Divčibare sa bebom – iskustva i saveti

Planinski centar Divčibare nalazi se na planini Maljen i smatra se jednom od najidealnijih planinskih destinacija za boravak i obilazak sa malom decom, uključujući i bebe.

Same Divčibare nalaze se u blizini grada Valjeva, odakle su lako pristupačne.

Divčibare mnogi rado nazivaju ’dečjom planinom’ i odavno su popularna destinacija za đačke ekskurzije i sportske prirpeme u prirodi.

Takođe su i savršeno mesto na kome porodice sa malom decom mogu provesti kvalitetan, okrepljujući odmor.

Jedna od najvećih prednosti Divčibara kao planinskog odmarališta pogodnog za boravak dece jeste njihov povoljan geografski položaj.

Divčibare su zapravo visoravan na planini Maljen, okružena planinskim visovima koji je štite od jakih naleta vetra.

Same Divčibare nalaze se na 980 m nadmorske visine, veoma su dobro osunčane, dok vetra gotovo i da nema.

Klima je blaga, umerena planinska, a vazduh je izuzetno visokog kvaliteta, veoma bogat jodom. Na ovom mestu susreću se tri velike vazdušne mase, što Divčibare čini pravom vazdušnom banjom.

Blaga klima omogućava da tokom boravka na Divčibarama puno vremena provedete na otvorenom, uključujući i manju decu i bebe.

Divčibare su odavno proglašene klimatskim lečilištem, što znači da povoljno utiču na zdravlje svih svojih posetilaca.

Boravak na planini sa umerenom klimom, bez mnogo vetra i oštrog vazduha, a sa dovoljno sunca, iuzetno blagotvorno deluje na zdravlje kako odraslih, tako i mališana.

Bogat planinski vazduh, zelenilo i kretanje u prirodi jačaju imunitet, pomažu kod respiratornih tegoba, oporavka od bolesti itd.

Divčibare su pitomo mesto, turistički poznato, ali ne pretrpano sadržajima i objektima, sa veoma solidnom ponudom smeštaja, od hotela do apartmana.

Mladi bračni parovi sa malim bebama rado dolaze na Divčibare, na izlet, kraće putovanje ili odmor. Njihova iskustva su više nego pozitivna.

Odmor na Divčibarama sa bebom

Divčibare su lepo uređeno turističko mesto, u kome se nalaze crkva, pijaca, restorani i drugi neophodni objekti.

Pored nekoliko hotela, tu je i veoma dobra ponuda apartmanskog smeštaja. Divčibare su mirno, ali nikada pusto mesto, što ih čini idealnim za porodični odmor.

Ovo planinsko mesto je savršen izbor za porodice sa decom uzrasta od dve godine pa naviše, budući da poseduje zanimljive sadržaje za malu decu, uključujući niz padina za sankanje i početničko skijanje. U okviru hotela i pojedinih vila postoje i igraonice.

Međutim, Divčibare su i jedna od najboljih planinskih destinacija za odmor sa bebom. Klimatski uslovi su veoma pogodni, te će prijati čak i najmlađim posetiocima.

Bebe koje još uvek ne hodaju ili su u fazi prohodavanja potrebno je dosta vremena nositi ili voziti kolicima.

Prema iskustvima roditeljima koji su sa bebom bili na Divčibarama, kolica nisu najbolje rešenje, jer uz njih nećete moći da doživite prirodu ovog kraja u potpunosti.

Roditelji se obično odlučuju za nosiljku, koja omogućava veću slobodu kretanja i bolju brigu o bebi.

Prema njihovim iskustvima, na taj način i beba i roditelji mogu da punim plućima uživaju u divčibarskoj prirodi, prelepim vidikovcima i okruženju.

Jedna od najlepših aktivnosti sa bebom na Divčibarama jeste šetnja pešačkim stazama koje vode do lepih vidikovaca.

Staze su zemljane, pa kolica nisu dobar izbor. Propisno su uređene, obeležene i vrlo jednostavne za praćenje.

Ukoliko se odlučite za ovaj vid aktivnosti, preporučljivo je da ponesete presvlaku za bebu i neki topliji dodatak odeće, kapicu ili kačket (za zaštitu od sunca), ćebence, maramice, portikle, hranu za vas i za bebu, dovoljnu količinu vode.

Ako do sada niste vodili bebu na planinu ili u planinsku šetnju, najbolji savet je da za početak odaberete neku kraću rutu ili lokaciju bližu vašem smeštaju, s obzirom na to da ne znate kako će beba reagovati na nove uslove.

Ako na Divčibare ili na neku drugu planinsku destinaciju putujete sa malom bebom, obavezno pre putovanja proverite vremensku prognozu, kako biste bili sigurni da ste se za adekvatno opremili za takvo putovanje.

Korisni tekstovi