Najlepše pešačke staze Divčibare

Jedno od najpoznatijih turističkih mesta u Srbiji su Divčibare, smeštene na planini Maljen, kod Valjeva.

Divčibare su zapravo visoravan, koja leži na visini od 980 metara nadmorske visine.

I upravo ova nadmorska visina smatra se, prema rečima stručnjaka i sudeći prema mnogobrojnim istraživanja, kao idealna za planinski turizam koji se svakako sve više i više razvija u ovom delu Srbije.

Takođe možemo reći da je ovaj položaj na kome se nalaze Divčibare takav da je idealan za savršen odmor tokom cele godine, i leti i zimi, iako je puno posetilaca i tokom proleća i jeseni.

Mnogo je razloga zašto su Divčibare omiljene među turistima, a ovo su samo neki od njih.

Govorili smo već da su Divčibare locirane veoma blizu velikih gradova naše zemlje.

Pa su tako udaljene, samo nešto više od 100 km od Beograda (do Divčibara se iz Beograda se stiže za oko sat i po vremena) a oko 38 kilometara od Valjeva, koji sam po sebi može biti dobra ideja za izlet.

Divčibare su locirane na centralnom delu planine Maljen i tu se nalazi i specifičan reljef, savršena klima i zdrav vazduh –savršena kombinacija koja nudi sve za različite potrebe turista.

Zato su Divčibare idealne i poznate ne samo po planinskom turizmu već je po banjskom turizmu jer je poznato da se ovde, upravo na ovoj lokaciji, spajaju vazduh sa Karpata Mediterana i Panonije, i čine ga veoma korisnim za one koji se nalaze na ovoj planini – naravno i za one koji skijaju ali i koji su samo gosti šetači voli da sede ili leti piknikuju na nekim od raskošnih livada ove planine.

Divčibare su planinsko mesto koje je tako pozicionirano da zapravo i nemate utisak da ste na planini – one su zapravo visoravan tako da samo penjanje nije toliko problematično, niti veliki izazov.

Nagib je veoma nizak, i veoma lako se stiže do vrha planine; stoga ćete ovde videti često puno šetača i čak i sa svim male dece, čak i roditelja sa bebama ali i starijih ljudi koji su narušenog zdravlja.

Naravno ovo ne isključuje i dolazak mnogobrojnih posetilaca koji vole da se bave ekstremnim sportovima, kao i paraglajdingom i naravno skijanjem.

Dakle, iako su Divčibare delimično netaknuta priroda koja je ostalo autentična od najranijih vremena pa do danas, svakako da se izgradila, puno je danas turističkih objekata, kako i treba da bude da bi se zadovoljile potrebe različitih tipova turista.

Jer, kao što smo rekli na početku neki dolaze da odmore, neki dolaze da imaju aktivan odmor, neki žele samo relaksaciju, drugi žele da provode vreme u hotelu i šetnjama po ovoj netaknutoj prirodi. Svi oni mogu naći svoje mesto na Divčibarama.

Za one kojima treba proveren apartmanski smeštaj, na najboljim lokacijama, u novim lepo opremljenim apartmanima, za vas smo pripremili ponudu koju možete videti na ovoj stranici.

Oni koji vole avanture mogu da trče po planini – puno ćete videti trkača, šetača ali i biciklista.

U ovom tekstu ćemo se najviše fokusirati na pešake koji zaista ovde ima mnogo i kada god dođete, videćete šetače po Divčibarama u velikom broju iz dva razloga.

Prvo, zato što su Divčibare tako pozicionirane i takav im je reljef i geografski položaj, šetanje je moguće doslovno u svako doba godine, čak i zimi.

Pričali smo o nagibu koji nije mnogo visok tako da na vrh planine stižete veoma brzo, i to peške.

Drugi razlog zašto su Divčibare idealne za sve pešake – od dece i starijih ljudi, do onih koji su u kondiciji i oni koji to nisu.

Divčibare imaju ogroman broj pešačkih staza koje su odlično obeležene, a šetnja njima predstavlja pravu avanturu i predivnu bajku.

Pešačke staze su obeležene crvenim krugovima u kojima je beli centar i ovakve oznake se nalaze svuda kuda pođete po Divčibarama, npr na banderama, na kamenju ili na drveću.

Ne možete ih promašiti, a turistička organizacija se ozbiljno bavila ovim, i to se i vidi, posebno poslednjih godina.

Za početak, a onako usput ćemo pomenuti tri biciklističke staze. To su: Plava staza, Zelena staza i Magenta staza.

Sve su ukupno dugačke oko 30 km i negde turistički vodiči savetuju sve bicikliste da uvek koriste obeležene staze i ove koje su markirane, koje su napravljene tako da su potpuno bezbedne za vožnju.

