Divčibare za doček Nove godine

Kao i mnogi veliki praznici, a ovo je možda i najveći među njima, a naravno govorimo o Novoj godini, koji se proslavlja svuda u svetu, zaista predstavlja popularno vreme za putovanja.

Svi oni koji su u potrazi za jedinstvenim načinima za oproštaj od stare godine, mogu pronaći veliki broj prazničnih događaja.

Srbija zaista nudi ogromne mogućnosti za doček Nove godine, a posebna je atrakcija za one koji odluče da tada otputuju negde, oni zaista imaju ogroman izbor pred sobom.

Naravno, uvek imajte u vidu da putovanje za Novu godinu nosi sa sobom i neke nedostatke – tada su cene gotovo svega dosta više, a takođe i neke atrakcije koje biste želeli da obiđete su zatvorene tokom ovih, nekoliko neradnih dana pa ih ne možete očekivati da ćete ih obići.

Sve ostalo verujemo je samo prednost, ako otputujete za doček Nove godine.

Kada ste i i odlučili da to učinite, postoji uvek ono, a gde.

Izbor je ogroman, tu su top destinacije, Beograd i veći gradovi, trgovi u tim gradovima, ali i top planine na kojima nastupaju naše najveće zvezde.

Ova mesta su najčešće rezervisana mesecima ranije, i nisu ni malo jeftina.

Opciono, a veliki broj ljudi, posebno porodica sa decom se odlučuje da svoj novogodišnji odmor provede na nekoj manjoj planini, gde su cene niže i gde su manje gužve.

E tu dolazimo do mesta Divčibare, na planini Maljen, turistički centar koji je prepun tokom zimske sezone i za šta se mesta rezervišu unapred, a mogu vas sačekati i ogromne gužve, tokom Nove godine je postao takođe jedna od omiljenih destinacija među domaćim i stranim turistima.

Postoji mnogo razloga za to, i postoji mnogo različitih scenarija kako ćete provesti ovde doček, ali u prilog svakako ide to što je ovde ipak manja gužva nego na Zlatiboru, a takođe su cene dosta niže.

Uz sve ovo, daleko je lakše da svratite na Divčibare na dan, dva, nego da imate takvu organizaciju za bilo koje drugo slično planinsko mesto u našoj zemlji.

Negde je ovo istaknuta kao omiljena vikend destinacija, ili čak destinacija koja savršena za jedan dan i to može upravo biti i 31.12.

Postoji više varijanti provoda za dane oko dočeka i sam doček.

Pre svega, sve zavisi koliko dana želite da provedete ovde – mnogi turisti spajaju sve – skijanje i doček.

Veoma često se ovde provodi zimski odmor (veoma često sa decom), i onda se ovde, u nekom od hotela ili privatnom smeštaju (koji je dosta povoljniji) provodi Novogodišnja noć.

Već znamo da je na Divčibarama tokom zime, ovde prava idila – sneg pada gotovo 4 meseca, sezona skijanja skoro 3 u nekim slučajevima, a počinje već od novembra (nije ni potrebno da pada sneg, pošto postoji opcija veštačkog osnežavanja staza).

Ne treba mnogo toga reći – odlične ski staze, škola skijanja, predivna priroda, ljubazni domaćini, i autentična hrana, bajkovita priroda, sve je to dostupno ovde i sve veći broj posetilaca koristi ove draži.

Ali, osim toga, zar nije najbolja ideja da provedete i Novogodišnju noć na ovoj planini (planinskom mestu na planini Maljen, ali je uvreženo da su Divčibare planina)?

Svakako da jeste – pored tipičnog zimskog provoda, ovde imate i organizovane dočeke po restoranima i kafanama, a oni koji žele da izdvoje i koji dinar više mogu da uplate doček u nekom od divčibarskih hotela.

Cena punog pansiona, za tri dana je od oko 400 evra, i više, u zavisnosti od hotela koji je u pitanju, i vremena kada uplatite rezervaciju.

Generalno pravilo je da to učinite što je ranije moguće, jer su tada aktuelni popusti.

Uglavnom uz muziku, neograničeno piće i hranu.

Alternativno, a ovo se odnosi na veliki broj mladih koji ovde proslavljaju Novu godinu – aktuelno je iznajmljivanje apartmana (kojih ima u izobilju, u ako se rezervišu na vreme, mogu se naći po veoma povoljnim cenama), brvnara.

Neki mlađi posetioci, kojih ima više (ili više porodica) iznajmljuju kućice u nizu, koje su sve kao izu bajke, između drvoreda i na padinama.

U ovim slučajevima, žurke za doček se organizuju na otvorenom, ili u apartmanima, kao poseban vid provoda, koji je u ovakvoj idili, zaista sasvim dovoljan.

Ovo znači i da mnogi dolaze upravo u ovom periodu, i čak se ne bave skijanjem, već samo uživanjem u krajoliku Divčibara, i dočekom u „sopstvenoj“ režiji.

Možete da se opredelite i za varijantu uplaćivanja dočeka na Divčibarama preko turističke agencije – pa se tako može pronaći program koji traje 4 dana i tri noći (od 30.12 do 02.01) po ceni od oko 150+ evra, što je pristojna suma.

Za skijaše u opciji je skijanje, a za ostale pešačenje. Svi dani su ispunjeni, u igri su i dodatni izleti koji koji se dodatno naplaćuju.

