Divčibare za jednodnevni izlet

Vikend putovanja i jednovni izleti spadaju u najpopularniji tip turističkih usluga među našim sugrađanima.

Kratka putovanja pružaju neophodni predah od ustaljenih obrazaca i omogućavaju da se u potpunosti odmorite i provedete kvalitetno vreme u dobrom društvu.

Jednodnevni izleti po Srbiji jedan su od načina da obiđete različite destinacije u našoj zemlji, upoznate se sa lokalnim tradicijama, pronađete mesto na kome biste voleli da provedete odmor, uživate u prirodnim lepotama i obiđete istorijske znamenitosti.

Većina domaćih turističkih agencija ima u svojoj ponudi niz jednodnevnih izleta, a na vama je samo da odaberete onaj koji vas najviše privlači.

Naravno, jednodnevni izlet možete i sami organizovati, što omogućava veću slobodu za samostalno istraživanje i uživanje.

Neke od najpopularnijih destinacija za jednodnevne izlete u Srbiji jesu naše banje, gradovi i istorijske lokacije, izletišta i i planinska odmarališta.

Divčibare na Maljenu jedna je od idealnih planinskih destinacija kako za letovanje ili zimovanje, tako i za vikend putovanja i izlete.

Ukratko o Divčibarama

Divčibare se nalaze u valjevskom kraju, na nešto manje od 40 km od ovog grada. Od Beograda su udaljene oko nešto manje od 120 km. Smeštene su u srcu pitome i lepe planine Maljen, na visini od 980 m.

Uprkos tome što mnogi naziv Divčibare koriste za planinu, reč je o planinskoj visoravni na Maljenu, koja je naziv dobila po jednom predanju.

Naime, priča kazuje da se mlada čobanica utopila u reci Crnoj Kamenici, te je čitav predeo dobio naziv ’devojačko bare’ – Divčibare.

Samo mesto je staro. Turski defteri iz XV veka pominju ga po današnjem nazivu.

Divčibare je bilo u turskom posedu sve do vremena kneza Miloša Obrenovića, koji je, prepoznavši idealne klimatske uslove ove planinske lokacije, otkupio čitavo mesto od turskog gospodara.

Organizovani turizam na Divčibarama kao vazdušnoj banji počeo je dvadesetih godina prošlog veka, kada su ovde podignute prve smeštajne jedinice.

Prvi gosti bile su porodice osnivača planinskog centra, a potom su počeli da dolaze i posetioci iz Beograda i ostalih gradova.

Do Drugog svetskog rata, koji je drastično uticao na turistički razvoj ne samo Divčibara, nego i zemlje uopšte, ovo planinsko odmaralište na Maljenu bilo je izuzetno ugledno mesto za odmor.

Potencijal Divčibara kao turističkog mesta nije izgubljen. Poslednjih godina, ova prijatna planinska destinacija ponovo postaje veoma popularna među našim turistima, kako za odmor ili kraći boravak, tako i za izgradnju vikendica.

Najveće vrednosti Divčibara kao turističke destinacije jesu njihov izuzetan geografski položaj sa blagom planinskom klimom i gotovo idealnim uslovima za boravak tokom cele godine, mirno okruženje, netaknuta priroda, dobri i ljubazni domaćini i solidni turistički sadržaji.

Jedan dan na Divčibarama

Ukoliko odlučite da obiđete Divčibare na proputovanju kroz valjevski kraj ili prosto želite da za jedan dan zaboravite na gradsku gužvu i nadišete se lekovitog planinskog vazduha, evo šta tom prilikom možete obići.

Turističke agencije koje imaju u ponudi jednodnevni izlet do Divčibara obično u program uključuju kružni obilazak samog mesta i/ili uspon na Crni vrh, jedan od najlepših visova Divčibara, na kome se nalaze skijaška staza, žičara i moderni planinski restoran.

Tokom kratkog boravka na Divčibarama možete uživati u šetnji kroz samo mesto, pešačenju nekom od dobro uređenih pešačkih staza, kao i u vrhunskoj domaćoj kuhinji u nekom od divčibarskih restorana. Posetioci hvale i lokale brze hrane, u kojima se spremaju izdašni, ukusni sveži obroci.

Divčibare su jedno od najomiljenijih izletišta kako stanovnika iz obližnjih mesta, tako i putnika iz Beograda i Novog Sada. Ono što ih čini popularnim jeste i izuzetno velika pristupačnost iz pravca Valjeva.

U slučaju da se pitate kada je najbolje posetiti Divčibare – nema pravila. Leto je svakako godišnje doba kada mnogi rado odlaze u planine, dok na proleće destinacije poput Divčibara bujaju u svom punom sjaju.

Ako više volite hladnije mesece, suv, sunčan jesenji dan mogao bi biti idealan trenutak da napravite izlet do Divčibara.

Ljubitelji zime takođe će uživati u poseti ovom prijatnom planinskom mestu i skijaškom centru.

Ukoliko ste pak odlučite da uzmete jedno ili više prenoćišta, znate da ovde možete pogledati najlepše apartmana na najboljim lokacijama.

Korisni tekstovi