Beograd Divčibare km udaljenost

Jedna od najbitnijih stavki kada se odlučujete za mesto gde ćete da otputujete, a ovde i najviše mislimo na putovanje tokom vikenda, kada je potrebno da se što pre odete i da se vratite kući, kako biste najveći deo vikenda proveli na lokaciji.

U nekim situacijama jeste da je putovanje jednako važno kao i sama destinacija na koju idete, ali u nekim situacijama jednostavno želite da što pre stignete na željenu lokaciju i da uživate što više, a ovo je posebno tačno kada je u pitanju neki kratak odmor, recimo tokom vikenda.

U tom smislu, Divčibare imaju jednu veliku prednost u odnosu na sve ostale planine, i iako one same nisu tehnički planina, smatraju se jednom, one su zapravo jedna visoravan na planini Maljen, koja se nalazi kod Valjeva.

Ta prednost se ogleda u tome što je veoma blizu Beograda, udaljena na samo nešto više od 100 kilometara, a to je razdaljina koja se prelazi jako brzo, vi ste u totalno drugom kraju zemlje (po klimi pre svega, i reljefu, na planini) za samo sat i po vremena, lagane vožnje.

Udaljenost Beograd – Divčibare, kada se krećete Ibarskom magistralom iznosi oko 115 kilometara, što znači da ako budete poštovali sve saobraćajne propise (što vam savetujemo, jer ne postoji dovoljno upozorenja vezanih za sigurnu i bezbednu vožnju, a posebno kada su deca sa vama u kolima) da vas čeka put od oko 1 sat i 30 do 45 minuta vožnje.

Ova minutaža svakako varira, u zavisnosti od uslova na putu, koje je doba godine, da li je u toku sezona ili ne, i naravno da li je zima ili neko drugo godišnje doba.

Ovo je takođe nešto, što se smatra još jednom velikom prednošću Divčibara, jer je i Valjevo samo po sebi izvanredna turistička lokacija, i popularni izlet kada se nađete u ovom kraju.

Put od Beograda do ovog najpopularnijeg izletišta u zapadnom delu naše zemlje je zaista lak i putevi su dobri a zimi su prohodni i očišćeni, baš zbog toga što ovo izletište obiluje turistima, što zbog lepote ovog mesta, što zbog dobre povezanosti sa svim ostalim važnim putevima u našoj zemlji.

Za razliku od putovanja na Zlatibor ili Kopaonik, gde putevi mogu da pored gužve tokom sezone, budi i dobro zavejani i samim tim i neprohodni, na ovom putu do Divčibara ovo je malo verovatno da će se dogoditi.

Konkretno iz Beograda ako idete najkraćim putem do ovoga mesta Ibarskom magistralom, vozićete do Županjca a odatle skrećete preko Bogovađe, a zatim Donje Toplice krećete se ka Mionici.

Bitno je da pratite putokaze za Valjevo i ne možete promašiti nikako put za ovo izletište, koje lako pronalaze čak i turisti koji nikad nisu posetili ovaj kraj.

Ako niste od onih koji se dobro snalaze sa mapom ili sa putokazima, najlakše je da uključite navigaciju i ona će da vas odvede do ovog mesta, ali opet vas savetujemo da pratite putokaze, zato što Google mapa ponekad ume da prevari i da vas vodi nekim sporednim putevima i možete bez razloga da se zavlačite po nekim malim ili čak slepim ulicama.

Ovo vam nije potrebno, a posebno ukoliko su sa vama u autu i mala deca. Nema potrebe da lutate, put je sasvim lepo obeležen i ne možete da promašite.

Naravno da je jedna od opcija dolaska do Divčibara i nekim od brojnih autobusa koji voze ovuda; stiže se brzo, a polasci su veoma česti.

Alternativno možete ići i do nekog od okolnih mesta, pa onda do Divčibara, kako god je vama lakše da se organizujete.

Od Beograda do Divčibara nema mnogo a još manje od Valjeva do njih i to čitavih 36 kilometra.

Dok budete putovali do Divčibara iz Beograda Ibarskom magistralom, mislimo da ne treba da vas podsećamo na to da je vožnja njom opasna i da trebati biti oprezni.

Poštujte sva pravila ograničenja brzine i saobraćajne znakove, kao i uslove na putu. Ponekad se desi da su radovi na putu, pa i na to obratite pažnju.

Ako želite da izbegnete Ibarsku magistralu, iz Beograda možete da izaberete auto put “Miloš Veliki”; i ovo je svakako jedna od proverenih opcija koje imate da stignete do Divčibara.

Ovo je daleko sigurniji način da stignete do ovog divnog izletišta, bez rizika da će neko da vas pretiče preko pune linije što je nažalost običaj na Ibarskoj magistrali, čemu smo svi svedoci.

Iz Beograda se isključujete sa magistrale prateći putokaz za auto-put Miloš Veliki i nakon toga prelazite preko Ostružničkog mosta.

Kada pređete Ostružnički most, nakon nekih 3-4 kilometara čete naići na isključenje za auto-put Miloš veliki i tu se isključite.

Auto put će vas voditi pored Uba nakon nekih pola sata vožnje i kada njega prođete, na pola ste puta otprilike.

Sledeće isključenje je za Lajkovac i Valjevo i tu trebate da se isključite.

Posle toga proći ćete kroz Slovac pa zatim kroz selo Loznicu pa nakon par kilometara kod pumpe BS Divci skrećete levo.

Pratite put i prolazite kroz Radović i nakon par kilometara na drugoj velikoj raskrsnici kod Maxija u centru Mionice, skrećete desno u ulicu Vojvode Mišića.

Zatim samo pratite putokaz za Divčibara i ne možete da promašite glavnim putem.

Koji god put da odaberete, uvek slušajte one osnovne savete za vožnju, proverite ispravnost vašeg vozila, i poštujte saobraćajne znake, i uslove na putu.

Obavezno vezujte pojas, a sve ovo je posebno važno kada dolazite na Divčibare tokom zimskog perioda, kada ovde ume da pada sneg gotovo četiri puna meseca.

Ukoliko se odlučite da posetite Divčibare, svakako pre nego što krenete odaberite neki dobar smeštaj. Proverene apartmane na najboljim lokacijama na Divčibarama možete pogledajte na ovoj stranici.

Korisni tekstovi