaj segment svakako nije rezervisan samo za Beograd, ali je svakako najpoznatiji Dečiji sajam, zatim Novogodišnji vašar, pa onda uvek omiljeni Festival Nauke, Zmajeve dečije igre i mnoge druge manifestacije koje deca obožavaju, a koje se organizuju doslovno svake godine po tradiciji.

Dodatan savet je da posetite javni akvarijum i tropikarijum Beograd koji se nalazi na Dedinju, i koji privlači ogroman broj turista, posebno dece, a organizuju se i đačke ekskurzije.

Takođe i grad Kragujevac ima svoj akvarijum koji je prva ovakve institucija a u našoj zemlji i zaista je vrlo interesantna.

Vredi ga posetiti, jer ne samo što možete vikend da provedete u Kragujevcu, već se tu i nalaze biljke i životinje iz svih delova sveta tako da je veoma zanimljivo za decu.

Zaključak

Kao što ste videli u sami – Srbija pruža divan odmor za decu, jer ima veliki broj mesta gde možete da provedete vreme i leti i zimi, gde deca mogu da se upoznaju sa lepotama Srbije, imaju zdrave aktivnosti, nauče nešto, a sve vreme budu na svežem vazduhu.

Posle ovakvog vikenda, kući sa sobom poneće divne uspomene za ceo život.

Za kraj, ukoliko nemate dovoljno novca, vikend možete da provedete i na nekim mestima koje su u vašem gradu – Akva park, bazeni, avantura parkovi, klizališta, muzeji; na kraju krajeva i bioskop nekada može biti dobra ideja, kada nemamo mogućnosti za neko putovanje.

Iako nam se ponekad čini da je put do odmora, i divnog vikenda tako dugačak, nekad nam se učini da je odmah iza ugla, a svima nama je odmor preko potreban i tu nema dileme, sve ostalo je pitanje mogućnosti i preferencija.

Naravno na tom putu i kratkom odmoru, ma koliko kratak da je, vodimo i decu, ali tako i treba da bude – nekada je potreban samo jedan mali vikend da se resetujemo, povratimo sebi, vidimo nešto novo, steknemo nova iskustva, vidimo nove predele, ili naučimo nešto novo o našoj zemlji.

Tu su leti bazeni, akva parkovi, avantura parkovi, salaši i zoo vrtovi, planine i banje, i još mnogo toga.

I za kraj, nema dileme, Srbija je zemlja koja nudi zaista sve, a čini se da kada okolnosti to dozvoljavaju, onda se i dodatno ulaže u neke kapacitete i proširivanje ponude.

Mnogo tog sadržaja je uglavnom pogodan za decu, zato je i izbor mesta gde voditi decu za vikend odmor i toliko širok.

Zato, birajte i uživajte.

Korisni tekstovi