Divčibare nadmorska visina i geografski položaj

Ponekad je izbor mesta za odmor težak, jer moramo da uklopimo više faktora, ali, nekad postoje uslovi koji nam pomažu da se odlučimo.

Ako postoji mesto koje nam daje provod, odmor, lečenje, učenje, duhovno ispunjenje, za sasvim pristojne pare i relativno je blizu, nema dileme da ćemo odabrati upravo to.

Divčibare, za razliku od drugih mesta na planinama, imaju gotovo savršenu klimu – ovo je mesto ili visoravan, na samom centru planine Maljen.

Zbog povoljne klime, ovo mesto je i banja, ali i prirodni rezervat, gde rastu i žive raznovrsne biljke i životinje; a borove šume su karakteristika ovog podneblja.

Divčibare imaju povoljan geografski položaj, nalaze se na 980 metara nadmorske visine,  prevashodno zbog toga što je ovo planinsko mesto najbliže Vojvodini i Beogradu.

Razvijena je bukvalno svaka vrsta turizma – sportski, rekreativni, zdravstveni, izletnički, lovni, itd.

Divčibare imaju sve.

Ovaj turistički centar se prostire trenutno na nešto više od 750 hektara, a kao što smo rekli, jako je blizu većih gradova Srbije.

Samo je udaljen oko 110-115 kilometara od Beograda, 41 kilometar od Požege, 29 kilometara od Mionice, 37 kilometara od Valjeva, a 26 od Kosjerića.

Ovde možete naći nov, lux opremljen smeštaj na Divčibarama na odličnim lokacijama.

Nadmorska visina

Dakle, već znamo da se Divčibare nalaze na planini Maljen, koja je jedna od četiri planine u vencu Valjevskih planina, pored Povlena, Medvednika, i Jablanika.

Ove planine, su, inače, u severozapadnoj Srbiji, završni masiv Dinarskog sistema.

Treba odmah reći da planina Maljen ima reljef koji je specifičan samo za tu konkretnu planinu – taj reljef, uslovio je specifičnu klimu, i isto tako specifičnu floru i faunu.

Maljen je i jedina planina iz ovog venca koja je nešto izdvojena od ostalih koje su vezane zajedno, veoma tesno.

Nadmorska visina ove visoravni se smatra idealnom – nešto niža od 1000 metara nadmorske visine.

Vazduh je ovde savršen – znamo da nezagađen vazduh sa planine, čisti pluća i jača naš imuni sistem. U njemu nema bakterija, smoga, alergena, i toksičnih gasova.

Kada posetite planinu i boravite na istoj, znajte da činite nešto dobro za svoje zdravlje – ako imate respiratorne probleme, astmu, bronhitis, ako ste alergični na nešto.

Vazduh na planinama je svež – a ovde još jedan element radi u korist upravo Divčibara. Razlog je u tome da je ova nadmorska visina do 1000 metara, i malo viša savršena za sve, i decu i odrasle, i bolesne i zdrave.

Nadmorska visina viša od 1.500 metara nije pogodna za sve, npr. za hronične bolesnike koje imaju problem sa respiratornim organima.

Takođe, ono što leči na planinama, pa tako i na ovoj, jeste ono što zovemo planinski vazduh. To je ono kad kažemo -seče koliko je svež. To je npr. miris bora koja je jako specifičan, i sam po sebi veoma lekovit.

Imajući u vidu da su Divčibare itekako posećene leti – tada je upravo kombinacija sunca, i planinskog vazduha korisna za imuni sistem, ne samo bolesnih ljudi, nego i zdravih, koji žele da ojačaju svoje zdravlje.

Boravak na planinskom vazduhu i ovakvim nadmorskim visinama pogoduje i kardio-vaskularnom sistemu – jedno istraživanje koje je sprovedeno je dokazalo da je život na višim nadmorskim visinama odličan način da sačuvate vaše srce od bolesti.

Ne smemo zaboraviti i da se na planinama mršavi – razlog jeste što ste u većini slučajeva veoma aktivni, pa tako i na Divčibarama postoji za svakog po neka aktivnost, od skijanja, planinarenja, sportova, šetnje i jahanja, ali postoji još nešto.

Veće visine, podrazumevaju manjak kiseonika, a to onda dalje podrazumeva da naš organizam odgovara na to tako što sagoreva mnogo više kalorija nego inače.

Geografski položaj

Kao što smo pomenuli, Divčibare imaju fantastičan geografski položaj, blizu su svega, Beograda i Vojvodine.

Ali ono što je posebna karakteristika ovog podneblja, i posebno centralnog mesta u Valjevskom kraju, Divčibara, jeste to da je okruženo visovima, a oni zapravo štite Divčibare od jakih vetrova.

Kada nema jakog vetra sve je prijatnije, pre svega skijanje, koje ovde može potrajati u rekordnim godinama i po nekoliko meseci.

Dakle dobar geografski položaj omogućava da Divčibare imaju blagu klimu, a pogled sa ovog mesta je vanserijski.

Blaža klima, nema vetra koji šiba, i onemogućava šetnju ili skijanje – pogled na bližu, i ponekad kada je sve bistro i na dalju okolinu je vanserijski.

Odavde se pruža pogled na dalje krajeve naše zemlje, ali i na Republiku Srpsku.

Pomenuli smo visove koji okružuju Divčibare – Crni vrh koji se nalazi na jugu (visina 1098 metara, zatim na zapadu Golubac (1044 metara visok).

Na severu je Kraljev sto (1103 metara), što je ujedno i najviši deo planine Maljen. Tu su i Čubrica kao i Veliko brod visoko oko 1061 metar.

Informacija koju mnogi ne znaju jeste da se ova visoravan zapravo deli na dva dela, na severnom delu se nalaze Pitomine, a Divčibare su u južnom. Između njih se nalazi jedno uzvišenje, tzv. Stražara.

Inače, nekada davno tu je bila granica Turske i Austro-Ugarske.

Još jedan značajan aspekt dobrog geografskog položaja ovog planinskog mesta je i to da je ovde kvalitet vazduha izvanredan.

Ovde se „sudaraju“ vazdušne mase sa Karpata, Jadranskog mora, i Panonske nizije. Zato kada se meri prisustvo joda u vazduhu, mere su velike, a svi znamo koliko je jod potreban ljudskom organizmu.

Nedostatak joda se tačno je, unosi kroz hranu, ali je najbolje da se unose kroz čist vazduh.

Dakle svi koji imaju bilo kakve respiratorne probleme, trebalo bi da posete Divčibare, kao i oni koji imaju probleme sa štitnom žlezdom.

Takođe, položaj Divčibara je takav da su leta i proleća veoma kratka, ali prijatna sa temperaturama do 22 stepena, ne više od toga, ali su zato zime dugačke, sa puno snega.

Posebna lepota Divčibara je kada dođete u jesen – duga jesen, šarena, predivna, sa prijatnim temperaturama, bez puno padavina, predstavljaju pravu idilu.

Svi dolaze na Divčibare upravo zbog savršene klime (i kao lečilište, ali i kao turistička atrakcija, ne samo za skijaše), blizine, i pristupačnosti cena.

Ovo je mesto gde ćete se lepo provesti, zabaviti, poraditi na svom zdravlju, a uz to učiniti nešto dobro za vaše mentalno zdravlje.

Poznata je i informacija da boravak na planini, pogled u snežni krajolik, ili rascvetani proplanak, utiče pozitivno na naše mentalno zdravlje.

Korisni tekstovi