Divčibare klima, temperatura i sneg

Šta su Divčibare i gde se nalaze je pojam koji je veoma često postavljan na Googlu, a ono što saznamo, posle ove provere, jeste da to nije planina, iako mnogi misle da jeste, ovo je samo jedno mesto na planini Maljen, jednoj od Valjevskih planina (ima ih ukupno 5).

Bilo kako bilo, ovo je mesto, planinsko mesto, koje vredi obiđi iz mnogo razloga – nalazi se u Zapadnom kraju naše zemlje, na oko 980 metara, što se smatra veoma prijatnom visinom, to je prosek, dok negde dostiže oko 1104 metara nadmorske visine.

Sa njenih vrhova se mogu videti Jablanik, Povlen, Medvednik, Jelova gora.

Ponekad je moguće da vam pogled padne i do Kopaonika, Tare ili Golije, a ponekad i do Durmitora.

Za sve one koje žele da posete ovo mesto, pitaju se da li ima snega?

Odgovor je da, i to često puna 4 meseca.

Sadržaj teksta

Klima

Jedan od benefita ovog mesta je klima – blaga, i veoma prijatna.

Zimi ima dosta padavina, a tokom leta je dosta suvo, što je odlično kada boravite tamo tokom leta; tada prosečna temperatura ne prelazi 22 podeoka.

Temperatura je prosečno oko 18 stepeni Celzijusa, a zanimljivo je da je jesen toplija od proleća. Septembar je najsuvlji mesec kada ima samo oko 5 dana sa padavinama.

Predivno je jer tokom godine, sneg pada u proseku čak 4 meseca (126 dana sa padavinama), a nema vetra (289 dana je bez vetra, što je odlično za sve ljubitelje skijanja).

Poznato je i da su Divčibare vazdušna banja, jer ima takav geografski položaj koji pravi svojevrstan „sudar“ vazduha sa Karpata, Mediterana i Panonske nizije.

Sve ovo zajedno čini vazduh bogat jodom, veoma koristan po naše zdravlje.

Zato svi oni koji imaju respiratorne probleme treba da posete Divčibare, kao i ljudi koji imaju problem sa anemijom ili nervnim sistemom.

Veruje se da je ova klima povoljna za celokupan organizam i da ljudski organizam jača na ovom vazduhu. Godine 1963. je proglašeno za klimatsko lečilište.

Temperatura

Dakle već smo pomenuli da je prosečna temperatura tokom leta 18 stepeni Celzijusa, leti prijatnih oko 22 stepena, a zimi se temperatura spušta do – 15, a puna 4 meseca može da pada sneg, što je odlična vest.

Na stranici ispod pogledajte trenutnu temperaturu na Divčibarama, kao i vremensku prognozu za naredne dane:

Divčibare vremenska prognoza

Sneg

Dakle, sneg pada puna 4 meseca – divan je i kristalno beo, a prosečna visina snega je oko pola metra, zavisi sve od godine, i od meseca.

Ovo vodeće turističko mesto valjevskog kraja, je sve popularnije, a sneg i dobro utabane staze ga čine zanimljivom ski destinacijom o ovom delu Srbije.

Činjenica da Divčibare imaju nižu nadmorsku visinu od nekih drugih planina čine njenu veliku prednost – nema oštrih zima, a ni putevi koji vode do Divčibara nisu zavejani, pa je lagan pristup.

Zato je i pogodna, i veoma često je posećuju i ne-skijaši, oni koji žele da šetaju proplancima.

Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke iz sezone u sezonu, spremno dočekujući turiste, posebno najmlađe.

Dopunjavaju se sadržaji iz godine u godinu, a upravo povoljna klima, i tokom leta i tokom zimskih meseci, omogućavaju procvat turizma.

I iako nije jedino turističko mesto, svakako je najpopularnije u ovom kraju.

Upravo sneg, činjenica da nema mnogo vetra, i raznovrsne staze čine ovo mesto perfektnim i za iskusne skijaše, ali i decu i rekreativce.

Recimo da godišnje kroz samo jedno skijalište prođe oko 8.500 do 10.000 skijaša.

Tokom raspusta gotovo je nemoguće pronaći slobodno mesto na Divčibarama.

Smeštaj je raznovrstan, a poseban kuriozitet je i veliki broj privatnog smeštaja, a ovde posebno govorimo o malim, izdvojenim, drvenim kolibicama koje se mogu naći po razumnim cenama.

Na Divčibarama ćete naći sve i mir i tišinu, a ko poželi noćni provod, za čas može da stigne do Valjeva i da uživa na takav način, ukoliko poželi.

Korisni tekstovi