Divčibare fest – manifestacija koju ne smete propustiti

Jedan od elemenata svakog dobrog putovanja mora da podrazumeva pored odmora, pored aktivnosti i upoznavanja krajolika u kome se nalazite, kao i istorijskog i kulturnog nasleđa, i deo koji se tiče raznih manifestacija koje se organizuju u tom mestu, koji su specifični i koji najčešće postaju prepoznatljivi i tradicionalni, okupljajući sve veći i veći broj posetilaca.

Ujedno ovo je još jedna od aktivnosti koja se vezuje za neko određeno mesto, koje se vezuje za neki možda istorijsku ličnost, prirodnu odliku, ili neku drugu karakteristiku tog podeblja i tako dalje.

Sve ovo može dobiti još jednu dodatnu dimenziju, ukoliko se organizatori odluče da manifestacija dobije i humanitarni karakter, ili u nekim slučajevima kada se manifestacija organizuje na nekoj prirodnoj lokaciji, i dobije dodatnu ekološki osvešćenu dimenziju, koju u poslednje vreme ima sve veći broj festivala.

Sve ovo onda ide i korak dalje, zapravo postajući još jedan razlog zašto da obiđete neku lokaciju, ili zašto da svoj odmor koncipirate upravo oko tog datuma, odnosno događaja.

Skoro svaki kutak naše zemlje ima neki turistički potencijal, i ako na primer progledate sela, i ona najzabačenija srpska sela, u kome ima svega nekoliko stotina stanovnika, kada se udruže u zadrugu, imaju neku svoju manifestaciju, makar samo lokalnog karaktera.

I na ovaj način, okuplja se sve veći broj ljudi, i pomen tog malenog sela može da se prostre dalje od lokala.

A kada govorimo o ozbiljnijim turističkim destinacijama, one imaju i više od jedne manifestacije, od kojih mnoge traju već decenijama, a neke su tek u začetku ali svakako privlače veliku pažnju.

Valjevski kraj je posebno zanimljiv u tom smislu, imajući u vidu da je ovaj kraj veoma živ u turističkom smislu, ima veoma bogatu kulturu i istoriju, i na konto toga ima i veliki broj kulturno umetničkih manifestacija koje se organizuju gotovo svake godine, i privlače sve veći broj posetilaca.

Isti je slučaj sa Divčibarama, planinskim mestom koje se nalazi na planini Maljen – kako se ovo mesto razvija turistički sve više i više, a o čemu svedoči ogroman broj posetilaca koji dolazi ovde tokom cele godine, decenijama, tradicionalne manifestacije okupljaju sve veći broj ljudi, ili se razvijaju nove koje svakako skreću pažnju.

Pored manifestacije kao što je popularna „Dani Gljive“ – ovo je tradicionalna manifestacija koja ima i edukativni karakter, a održava se svakog prvog vikenda u oktobru sa ciljem promocije organske hrane.

Konkretno – ova manifestacija je posvećena promociji gljiva kao zdrava i organska hrana, koje ovde ima u izobilju, ali je ipak potrebna određena edukacija kako biste znali pravilnu upotrebu.

Posetioci uče kako da sakupljaju i koriste gljive u ishrani i kako da izbegavaju one koje su toksične za ljudsko zdravlje, koje mogu biti otrovne, ali i kako da koriste gljive za zdravlje.

Pored ove, postoje još mnogobrojne manifestacije koje zavređuju pažnju, a možda najkompletnija od njih jeste Divčibare Fest ili kako je poznatija poslednjih godina Mountain Music Fest, i verujte ovaj festival je sve osim samo muzičkog Festivala.

Možemo reći da je ona postala manifestacija koja je još poznatija od Dani Gljive.

Ovaj festival se organizuje svakog avgusta, a smatra se da je ovo jedan od najlepših festivala u našoj zemlji i svakako jedan od razloga zašto vredi obići Divčibare tokom leta.

Ova manifestacija je prepoznata u celoj Evropi, a traje dva do tri dana, od kojih su svi fantastično koncipirani.

U pitanju je tzv. boutique festival, što, kako kažu organizatori znači da je ne mali, nego intimniji, nema ogromnih bina i svetlećih reklama.

Iako ume da festival poseti i nekoliko hiljada ljudi, što svakako znači da ovo nije mali festival, ali nema one odrednice koje mogu da ga čine „konvencionalnim.“

Na festivalu nastupaju najpoznatije muzičke zvezde, pa je tako na izdanju 2019. nastupala grupa Elemental, dok su drugih godina muzički program činile zvezde kao što su White City Soul, Bvana i Neznani Ludaci, kao i Loup Garou, da nabrojimo samo neke od njih.

Po samo jednom izdanju festivala ovde ume da nastupi, i to ne računajući propratni sadržaj, i preko 20 svetski priznatih umetnika domaće i svetske scene, koji ostavljaju bez daha posetioce festivala.

Svake godine organizovan je odličan i raznolik program za sve posetioce od najmlađih do najstarijih, i ovde upravo leži i najveća vrednost festivala.

