Divčibare vidikovac – koji su najlepši vidikovci i vrhovi?

Pored skijanja, šetnji kroz cvetne livade ili snežne staze tokom zime, uživanje u mnogobrojnim šetnjama, avanturama, savršenoj hrani, i ljubaznim domaćinima, postoji još toliko neotkrivenih lepota Divčibara.

I nema sumnje, da kada se porede cene sa nekim  drugim planinskim centrima u Srbiji, ovde nećete morati da potrošite veliku količinu para, a svakako da ćete biti zadovoljni ponudom.

Zimska sezona i skijanje koje traje čitave zime, prijatna i lekovita klima, predivni krajolici, divni ljudi, savršena hrana, u puno mesta za šetnju – ovo su Divčibare.

Ono po čemu je ova planina Maljen, i na njoj planinsko mesto Divčibare, takođe veoma poznata su njeni Vidikovci, koji ima pregršt i svi su zaista divni, i tokom leta i tokom zime.

Šetnja do njih je zaista jedinstvena i vredi pešačiti, koliko god da je potrebno kako biste stigli do istih – Divčibare se mogu pohvaliti savršenim pogledom, koji kada je lep, seže daleko, i imate ceo taj kraj kao na dohvat ruke.

Ovaj kraj je i raj za sve one koji se bave ne samo planinarenjem, nego i biciklizmom, jer rado obilaze ovaj kraj, jer ima pregršt staza za ove potrebe, a kada se popnete na bilo koji vrh, kojih ovde ima isto jako mnogo, pogled je prelep, tokom cele godine.

Ono što je dobra vest jeste to da Divčibare same po sebi nisu planina, naprotiv one su visoravan koja se nalazi, kao što smo rekli na planini Maljen, jednoj od Valjevskih lepotica, i da biste stigli do bilo kog vrha ili Vidikovca, potrebno je da samo krenete, i dobro obeleženi put vas vodi do njih.

Staze su fenomenalan, dobro obeležene, i svakako da nije uopšte jako veliki uspon kada se penjete iz samog centra Divčibara.

Ovde ćemo da vam pomognemo, da opišemo neke od najlepše vidikovce i vrhove u ovom mestu, koje zaista vredi obići i posetiti, u bilo koje vreme ako se zateknete ovde.

Iako, moramo biti iskreni, Divčibare, i konkretno planina Maljen je jedna od retkih planina čiji se vrhovi mogu obići za 24 sata, što, objektivno ne možete da kažete za neke druge planine, ili makar za većinu njih u Srbiji.

Treba napomenuti da su vrhovi Divčibara veoma lako dostupni, put do njih je uglavnom kratak, a staze su potpuno bezbedne sa koje god strane planine Maljen da dolazite.

Ne samo to – vidikovce i vrhove Divčibara mogu da obilaze i mlađe osobe, kao i stariji jer put do njih nije strm.

Lepote vrhova ove planine se vide u tome da su lako dostupne, priroda je prelepa, a sa skoro svih njih pogled oduzima dah – možete da vidite Taru, Goliju, Durmitor, Kopaonik ili Sokolske planine.

Takođe možete da vidite i Avalski toranj, a u zavisnosti gde ste, možete da vidite i Avalski toranj.

Crni Vrh

Ovo izlaganje ne sme da prođe bez pominjanja najvažnijeg vrha na ovoj planini, i postoje mnogobrojni razlozi zašto je to tako.

Ovaj vrh je ujedno i najviši na planini Maljen (visina je 1096 metara nadmorske visine), odnosno, ovo je vrh do koga se, uslovno rečeno, najteže stiže, jer je malo zahtevniji uspon.

Tokom zime nema dileme, ovo je skijaška staza, a do samog vrha vodi žičara, a tu je odmah i ski staza istog imena, Crni vrh.

Sa ovog vrha se spušta predivan pogled na obližnje planine, i zaista kada je vedro, pogled je impozantan – možete videti planine Kablar, Ovčar, Jablanik, Medvednik, Povlen i druge.

I ovo nije sve – na samom vrhu tu je i ljuljaška koja zaista upotpunjava ugođaj – posebno leti kada ste okruženi čistom lepotom, mirisnim vazduhom i divnom, još uvek netaknutom prirodom.

Mnogi posetioci upravo ovde naprave neku od fantastičnih fotografije koje ste verujemo sigurno imali prilike da vidite na nekoj od društvenih mreža.

Kada govorimo vremenski, u pitanju je šetnja koja traje oko pola sata (i to ovde govorimo o laganoj šetnji, dakle baš govorimo o uživanju), dok se ne popnete na Crni vrh, što je složićete se, sasvim malo – a vredi svakog trenutka.

Sama staza je savršena i iskustvo za sebe, gde tokom hodanja, uživate u pogledu. A pogled je ovde opasan predivnom borovom šumom, i zaista savršeno iskustvo i tokom leta i zime.

Ono što takođe morate da uradite jeste i da kada nije aktivna ski sezona, da preprečite put do vrha, da idete samom ski stazom, ali ovo svakako nije nešto što se preporučuje za one koji nemaju kondiciju, jer je uspon malo veći, ali za jake i snažne, i one koji vole avanturu, ovo je prava stvar. Naravno kao što smo rekli – samo kada nije aktivna skijališna sezona.

Od ostalih sadržaja ovde možete da pronađete i fenomenalan, i nadaleko poznat kafić, koji se zanimljivo zove DivčiBar, a u njemu se možete osvežiti i pojesti neki od lokalnih specijaliteta.

A ono što svakako trebate da uradite ukoliko želite, jeste da se prošetate i do susednog vrha koji je isto jako blizu Crnog Vrha.

