Čalačko jezero Divčibare

Evo jednog lakog načina da se smirite u sekundi, u momentima kada ste pod stresom – zatvorite oči, duboko udahnite i zamislite da sedite pored vodene površine. Bilo koje vodene površine.

Vodena površina u ovom smislu može da bude bilo šta – neko mirno jezero ili neka lepa plaža sa kristalnom vodom uz obavezan povetarac koji vam miluje obraze.

To može biti i brz i glasan planinski potok čiji vas žubor umiruje.

Kako se osećate?

Verujemo da se istog trenutka osećate potpuno smireno, i kao da je ta voda odnela sve ono loše što ste akumulirali tokom dana. Nauka je dala objašnjenje – razlog je jasan.

To je zbog toga što za ljude boravak pored vode pomaže našem mentalnom zdravlju na bezbroj načina i može biti ključ za trajnu sreću.

Zato su i neka od najvećih bogatstava u turističkom smislu upravo ona koja u svojoj ponudi imaju i neku vodenu površinu, a hvala Bogu, Srbija je hidrološki neverovatna zemlja, koja ima veliki broj jezera, reka, potoka.

Ima i one spore plitke ravničarske reke, ali osim toga, Srbija je poznata po planinskim rekama, koje su veoma brze i iskorišćene u svrhe proizvodnje struje pre svega.

Ne samo da su korisne, nego je boravak pored vode, i još ukoliko je moguće u netaknutoj prirodi, zaista predstavlja najbolju stvar koju možete da uradite za vaše zdravlje.

Planinske reke su odlične za piće, jer imaju savršenu mineralnu kompoziciju, a u nekim bistrim planinskim jezerima moguće je i kupanje.

Zato i znate da je voda dobra, kada reklama ide da je izvor na nekoj od planina. Garancija za bistru i čistu vodu.

Nema sumnje da je valjevski kraj je bogat vodama, a centralna planina Maljen, i centralno turističko mesto koje je ovde smešteno, i koje je najpoznatije, Divčibare, ima svoje vode koje su veoma posećene, specifične i veoma korisne i lepe.

Već znamo da se ovde nalaze rezervati prirode, koji upravo govore o tome koliko je ovde priroda raznolika i očuvana – nataknuta.

Rezervati prirode su – Vražji vir, Zabalac i Crnu reku, ali i Čalački potok, o kome ćemo više govoriti.

Sama činjenica da je predeo oko nekog potoka, ili vode proglašeno za područje od ogromnog značaja govori mnogo toga – a ovde, na Divčibarama ima 4 takva rezervata, govori mnogo toga o ovom kraju, svim lepotama, koje su prepoznate vekovima unazad.

Na ovoj lokaciji je izgrađeno akumulaciono jezero koje upravo služi kako bi reon Divčibara dobio vodu; sam potok leži na površini od oko 3 hektara, a krajolik koji se ovde može videti je nestvaran.

U tom kontekstu je onda razumljivo zašto su ovde zabranjene aktivnosti – ipak iz ovog jezera se poji veliku broj ljudi koji dolazi na Divčibare, a tokom sezone on se broji u hiljadama.

Dakle ovo jezero je veštačko, napravio ga je čovek, a svrha je bila rešavanje problema čiste pijaće vode, odnosno snabdevanje vodom.

Brana je napravljena na toku Čalačkog potoka (pripada opštini Požega), na lokaciji koja je ispod Kraljevog stola.

U tom smislu ona je i obavezna lokacija za obilazak, ali samo kao obilazak, jer bi sve preko toga narušilo eko- sistem ovog divnog predela.

Dakle mesto izviranja Čalačkog potoka je ispod jednog od najpoznatijih vidikovaca na Divčibarama, Kraljevog stola, a poznavaoci ovog podneblja kažu da je voda nekada ovde bila braon boje, ali ni tada ona nije bila štetna po zdravlje ljudi.

Sama boja nikada ovde nije predstavljala opasnost, jer je priroda dala sve što nam je potrebno, a na čoveku je da očuva sve ove blagodati.

Vremenom je ovde, upravo kada je pregrađeno jezero, ugrađen najsavremeniji uređaj za čišćenje vode, koji je bio donacija koja je stigla iz Sjedinjenih Američkih država.

Kapacitet vodozahvata iz Čalačkog jezera je 8 litara po sekundi, što ne zadovoljava potpuno potrebe rastućih potreba Divčibarskog kraja, pa se radi na proširenju vodovodne mreže.

Na ovaj način zahvat vode bi bio dupliran, jer su se Divčibare već suočavale sa restrikcijama pijaće vode.

Od tada nema dileme voda odavde je savršeno čista – bakteriološki, i biološki, fantastična za piće.

Iz potoka se se višak vode prebacuje reci Crnoj Kamenici, preko brane, tako da je hidrološka slika ovog kraja zapravo predstavlja jednu savršenu simbiozu, i čovek napravivši ovo akumulaciono jezero, i zaštitivši ovu površinu, nije narušio ovaj prirodni balans.

Turisti, i strani i domaći,  kada posete ovaj kraj, su posebno fascinirani zvukom koji gotovo nadjačava sve ostale zvukove – šum brze i čiste vode koja teče.

Na snimcima iz ovih krajeva možete gotovo da prepoznate huk ovog potoka koji je nadaleko poznat.

Okolina je šumovita – tu su drveća bukve i jele, crni bor, beli bor, smrča i breza.

I ovo je još jedna od specifičnosti podneblja, a činjenica da Čalačko jezero ovde leži, okruženo gustom šumom, još jednom potvrđuje potrebu da se ova priroda i zaštiti zakonom.

Međutim, turisti ne smeju da dolaze ovde da se kupaju, kako se voda ne bi zagadila. Takođe i ribolov je zabranjen ovde.

Suštinski ovo je neistražena destinacija u prirodi. Vodu dobija iz Čalačkog potoka, ali takođe posle zime se dodatno puni od otopljenog snega, koga tokom zime ovde ima jako mnogo, nekada se desi da sneg pada i po 4 meseca.

Ovo nije jezero za kupanje, ali možete da ga obiđete, a posebno je lepo tokom proleća, kada se velika količina snega otopila, a čitav kraj počne da miriše na poljsko cveće, i kada se priroda polako budi iz  snežnog sna, onda je prizor predivan.

Tako da sledeći put kada se nađete u Divčibarskom kraju, obavezno posetite Čalačko jezero – u ovoj vodi, iako je u pitanju jezero koje je veštačko, zaista postoji nešto tako umirujuće.

Samo posmatranje vodene površine daje nam mogućnost da osetimo mir.

Podsećamo ovom prilikom na to da je ne samo Čalačko jezero, nego čitav ovaj region zakonom zaštićeno područje, i da naši postupci kao turista moraju da budu u skladu sa time.

Čuvajmo našu prirodu, a posebno ovaj valjevski kraj, koji se još smatra za region u kome je čist vazduh i čista kristalna voda, kakva je i u Čalačkom jezeru. Neka ostane takva i za buduće generacije.

Ako želite da posetite Divčibare i ujedno ovo jezero, naša preporuka su novi apartmani koji se nalaze na više glavnih lokacija, a njih možete videti na našoj početnoj stranici ovde: Divčibare smeštaj.

Korisni tekstovi