A sada za ljubitelje pešačenja, ovo su najpoznatije pešačke staze.

Ljuti Krš

Najpoznatija pešačka staza na Divčibarama za mnoge je Ljuti Krš i ona je jedna od prvih koje turisti obilaze kada dođu na Divčibare.

Smatra se jednom od najlepših stazi, a do nje se stiže posle prolaska pored kampa Breza. Sa leve strane tu možete videti markirani putokaz na kome piše Ljuti Krš.

Kakva je ovo pešačka staza?

Ona je takva da vas vodi kroz predivnu šumu, koja izgleda kao iz bajke. Prilikom šetanja vi prolazite pored divnih vikendica, bilo tokom leta, ili tokom zime.

A tu su i potoci i rečice koje su usput. Vrlo lako žete uočiti znak koji vodi levo ka Ljutom Kršu a desno ka Stražari.

Kad idete na Ljuti Krš vi skrećete i levo i sve vreme idete kroz šumu.

Ovde se nalazi prirodni rezervat druge kategorije njegovo ime je Crna Reka.

Odavde vas staza vodi na jedan kameni deo, u pitanju je zapravo jedan greben, i kada njime krenete da se uspinjete stižete do vidikovca koje se nalazi na samom vrhu.

Ljuti krš je visok 962 m nadmorske visine, a pogled sa vrha je fantastična.

Dakle, kada stojite na ovom Vidikovcu vi ćete videti sa desne strane Čubrica i Bačevački Vis.

Ako pogledate sa desne strane videćete dubine potoka koje se izbijaju prema Golupcu.

Kada pogledate pravo videćete kanjon Crne Reke, oko koje se nalazi gusta šuma.

Kada je vedro sa ovog vidikovca videćete i ostale valjevske planine Medvednik, Jablanik i Magleš.

Staza za koju smo naveli, iz mnogih razloga je mnogima omiljena staza, a to je zato što vodi kroz netaknutu prirodu.

Već smo napomenuli da ovde prolazite kroz rezervat prirode druge kategorije što je zaista fascinantno.

Golubac

Druga pešačka staza koju vredi pomenuti jeste Golubac, i ovo je takođe jedna od favorita za pešake.

Ona polazi od centra Divčibara, tačnije od crkve koja se nalazi u samom centru.

Kada budete u centra i krenete ovom stazom, trebalo bi prođete pored hotela Maljen koji je naravno svima koji borave na Divčibarama veoma poznat.

Ova pešačka staza ide pored odmarališta EPS-a, pa zatim šuma, zatim ide ka livadama koje se prostiru između idiličnih vikendica koje su razbacane unaokolo, i nema ih veliki broj.

Golubac pešačka staza ima i blagi uspon.

Znaćete da ste blizu tako što ćete proći sve vikendice i bićete u šumi – a na jednom od borovih drveća, videćete i znak koji pokazuje levo za Paljbu a desno za Golubac.

Nastavite i stižete do vrha Golubac koji je na 1056 metara nadmorske visine.

Pogled je predivan, a možete da stanete u osmatračnicu sa koje puca pogled u daljinu.

Odavde takođe možete videti Jablanik, Magleš kao i Povlen, a kada pogledate kad zapadu vidi se dolina Bukovske reke.

Kada sa vrha Golupca pogledate ne istok ili jug vidite vrhove Maljen planine na Velika Pleća, Crni Vrh, Paljbu, Kraljev sto koji je najviši vrh Maljena. A uz sve to vidite i celu Divčibarsku visoravan.

Pogled pada i na livade, tu su odmarališta, hoteli, faktički vidite vrhove ovih objekata, a kada je vedro kao da se mnogo visoko, i možete da vidite jako daleko.

Mnogi biraju ovu stazu kao prvu pešačku stazu kada obilaze Divčibare, zato što mogu da vide sve sa ove perspektive, da potpuno osete prostor, i zapravo sve ono što su Divčibare, u geografskom smislu, kao i da isplaniraju svoj odmor.

Velika Pleća

Velika Pleća je još jedna od omiljenih pešačkih staza na Divčibarama, na nju zapravo stižete kada idete u pravcu ski staze a sama staza je asfaltna, tako je da je veoma zgodna za pešačenje ali i za automobile, ko tako želi.

Tako prolazite pored odmarališta, tu je raskrsnica, skrećete desno idete blago uzbrdo, opet između vikendica sve dok ne dođete do visoravni.

I ovde kao i u slučaju Golubca, na drveću vidite putokaz pravo vas vodi na Crni vrh ali evo na Velika Pleća.