U pitanju je vrh Velika pleća, i sa njega je pogled na okolinu maltene isti, ali svakako da je šetnja u ovim krajevima predivna, jer je priroda savršena.

Paljba

Svi vidikovci, i svako kutak ovog kraja priča svoju priču, često satkanu od legendi, ali i od istorije.

Zanimljivo ime a još zanimljiviji Vidikovac, jedan od omiljenijih u ovom kraju.

Zove se Paljba, a ovaj ima jedan od najlepših pogleda koji postoje na Divčibarama. Nikako ne biste smeli da propustite.

Sa pravom ga zovu jedan od najlepših vidikovaca, a ono što je sjajno jeste da se do njega može stići i kolima, kao i na Vidikovac kod hotela Divčibarski Vajati.

I jedan u drugi se nalaze uz glavni put, koji vezuje Divčibare centar sa putem Kosjerić-Valjevo. To mesto je blizu skretanja za Požegu.

Rior

Ovo je savršenstvo koje posebno vole biciklisti –  jer ih staza, i to ona prava biciklistička vodi do ovog vrha, i oni koji ga vole, kažu da pogled savršen.

Tu je zadovoljavajući i onaj istorijski momenat – ovde se nalazi spomen kosturnica poginulim u Drugom svetskom ratu.

Svakako da he ovaj vrh zahtevan u smislu da vam treba nekoliko sati da dođete šetnjom do ovog vrha. Ali vredi svake kapi znoja i pređenog metra, jer je krajolik nestvaran. Inače sama staza vodi do vikend naselja Kraljev Sto.

Kraljev sto

I kada već pominjemo Kraljev sto – i ovo je još jedna tačka planine Maljen koja oduzima dah.

Priča kaže da je upravo sa ove lokacije car Dušan posmatrao bitku sa mađarskom vojskom u kolubarskoj ravnici. Ovo je inače najviša tačka planine Maljen, baš tamo gde je stajao Dušan.

I odavde je predivan pogled – vidi se i Avala, a kada je baš vedro i Kopaonik.

Za one koji ne žele da pešače postoji i alternativa – vozić koji ima polaske svakog dana i ide preko Velikog brda.

Ljuti Krš

Za mnoge, ovo je upravo najvoljeniji i najposećeniji Vidikovac na Divčibarama, pored Crnog Vrha -iako nema pogled tako daleko, kakav je to slučaj kod Crnog Vrha koji se prostire do „daleko,“ ali ono što ga čini zaista fenomenalnim jeste to što je on jako lepo pozicioniran između predela koji su šumski, i predela koji su u stenama, a takva je planina Maljen.

Ima i šume i stena, i sve to zajedno izgleda fantastično.

Ljudi najčešće kada dođu ovde imaju osećaj da su se potpuno izolovali i da su negde gde doslovno nema civilizacije, ali ste ovde zapravo jako blizu vikendica, i to je čini zaista savršenom lokacijom.

Ovde su savršeni putokazi i nema šanse da promašite ovaj Vidikovac, a ono što je najbolje jeste da ste veoma brzo od Ljutog Krša pa sve do reke Crne Kamenice.

Još jedna atrakcija koja vam je blizu ovde, jeste i vodopad. Priroda je ovde potpuno netaknuta, jedino vas savetujemo da ne krećete ovuda ne spremni, jer je veoma visok nagib, ali je svakako put vredan sve „muke“.

Zaključak

Ukoliko ikada dođete ovde, da li sa namerom, ili se slučajni zateknete ovde, obavezno prošetajte nekim od ovih puteljaka koji vode ka vrhovima i vidikovcima Divčibara – nećete biti razočarani, a sigurno da ćete poželeti da se opet vratite.

Da bi ste bili sigurni da ćete izabrati pouzdan smeštaj, na najboljim lokacijama, proveriti ovu ponudu apartmana: smeštaj na Divčibarama.

Ovo je svakako planinsko mesto koje savršeno za šetnje, vožnju biciklizma, ali i za skijanje naravno, kada je zima.

Ovde inače sneg zna da pada i po 4 meseca, a skijaška sezona ume da traje i po 4 meseca.

Naravno da ni ostali vrhovi Maljena, i generalno ovog kraja nisu ništa manje atraktivni, a neki od njih su i Stražara, Vlasovi i Veliko brdo.

Svi oni su na nešto manje od 100 metara nadmorske visine, a to je samo koji metar više od centra Divčibara.

Naravno nemojte poistovećivati vrhove i vidikovce -jer su pojedini smešteni duboko u šumu, a neki se čak nalaze u vikend naseljima.

I za kraj, moramo da vas podsetimo za mnogobrojne pešačke staze koje se nalaze ovde i koje su prema svedočenjima mnogobrojnih turista savršene, tako da ih nikako ne smete propustiti kada posetite Divčibare.

Setite se i zašto su Divčibare toliko omiljene među turistima – na stranu klima, savršena i netaknuta priroda, korektne cene, i dobra usluga, na retko kojoj planini u Srbiji ste u mogućnosti da obiđete u samo jednom danu više vrhova, a za one ambiciozne to može da bude i do pet ili šest vrhova za samo jedan dan.

Optimistična je i informacija da je država već nekoliko godina ulaže u ovaj kraj, i to ne samo smeštajne kapacitete i atrakcije, već i u vidikovce, koje nastoji da napravi kao najmodernije, kakvi se viđaju u svetu.

Konkretno u pitanju su Vidikovci Paljba, Crni Vrh, Krivina, Golubac su među prvima koji dobijaju modernu „opremu“, a sve kako bi posetiocima ovog kraja omogućili savršen turistički doživljaj. Pogled koji puca u daljinu, dok stojite na istorijskim mestima, udišete čist vazduh.

Korisni tekstovi