Divčibare – mapa, gde se nalazi, poštanski broj

Boravak na planini oduvek je bio preporuka lekara, zbog pisho-fizičkog stanja ljudi, dece posebno.

Osim što boravak na planini utiče na naše zdravlje, na funkcionisanje srca, čitavog zapravo kardiovaskularnog sistema, on nam daje u toliko potreban duševni mir, kojeg imamo sve manje i manje, jer živimo u veoma stresnom vremenu.

Ipak, još jedna velika istina je i da nemamo svim mogućnost da boravimo na planini, ali utešno je znati da ne morate da mnogo platite da biste boravili makar nekoliko dana na jednoj od njih.

Tu dolazimo do razloga zašto su Divčibare postale mesto broj jedan kao turistička destinacija; vikend destinacija, i mesto koje porodice obožavaju.

Ne samo da imaju sve što je potrebno jednom ozbiljnom turističkom mestu, nego se razvijaju sve više i više, a najavljena su velika ulaganja u ovaj kraj, na čemu se već radi.

Nije tajna da su Divčibare postale jedna od omiljenih turističkih destinacija u Srbiji ali i u inostranstvu, one su i jedna od omiljenih destinacija porodica sa decom, upravo zbog povoljnijih cena i odlične geografske pozicije.

Dakle, kada govorimo o Divčibarama, za većinu posetilaca koji dolaze ona predstavlja idealno vikend bekstvo iz grada, savršenu destinaciju da “skoknete” jer je blizu većini gradova, a veoma se lako stiže do nje.

A tome doprinosi i činjenica da je ova planina zapravo jako blizu glavnog grada Srbije, nalazi se na svega nešto više od 100 km udaljena od naše prestonice, a stiže se uglavnom za nešto malo više od sat vremena lagane vožnje.

Veoma brzo i lako se stiže do Divčibara, i to je tako tokom čitave godine, ali moramo da kažemo da one zapravo i nisu planina već jedno planinsko mesto koje smešteno na planini Maljen, koje jedna od najlepših planina Valjevskog kraja.

Maljen je i najspecifičnija planina ovog kraja po mnogo čemu, zato je i najpopularnija među svima.

Možemo napomenuti i da je ovo zapravo planina koja nije u potpunosti iskorišćena, ona je zapravo u nekom delu, još uvek neistražena, ali u tome i leži njena lepota.

Netaknuta priroda kakva se retko gde može videti u današnje vreme.

Maljen možete lako prepoznati ga po njegovoj idiličnoj, ali donekle i divljoj netaknuti prirodi ali i mogućnostima za turistički potencijal koji može da se razvije sve više i više.

Naravno najviše se ističu Divčibare, po kojima je ova planina i prepoznatljiva.

Na ovoj planini i u konkretno planinskom mestu koje je centralna turistička destinacija – Divčibarama turistička sezona zaista traje cele godine.

Nema godišnjeg doba, a ovo je posebna istina kada je u pitanju vikend, praznik ili raspust.

Divčibare imaju sve, i za svakog ponešto – ima i pešačke staze i vidikovce i skijaške staze i škole skijanja, ali pre svega još donekle netaknuta priroda.

Posebno je prepoznatljiva po tome što je savršena za porodice sa decom pa čak i za ljude narušenog zdravlja, jer se ovde zaista može oporaviti i duša i telo.

Divčibare su omiljene za sve koji vole aktivnost, ali i mir; ovde šetaju svi, puno je pešačkih staza, vole je i planinari ili oni koji se bave biciklizmom.

Divčibare su locirane tako geografski da se veoma lako stiže do vrha planine, zato što je nagib same planine dosta pristupačan i vrlo lako se stiže do vrha.

Za uspon do vrha, zapravo vam ne treba mnogo snage, i ne morate da budete u nekoj posebnoj kondiciji.

Često ćete videti starije parove, ali i porodice sa malom decom, kako se lagano šetaju do vrha, i tamo uživaju na nekim od Vidikovaca.

Divčibare su zapravo jedna visoravan na planini Maljen i to je ono što je čini veoma prepoznatljivo među turistima koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje, a sve češće čujemo i iz inostranstva.

Stranci su definitvno otkrili ovu lepoticu, pa dolaze u sve većem broju.

Divčibare su zapravo jedno gradsko naselje; odnosno centralno mesto na planini Maljen, nalaze se blizu grada Valjeva koji se nalazi u Kolubarskom okrugu.

Prema poslednjem popisu stanovništva bilo je 141 stalno naseljeni stanovnik. Većinu ostalih “stanovnika” čine naravno turisti, ali i vikendaši koji imaju kuće ovde.

Već smo pomenuli da se nalazi na samo nešto više od stotinu kilometara od Beograda a na samo 38 km od Valjeva na jug kada se krene.

Ovo zapravo i znači da je Valjevo jedan obavezan izlet kada boravite ovde, ne samo u kontekstu provoda, i pronalaženje nekih stvari koje možda ne postoje na Divčibarama, već ovde govorimo i o ogromnom kulturno-istorijskom blagu Valjeva.

Geografski posmatrano, Divčibare su planinsko polje koje se prostire od visova Paljbe, Golubca, Velikog brda i Crnog vrha.