Odavde se nastavlja levo, i tu se uspinjete, idete kroz predivnu šumu koja je zaista savršeno izgleda i tokom leta i tokom zime, jer je puno borova, jela i breze.

Posle šume staza vas vodi na greben šume sa jedne strane, a sa druge strane su vikendice.

Tu se staza odvaja od puta i tu stižete do vrha Velika Pleća, koje „sede“ na 1050 metara nadmorske visine.

A odatle pogled koji puca na planine – Kablar, Suvobor, Ravnu Goru i Ovčar.

Ovo je taj Vidikovac ako ga možete da vidite čak i Kopaonik ili Zlatibor kada su odgovarajuće vremenske prilike.

Paljba

Još jedna od omiljenih pešačkih staza na Divčibarama jeste Paljba i ovo je vrh, odnosno staza kojom se veoma lako ide, tačnije uspon ili pešačenje po ovoj stazi je veoma lako.

Često je preporučuju turistički vodiči, i upravo ture koje počinju iz centra kreću prvo na ovu pešačku stazu.

Iz centra, dakle kreće nekim ustaljenim stazama, uvek je tu krajolik od drveća, puno je prirodne lepote.  Recimo kad idete u ovom pešačkom stazom prolazite pored potoka Žujan, a to je samo jedan od divnih izvora koji postoje.

Ovde se penjete uzbrdo, i naravno prolazite kroz livade pored kojih su razbacane malobrojne vikendice.

Izlazi se na magistralni put Divčibare – Kaona.

Posle skretanja u desno, potrebno je da hodate veoma kratko, posle čega se ulazi u šumu, prelazi se levo preko puta i onda se ide pravo do vrha Paljba.

Ovaj interesantan vrh se nalazi na 1051 metar nadmorske visine, a kad se popnete na vrh opet se mogu videti valjevske planine, a odavde možete videti i celu visoravan Divčibare.

Crni Vrh

Naravno da moramo da pomenemo za sam kraj, ne ništa manje važnu pešačku stazu – Crni Vrh.

Pešačka staza Crni vrh takođe je veoma popularna i do ove staze stižete isto onako kada se penjete na Velika Pleća, samo pratite drugačiji putokaz.

Dakle, kada stignete do putokaza, vi ne skrećete za Velika Pleća nego idete pravo uzbrdo.

Dakle, pravac za Crni Vrh je pravo. Zatim, prođete vikendice, tu je fantastična šuma koja kao da je izašla sa neke razglednice.

Do vrha vas vodi uspon, koji nije mnogo visok, ali imajte u vidu da je on konstantan znači stalno idete više i više i više, ali prosto nije neizdrživo.

Savet turističkih vodiča jeste da se odmarate što češće, što je i dobra ideja jer ima puno toga da se vidi usput.

Uspon se završava kada dođete na nekoliko velikih kamenova na tom delu je kamenje i trava.

Crni Vrh je drugi po visini na 1096 metara nadmorske visine takođe možete videti razne planine odavde.

Zaključak

Za sam kraj kao što ste videli iz ovog teksta puno je pešačkih staza u planinskom mestu Divčibare i oni nisu mnogo zahtevne, ni u jednom smislu, niti da do njih dođete niti da prelazite preko njih.

Skoro sve pešačke staze na Divčibarama kreću od samog centra, odlično su označene, na posebnim oznakama koje se nalaze uglavnom po drveću.

Prepoznaćete ih po crveno-beloj boji.

Sve staze su duge po nekoliko kilometara i obično ih možete preći od 30 minuta pa do 45 minuta laganog pešačenja, bez nekog preteranog napora.

Ono što svi turistički vodiči savetuju jeste da se dobro pripremite pre nego što se upustite u pešačku avanturu, potrebno je da napravite plan kako ćete pešačiti, koji dan svog boravka na Divčibarama ćete ići na koju stazu.

Sve staze su tako pozicionirana i tako se lako prelaze – nije nemoguće da za samo jedan dan obiđete sve staze, ukoliko ste u malo boljoj kondiciji.

Dodatan savet turističkih vodiča jeste da uz sebe nosite samo adekvatnu obuću koja vam je potrebna za prelazak malo više kilometara, a to mogu da budu neke malo dublje patike koje vam čvrsto drže nogu, kako se ne biste slučajno povredili. Ostalih zahteva zaista nema.

Pešačke staze na Divčibarama odlične su za obilaske i tokom leta i tokom zime – krajolik je jednako bajkovit, u oba godišnja doba.

Zimi je to snežna bajka a ako ste ljubitelj pešačenja tokom leta ili proleća, sve se pretvarana u jednu livadu prepunu najlepšeg cveća.

Korisni tekstovi