Divčibare u proleće – savršen izbor za odmor

Znate li onaj osećaj kada je zima gotova, kada sve pupi, i kada se priroda budi iz sna, kada sve cveta, i kada se krajolik nekog prostora, kada priroda daje neke stvari koje su totalno drugačije od svega ostalog što je tu.

Većina planina u Srbiji trudi se da goste zadrži tokom čitave godine, i velika većina uspeva u tome.

Prednost odlaska „van sezone“ u nekom klasičnom smislu na planinu je izbor broj jedan za veliki broj ljudi, jer je proleće momenat kada smo željni odmora, i boravka na otvorenom, kada nam je dosta zime.

I zaista, velika većina planina u Srbiji ima ponudu tokom cele godine, a prednost odlaska na planinu tokom proleća leži u tome da je mnogo manja gužva, i da su cene još niže nego tokom zimskog perioda.

Vazduh je svež, i dalje vam trebaju toplije stvari, ali su dnevne aktivnosti kojih ima bezbroj.

Tokom proleća samo mogućnost šetnje na nekoj divnoj stazi je nešto što je fascinantno i predivno.

Mnoge porodice biraju upravo ovaj period da borave na planini, jer nije mnogo hladno a za decu, posebno manju, boravak napolju je posebno pogodan.

Divčibare su jedna od planina koja ima i ovu mogućnost, i sve statistike pokazuju da je upravo proleće, a naročito prolećnih raspusta.

Tih dana Divčibare su pune dece, a to su i prvi dani kada dolaze vikendaši, kojih nema veliki broj, ali oni koji nisu dolazili tokom zime, proleće je doba kada počnu da obilaze ovaj kraj.

I objektivno – Divčibare su mesto koje smešteno na centralnom delu planine Maljen, i okruženo je visovima, što je štiti od naleta vetrova, tako da je ovde zaista prijatna klima.

Proleće je divno, nije toliko toplo, čak se i jesen ovde smatra toplijom od proleća, ali je priroda zaista fascinantna tokom ovog perioda.

Dan postaje duži i priroda se budi – livade procvetavaju, a polako cveta i narcis po kome je ova planina nadaleko poznata.

Tokom proleća ovde se budi i biljni i životinjski svet a posebno je zanimljivo videti polja šafrana koji ovde cvetaju tokom ranog proleća, a osim toga ovde se može videti i kako obilato cveta vres – zbog ovoga, cvetne livade deluju kao predivan tepih koji je potpuno prekriven raznobojnim motivima.

I ostalo lekovito bilje se ponovo vraća na livade.

Vazduh je i dalje veoma svež i resak, a neverovatno zdrav. U njemu je puno joda, pa ćete tokom proleća ovde zateći veliki broj pešaka, i biciklista, male dece, ali i starijih ljudi koji dolaze ovde da se oporavljaju.

Pešačke staze su lagane, i do bilo kod vrha stižete laganim hodom veoma brzo, a pogled sa vrhova je zaista ostavlja bez daha.

Proleće je i ono doba godine kada puno šetača počinje da bere lekovito bilje koga ovde ima u izobilju.

U ovo doba veliki broj turista voli da pravi piknike na otvorenom, da pravi roštilj na nekom od mesta koja se predviđena za tako nešto.

Od početka proleća počinje i sezona jahanja konja, branja narcisa, vožnjama vozićem, kako bi se razgledao krajolik, i stizalo do nekog vidikovaca na brojnim vrhovima Maljena.

Ovo doba je i savršeno za prosto uživanje na čistom vazduhu, jer je vazduh takav da je potpuno čist i prepun joda.

Tokom proleća počinju da se organizuju organizovane planinarske ture, kada veliki broj planinara ide u pohod na Maljen, između ostalog i na vrhove na Divčibarama.

U proleće i posle topljenja velikih količina snega, veliki broj rečica i reka, izvora i potoka, prikaže se u svom punom kapacitetu, pa stoga mnogobrojni izleti upravo ubrajaju posetu nekoj od ovih divnih, i bistrih voda, kao što su Kamenica, ili Kozlica, a možete da uzmete gutljaj potpuno čiste i bistre vode sa izvora Žujan.

