Divčibare Bike park

Ljubitelje planinskog turizma, a posebno posetioce Divčibara na Maljenu, među kojima sigurno ima i poklonika biciklizma, posebno će obradovati jedna od novijih vesti vezanih za ovaj sve popularniji planinski turistički centar.

U septembru 2023. na Divčibarama je završen prvi Bike park, pored staze Crni vrh. Izgradnjom Bike parka turistička ponuda Divčibara je obogaćena za još jedan novi, moderni sadržaj, a na veliku radost ljubitelja dvotočkaša.

Na projektu izgradnje Bike park-a sarađivali su Ministarstvo turizma i omladine i grad Valjevo, u čijoj se blizini ovaj planinski centar i nalazi. Ministarstvo je izdvojilo 11 miliona dinara za ovaj projekat, dok je Valjevo učestvovalo sa 4 miliona.

Bike park je koncipiran tako da zadovolji potrebe kako profesionalnih sportista, tako i rekreativaca. Obuhvata dve staze u dužini od 4 km.

Opremljen je preprekama, zavojima, talasima, skakaonicama i drugim sastavnim delovima trasa.

Bike park na Divčibarama nesumnjivo će svojim posetiocima priuštiti pravi adrenalinski izazov. Za one koji praktikuju planinski biciklizam, divčibarski Bike park biće pravo oduševljenje.

Treba napomenuti da je izgradnja Bike park-a izvedena u skladu sa svim pravilima koja se tiču zaštite životne sredine.

Staze u divčibarskom biciklističkom parku ne narušavaju prirodni ambijent, što je naročito važno za svaku sličnu detsinaciju.

Pored Bike park-a, na Divčibarama postoje standardne biciklističke staze.

Sam položaj divčibarske visoravni, kao i konfiguracija terena, čine ovu destinaciju idealnom za sve one koji vole planinski biciklizam. Na Divčibarama vas čeka odlična avantura na dva točka.

Žičara na stazi Crni vrh nudi posebne pogodnosti po pitanju cene za bicikliste, budući da se očekuje da je koriste više puta tokom jednog dana. Ukoliko volite takozvanu downhill vožnju, onda je ski staza Crni vrh savršen izbor.

Na Divčibarama postoje tri zvanične biciklističke staze, različitih dužina, srednje zahtevnosti: Zelena, Plava i Magenta staza. Zelena staza (Divčibare- Ražana-Kaona-Divčibare) dugačka je 28.61 km i srednje je zahtevna.

Plava staza (Divčibare-kaona-Podbukovi-Pear-Divčibare) je dugačka 31.41 km i takođe je srednje zahtevna. Magenta staza (Divčibare-Kraljev sto-Maljen-Tometino polje-Divčibare) dužine je 27 km i srednje je zahtevna.

O divčibarskim biciklističkim stazama i njihovim rutama možete se informisati na zvaničnom sajtu Divčibare Ski Resort-a.

U okviru resorta moguće je iznajmiti i najsavremenije električne bicikle.

Ova opcija idealna je za one koji žele da sa svojom porodicom ili prijateljima obiđu Divčibare na ovaj način. Iznajmljivanje podrazumeva grupe od minimalno 6, a najviše 20 bicikala.

Ove vožnje se izvode u pratnji vodiča sa iskustvom i traju između 3 i 5 sati, dok je dužina staze između 30 i 40 km.

Vožnje se prilagođavaju potrebama grupe i kondiciji učesnika, a potrebno ih je unapred najaviti.

Korisni tekstovi