Divčibare ljuljaška – simbol divnog pogleda

Postoje neke lokacije, koje smo sasvim sigurno svi nekada videli i koje su na nas ostavile ogroman uticaj i ne možemo da ih zaboravimo, posebno danas u vremenu instagrama i fotogeničnosti.

Postoje neke fotografije koje su nam zauvek ostale u sećanju, iako sada kada pomislimo nismo tačno sigurni odakle ih znamo, odakle su nam poznate ali znamo da je to neka savršena turistička lokacija koja je na nas ili ostavila utisak ili nam je probudila želju da je obiđemo.

Pa tako znamo za raznorazne spomenike, lokacije, česme, jezera, vrhove, kafane, statute, itd…. A jednu ovakvu popularnost stekla je i jedna sasvim neobično obična ljuljaška.

Sigurno je da ste je videli na nekim slikama, i još je sigurnije ako ste bili u valjevskom kraju da ste se i slikali na njoj.

Obična, čini se, drvena ljuljaška, natkrivena kućicom, a ispod nje, narodski rečeno „puca“ pogled, i negde je istina da upravo sa ove lokacije možete da vidite Srbiju u malom, na dlanu.

Ovo je ljuljaška na Divčibarama, koja je osvojila simpatije mnogih – ne postoji niko ko je obilazio ovaj kraj a da nije napravio fotografiju na istoj, ili se makar malo „poljuljao“ na njoj, dok je uživao u savršenom pogledu na divčibarski kraj, odnosno na planinu Maljen.

Ovo, slobodno možemo reći najpopularnije mesto za fotografisanje na Divčibarama, locirana je na drugom najvećem vrhu Maljena, Crni Vrh, koji je i ski staza, jedna od omiljenih među turistima.

Stoga je i ova ljuljaška, simbol divnog pogleda postala nezaobilazna stanica mnogobrojnih turista koji posećuju Divčibare, i ne samo Divčibare, nego planinu Maljen, i generalno ovaj kraj, u kome ima mnogo toga da se vidi.

Sve ono što možete tokom svog boravka ovde da obiđete ima posebnu draž, i tu nema dileme, slike i komplet lepinje, i frapea od maline, procvetalog narcisa, neugaženog snega, ili vikendice okićene za Novu godinu okružene belinom, livade-tepiha od raznobojnog cveća, raznih ptica, zelene trave, ili netaknute šume su takođe nekad okupirale vašu pažnju to je sasvim sigurno (i zasluženo).

Ipak ljuljaška je jedina postala svojevrstan simbol ove visoravni, i to ne ona sama, nego ono što ona, na kraju krajeva predstavlja. Pogled na našu lepu Srbiju, na prirodu koja je i dalje autentična.

Ona je postavljena na osmatračnici na samom vidikovcu Crni Vrh, i sada uspon je do Crnog vrha, odnosno do ove famozne ljuljaške nešto malo teži, ali je krajolik, odnosno put kojim dolazite veoma zanimljiv da će vreme da prođe veoma brzo.

Kada kažemo da je uspon malo teži, mislimo u poređenju sa drugim stazama, i drugih vrhova do kojih se veoma lako stiže za samo pola i nešto više sati lagane šetnje, koja je pogodna za sve.

Crni Vrh je inače i najpoznatija pešačka staza na Divčibarama, vidno je obeležena, kraj samog penjanja je na travi, a vrh je na visini od 1096 metara nadmorske visine (drugi po visini na planini Maljen, najviši je kao što znamo Kraljev sto).

Dužina staze Crni vrh je 850 metara, a ko želi može da dođe do vrha, odnosno do ljuljaške i automobilom, što može biti dobra ideja za porodice sa jako malom decom ili bebama, a koje opet žele da naprave neku zanimljivu fotografiju na ljuljašci.

Ovo je i dobra opcija za starije ljude koji nemaju kondicije, ili pak za dane kada je loše vreme pa je šetnja do vrha i same ljuljaške malo teža.

Da se popnete trebaće vam oko 40 minuta hoda, što i nije mnogo, jer sam nagib nije mnogo naporan. Ali ono što vas čeka kada se popnete je svojevrsna nagrada.

Pre svega tu je mala drvena koliba, koja takođe služi za fotografisanje i odmor, ali tu postoji još jedna nezaobilazna atrakcija.

Ljuljaška, sa koje se sve vidi – mnogi ovde provedu i po nekoliko sati, što uživajući u pogledu, što u fotografisanju.

Savet je da ponesete grickalice jer u blizini nema nikakve radnje, a ovo je posebno važno ukoliko dolazite sa decom, koji su posebni ljubitelji ovog vrha i ove atrakcije.

I ne budite u dilemi, pogled sa ovog vidikovca, i pogled sa ljuljaške je potpuno fascinantan tokom svih godišnjih doba. Jer, kao što druga turistička mesta imaju svoj neoficijelnim simbol, tako i Divčibare, u upravo su po tome postale i prepoznatljive, po ljuljašci, odnosno pogledu koji imate kada se popnete na nju, i pogledate ka dole.

Drvena obična ljuljaška, a toliko neobična – pogled na prirodu, jednostavnost, i priroda, mesto za predah, i jeste jedan svojevrstan simbol Divčibara.

Moramo dodati i da su osmatračnica i kućica za ptice koje su takođe ovde, i koje su takođe atrakcija sama po sebi, delo arhitekata iz Čačka.

I osmatračnica, i kućica za ptice, ali i sama ljuljaška su tekovina novijih godina, postavljene 2020., ali su za veoma kratko vreme doživele jako veliku popularnost, posebno zahvaljujući eri društvenih mreža.

Ovo je ono mesto na kome je nastalo na hiljade uspomena, i na kojima će, sudeći prema popularnosti i ljuljaške, ali i samih Divčibara, nastati još puno puta toliko.

Nedavno se na mrežama pojavila i fotografija mladog para – koji su se verili upravo na ovoj lokaciji, a ta slika govori više od hiljadu reči.

Popularnost Divčibarske ljuljaške dokazuje još jednu veoma važnu stvar kada govorimo o razvitku turizma u Srbiji – mi ovde govorimo o tome, da se dovitljivi meštani, i svi oni koji se bave promocijom turizma, na sasvim jednostavan način mogu da privuku turiste i naprave svojevrstan brend od sasvim obične stvari.

I takva je uistinu stvarno ova ljuljaška, i iako nema dileme da ovakvoj prirodu i na kraju krajeva pogledu kakav je na Divčibarskim vidikovcima, i da tamo i nije potrebno ništa mnogo više od same prirode i onoga što je ta ista priroda i podarila, dodavanje jedne ovakve jednostavne stvari, rekvizita možda je pravilnije reći, samo je učinjeno to da se sa ove lokacije prave ne hiljade ako ne i stotine hiljada fotografija koje su samo još više skrenule pažnju na Divčibare.

Nastavno, i na takav način privukle još više turista.

Da li ste čuli za ovu ljuljašku i da li vam se dopada?

Ukoliko tek planirate da idete na Divčibare, onda će vam biti potreban lep smeštaj na dobrim lokacijama, a upravo to možete naći na našoj stranici sa apartmanima na Divčibarama.

Korisni tekstovi