Gde god da pogledate priroda se budi, a ovde je za razliku od mnogih drugih mesta, i dalje netaknuta priroda.

Obavezno posetite i rezervat prirode Čalačka greda gde se nalaze upravo svi oni divni vrhovi koje vredi da budu deo vaše Divčibarske avanture.

Ovo je i pravo vreme da obiđete neke od Divčibarskih manastira kao što su Dokmir ili Bogovađa; ovo je jedna od stvari koje nikako ne smete propustiti na vašem putešestviju kroz planinu Maljen i kroz njeno najpoznatije turističko mesto Divčibare.

Kada vam dosadi mir i tišina, preporuka je da svratite do obližnjih mesta, gde ima drugog sadržaja – blizu su Banja Vrujci ili Valjevo.

Veliki broj turista odlučuje da ovde provede Prvomajske praznike, kao velika većina ih spaja sa dečijim raspustom, u upravo u tom dobu ovde je savršena temperatura, divno za spavanje, jer je sveže, a tokom dana toplo.

Svakako i da postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju kada na proleće posećujete planinsko mesto Divčibare na planini Maljen.

Vreme može da vas iznenadi, a možemo da pomenemo i da je ovde jesen toplija od proleća, kada može da bude poprilično kišovito.

Pre svega ukoliko dolazite u rano proleće, a mnogi turisti to upravo čine, jer čekaju sam kraj marta, kada počinje proleće, da za neki vikend dođu do Divčibara.

I to zaista može da bude svojevrsno iskustvo, kada se priroda potpuno menja, i kada sve dobija jednu potpuno drugu dimenziju.

Ipak, na neke stvari morate da obratite pažnju, s toga ipak imajte u vidu da ovde može biti dosta kiše tokom ovog perioda što može malo da poremeti planove za obilazak.

Preporuka je da obratite pažnju koju ćete garderobu poneti za ovaj period – ipak vam trebaju toplije stvari, a posebno kada govorimo o kvalitetnoj obući ko ne propušta kišu, ili blato, a ovo je svakako važno jer ne možete da izbegnete pešačenje.

Takođe, može se desiti da ima dosta blata na pešačkim stazama.

Ipak ne brinite, ima rešenja i ako vas zadesi ovako loše vreme kada ste na Divčibarama u proleće – u tom slučaju možete da odete u neki od mnogobrojnih hotela i da odigrate partiju stoni tenisa kao i da odete na bazen ili prosto na ručak ili neki divan slatkiš pripremljen od lokalnog voća, kao što je pita sa borovnicama, koja je lokalni specijalitet.

A onda onih dana kada sija sunce i kada je taman toliko toplo da možete da šetate i udišete svež vazduh onda je vreme za pešačenje ili vožnju bicikla.

Najlepši mogući obilazak ovog prelepog izletišta je na konju – na Divčibarama je i ovo jedna od aktivnosti.

U ponudi su mirni konji koji su prilagođeni za najmlađe, tako da ne morate da brinete o vašem detetu, i što je najvažnije prate vas iskusni instruktori, uz koje se brzo savladava ova plemenita veština.

Preporuka za sve je da se krene iz centra i nekima od dobro obeleženih pešačkih staza da se penjete ka vrhu.

Kada dođete tamo, onda je ideja da sednete na ljuljašku i napravite fotografiju za pamćenje.

Ko želi može da poseti vodopad Skakalo (kaskadni vodopad jer se sa vrha čini kao da se skače, pa je po tome dobio ime), ali nije baš lako pristupačan, pa se ne može baš obilaziti u svim prilikama, ali ako je suvo proleće, ovo je odlična ideja tokom boravka.

Druga ideja je da obiđete neke lokalne manastire. Blizu vam je i Valjevo, kao i drugi gradovi, Mionica, Požega, Kosejerić, u kojima možete da iskusite različit istorijsko turistički sadržaj, kojim valjevski kraj obiluje.

Sve ovo su odlični razlozi da posetite Divčibare i odsednete tamo bar na par dana. Za nov smeštaj na najboljim lokacijama posetite ovu stranicu: Divčibare smeštaj.

Korisni tekstovi