Činjenica da je posvećen čitavoj porodici ali i da je ekološki potpuno osvešćen festival koji se organizuje u samoj prirodi Divčibara, koja je svakako jedna od najlepših u Srbiji (i dalje netaknuta, koliko je to moguće u modernom turizmu).

Lepota festivala je i u tome da se sama manifestacija organizuje tokom leta, a znamo da leto na ovim prostorima nikada nije pretoplo – a sve vreme se nalazite u šumskom ambijentu, udišete svež vazduh i borovinu.

Puno je sadržaja na festivalu – osim kvalitetnog zvuka, tu su razne avanture, edukacije, itd.

I sada kada pominjemo sadržaj koji je u neku ruku propratni, ali koji je veoma važan jer ovu manifestaciju posećuju čitave porodice sa decom, dobro je znati da će vam tih nekoliko dana na festivalu biti potpuno ispunjeno.

Pa su tako za one najmlađe posetioce, podsećamo da je festival Moutain Music Fest namenjen svima i da je „femili frendli“, što organizatori ponosni ističu, organizovane su kreativne radionice.

Ulaz za decu do 10 godina je besplatan, i tako je bilo svake godine i tako će i nastaviti da bude, kako bi se opravdala titula festivala za sve.

Tu su i mnogobrojni sadržaji ne samo avanturističkog sadržaja već i edukativnog.

Tako je jedne godine organizovano pravljenje šumskih parfema, posetioci su mogli da nauče više o orijentiringu –  ovo je inače sport u kome takmičari koriste kartu kao i kompas.

Od njih se traži da za što kraće vreme pronađu neku od kontrolnih tačaka koje su zadate na karti.

U pitanju je snalaženje na nepoznatom terenu i utoliko je veoma zanimljivo i uzbudljivo, a svakako je veština koja će vam služiti dalje u životu.

Posetioci festivala mogu da uživaju u panorami, jer je omogućena vožnja žičarom koja tokom zime služi da prevozi skijaše, a tokom leta upravo se koristi za razgledanje Divčibara.

Dobro je i znati da je za sve posetioce koji nisu uspeli da na vreme organizuju smeštaj, imaju tu mogućnost da borave u kampu koji se nalazi veoma blizu samog mesta održavanja festivala, a potpuno je besplatan.

Treba pomenuti i deo koji se naziva Čudesna šuma – u kome se organizuju radionice i trka boja (u ovoj šumi radionice su organizovane u četiri grupe: umetnost, kreativne radionice, popularna nauka i avantura i sport).

Svake godine, tokom letnjih meseci najmlađima je omogućena zabava u zabavljaju u Avantura parku i na Zip lajnu.

Tu je i radionica Maskiraonica a ko voli može da uživa na jogi koja pripada odeljku avantura i sport.

Organizatori su omogućili i takozvanu Zonu umetnosti. I to je negde lepota ovog festivala, što jeste potpuno moderan festival koji se organizuje u potpuno prirodnom okruženju, a bukvalno ovde može da uživa čitava porodica.

Muzika, kultura, edukacija, avantura sve je tu – ideja je da ovde dođu svi, cele porodice sa prijateljima, kućnim ljubimcima, da provedu prijatan dan na planini da se edukuju i uživaju, i ako uspeju nešto da nauče.

Ovo je i jedan od retkih festivala kod nas gde su dobrodošli i svi oni koji imaju neki invaliditet i kome je ovakva vrsta uživanja uglavnom uskraćena – organizatori ističu da veoma vode računa o osobama sa invaliditetom, koji su dobrodošli na Divčibare Fest.

Lokacija ovog Festivala je konkretno na mestu Divčibare Ski Resorta.

Koncipiran je tako je u pitanju celodnevni vikend festival, a posetioci dolaze na celokupno iskustvo a ne samo na neki koncert ili da vide neku veliku svetsku ili domaću zvezdu.

Bude i više od tri hiljade posetilaca po samo jednom danu.

Ovo je ekološko-edukativni festival – i to nije samo reč za organizatore, oni se zapravo trude da ovu ideju implementiraju u festival, tako što pokreću različite akcije.

I ako se pitate kako je to moguće uraditi na ovako posećenom festivalu, gde znamo šta ostaje posle ovakvih masovnih manifestacija, oni dokazuju da je itekako moguće.

Pa je tako organizovano kolektivno izbacivanje jednokratne plastične ambalaže, koja najčešće i ostaje posle festivala, a koja se koristi za služenje pića.

Ovaj festival je u ime očuvanja prirode uveo reciklabilne aluminijumske čaše kao jedinu moguću koja se koristi na festivalu.

Tako da, kada se sledeći put nađete na Divčibarama krajem avgusta, sa decom ili ljubimcima, obavezno svratite na ovaj jedinstveni festival ne samo u Srbiji nego i u Evropi. Jedinstveno iskustvo koje će vas promeniti.

Za posetu ovom festu preporučujemo smeštaj na najboljim lokacijama, a izbor apartmana možete pogledati ovde.

Korisni tekstovi