Nadmorska visina je kao što smo već pomenuli oko 980 metara, dok je vrh Kraljev sto visok oko 1.104 metara nadmorske visine.

Vredi pomenuti nekoliko dodatnih informacija vezano za planinu Maljen na kojoj se Divčibare i nalaze.

U pitanju je rudna planina koja pripada Dinarskom planinskom sistemu, koji se nalazi se na severozapadnom delu Srbije.

Ono što je veoma specifično ovde je reljef, i on je ključ ovako blagorodne klime, prirode, i varijeteta biljnih i životnjiskih vrsta.

Upravo reljef omogućava povoljnu klimu i veoma zanimljivu floru i faunu a stvari kakve ovde možete videti ne mogu se videti u drugim planinskim mestima.

Divčibare su kao što smo rekli visoravan, a to znači da one imaju svoje visove, a u geografskom smislu to znači da vetrovi ne mogu da dopru do ovde, pa je klima idealna. A takođe ti isti visovi omogućavaju to da može da se vidi i blizu i daleko pa čak i do Kopaonika, kada je vedro.

Sa vrhova i vidikovaca pogled je zaista predivan, i jedna od turističkih atrakcija Divčibara.

Stražara se nalazi na 1061 metar nadmorske visine, i ona je veoma zanimljiva- ona fizički deli Divčibare na dva dela – jedan deo je su uže Divčibare i na Pitomine.

Stražara je inače to ime dobila ime za vreme austrijske uprave u ovom delu Srbije, zapravo ovde se nalazila granica između Austrije i Turske i tu su austrijanci čuvali granicu. Otud i ime Stražara.

Sve ostale valjevske planine (kojih ima 5), izuzev planine Maljen su jako blizu pozicionirane jedna do druge.

I hidrografija ovog kraja je odlična – mnogo je ovde kvalitetne vode i izvora.

Pre svega, kroz Divčibare protiču razne male reke, potoci, i ima jako veliki broj izvora kvalitetne vode – od reka najpoznatije su Bela i Crna Kamenica Manastirica ali i naravno veoma poznata Bukovska reka.

Puno je i izvora kao što je recimo Žujan, ali svakako vredi spomenuti i Hajdučku česmu i poznati izvor Studenac, koji je ime dobio po specifičnoj ledenoj vodi.

Divčibare imaju mnogo livada, a poseban je osećaj kada ovde dođete tokom letnjih meseci, ili proleća kada sve procveta. E tada treba ovde doći tokom kada livade i cvetna polja procvetaju.

Tada se Divčibare pretvaraju u divan tepih – poznata po svojoj predivnoj mekanoj travi.

Često tamo turisti provode vreme šetajući ili prave piknike na travi, beru cveće, ili lekovito bilje koga je ovde u ogromnim količinama.

Još jedna specifičnost ovog kraja je to da su Divčibare okružene četinarskim šumama, pre svega najviše tu ima bora, jele, smrče; a od listopadnog, tu možemo videti brezu i bukvu. Česte su ovde i mešovite šume.

Skoro čitave godine Divčibare su u cveću. Snega ima gotovo četiri meseca bez prekida, zato skijaška sezona može trajati rekordno dugo.

Vazduh je takav da leči jer se spaja sa tri strane – Panonije, Karpata i Mediterana; prepun je joda koji je veoma važan za naše zdravlje.

A ako se zateknete ovde, negde početkom aprila ili tokom maja meseca, ovde počinjemo da viđamo najlepši cvet na planini Divčibare po kome je on prepoznatljiv, a u pitanju je cvet narcis.

Treba da pomenemo i lincuru koja lekovita biljka koja takođe raste na Divčibarama; a tu rastu i šumske jagode, jestive gljive, maline, kupine i naravno borovnice.

Divčibare nisu planine već planinsko mesto na planini Maljen ali imaju veoma specifičan reljef specifičnu klimu i zato su i poslali tako izdvojena i karakteristična turistička celina.

Divčibare pripadaju državi Srbiji, Kolubarskom upravnom okrugu i gradu Valjevo.

Poštanski broj je 14204.

Pozivni broj je 014.

Dodatan savet je da kada dolazite na Divčibare ponesete i mapu; na njoj bi bili upisani i svi važni i prirodni spomenici koji se nalaze u ovom kraju (a ima ih jako mnogo), kao i sve važnije istorijske i kulturne spomenike.

Tako da možete da budete u mogućnosti da na dobroj mapi, koju možete naći i online, apsolutno sve što vas zanima nađite neku dobru mapu koja će vam pokazati i one najskrivenije i neotkrivene delove Divčibara.

Tu su svakako i ski staze koje treba da obiđete, a takođe bližu i dalju okolinu, kao i da se popnete na primer do Crnog vrha da dođete do šumarske osmatračnice da posmatrate okolna naselja.

Na mapama možete da pronađete i dobre restorane i smeštaj kakav vam odgovara.

I kada pogledate makar i najsiromašniju mapu možete da vidite koliko tu ima zanimljivih stvari na Divčibarama, koje će vas prilikom posete, odvesti u razne nezaboravne pustolovine; zatim za stvaranje divnih uspomena i kreiranje nezaboravnog iskustva.

Korisni tekstovi