Deca u velikom broju slučajeva imaju popuste, a sadržaj i za njih je prilagođen, osim zimskih čarolija, veliki broj hotela i privatnog smeštaja ima u ponudi igraonice, ili pak, bazene.

Divčibare za Novu godinu su i jedna od omiljenih varijanti za sve zaljubljene parove, koji žele da se lepo provedu za praznike, ali opet žele da budu u nekoj vrsti mira i tišine, za razliku od atmosfere kakva je na jako posećenim planinama poput Kopaonika i Zlatibora.

Za njih je najčešći izbor hotel, ali svakako i iznajmljivanje neke od malo udaljenijih vikendica i apartmana kao iz bajke, gde u samoći, uz čašu dobrog vina, mogu da uživaju u pogledu na Divčibarsku prirodu, dok negde u pozadini čuju muziku i vide vatromet u ponoć.

Ujutru, posle šetnje divčibarskim stazama, sledi doručak i kafa u nekim od mnogobrojnih lokala.

Sve su svemu, nećete pogrešiti ako Novogodišnju noć provedete na planini Maljen, na Divčibarama, sa porodicom ili prijateljima.

Mnogo je razloga za to i opcija, a ponekad se turisti odlučuju da usput obiđu i okolne gradove, koji takođe u ovom periodu nude atrakcije.

Sve je pitanje vašeg izbora, ali sasvim sigurno da je varijanta dočeka van grada, mnogo bolja nego uplaćivanje većih suma novca, za samo jedno veče u vašem gradu.

Svakako da postoje neki nedostaci bilo koje vrste putovanja u ovom periodu, posebno oko dočeka Nove godine, a već smo pomenuli relativne gužve (na većim planinama, kao što su Zlatibor i Kopaonik ovo su zaista velike gužve u ovom periodu) i dosta više cene.

Ponekad takođe, a ovo ubrajamo u nedostatke, turističko mesto nije kompletno otvoreno u punom kapacitetu, i mnoge zanimljive atrakcije u zatvorene ovih nekoliko dana, koliko traje novogodišnja euforija.

Onima koji su računali na to, ovo može da zasmeta, u da učini novogodišnju avanturu mnogo manje ugodnu nego neko putovanje van, ne samo zimske, nego novogodišnje sezone.

Ali, sve ovo možemo da stavimo sa strane i da kažemo da je lista zašto otputovati negde za doček mnogo duža.

Ovaj period, i posebno avantura dočeka Nove godine na novom ili makar drugačijem mestu nego uobičajenom, predstavlja savršen momentom u kome možete da pronađete jedinstveno iskustvo koja se dešava jednom godišnje.

Biti u zagrljaju ovakve prirode kakva je na Divčibarama je poseban osećaj – ovde i u okolini ima svega, i atrakcija za sve one koji traže zabavnu, energičnu atmosferu.

Divčibare su savršene i za sve one koji vole miran početak Nove godine, odmor u nekoj od Divčibarskih brvnara, uz predivnu večeru u lokalnom restoranu bi mogao biti najbolji izbor.

U nekim slučajevima, mudri ugostitelji iznajmljuju veće prostore za veći broj ljudi, a opcija provoda može da bude koktel party, ili svečana večera, kao i veselje, u cenu je uračunato i spavanje, kao i doručak posle burne noći. I naravno uz razmenjivanje poklona a snegu, ima li šta romantičnije?

Onda kada Nova godina pada u dane vikenda, spajanje tih nekoliko dana kao bekstvo iz grada, i kratak ski-trip, su takođe savršena ideja, koju mnogi praktikuju.

Svi koji uživaju u dugom vikendu bez traženja dodatnog vremena van posla, ovo može biti pravo rešenje, jer su Divčibare blizu, nema ni mnogo potrebe da se posebno pripremate pred dolazak, ovde imate sve što vam je potrebno.

A ako imate slobodnog vremena za odmor, možete krenuti u četvrtak pre ili u ponedeljak posle Nove godine na produženi četvoro-dnevni odmor.

U zavisnosti od toga gde želite da putujete, novogodišnji odmor može vam pomoći da izbegnete surovo zimsko vreme i stres koji nas ponekad nadvlada u toj novogodišnjoj euforiji, i kada samo želimo da pobegnemo što dalje od grada i dosadne svakodnevica, a šta ima lepše nego boravak u prirodi.

I kada produžite boravak na Divčibarama i nekoliko dana posle Nove godine, taj sam početak januara je odlično vreme da se odmorite od hladnih temperatura pre nego što se pripremite za poslednjih nekoliko meseci zime.

A ukoliko nikada niste bili na Divčibarama, poseta novom mestu, upravo za Novu godinu, kada je sve svečano i lepo,  može vam pružiti drugačiju vrstu odmora i novu perspektivu u životu.

Ovih nekoliko dana, možete da iskoristite i da se spustite na skijama, a ako ste na putovanju sa decom, sankanje i grudvanje ne možete nikako da izbegnete.

S toga, Divčibare se ističu kao jedna od najzanimljivijih destinacija za doček Nove godine i zimski odmor, jer kao što ste videli doslovno za sve uzraste postoji sadržaj na Maljenu, odnosno na Divčibarama.

Ukoliko želite da Novu godinu provedete na Divčibarama a ne želite da plaćate visoke cene u hotelima, tu su za vas luksuzno opremljeni apartmani na najboljim lokacijama, koje možete pogledajte na našoj početnoj stranici.

Korisni tekstovi