Divčibare pijaca – gde se nalazi i šta se može kupiti?

Lokalna hrana koju probate, svakako predstavlja jedan od osnovnih elemenata svakog putovanja, i to je nešto što prosto morate uraditi kada god se nađete na nekom novom mestu je tako upoznajete lokalnu kulturu, tradiciju, kao i naravno ljude tog kraja.

Isto je i kada ste po hiljaditi put u nekom mestu, vi se uvek vraćate tim ukusima i ukus te hrane, tih proizvoda vam je zapravo asocijacija na tu destinaciju.

Svi smo ovo iskusili, koliko god malo ili mnogo putovali, koliko god blizu ili daleko išli.

Ima taj neki ukus i neki miris koji nas makar na momenat vraća u neko mesto u kome smo možda nekada davno boravili.

I kada pogledamo našu divnu zemlju, i to ne samo sudeći prema onome što kažemo sami o sebi, već šta kaž drugi, ako je sudeći prema hrani ovde se stvaraju najlepše uspomene, jer je hrana savršena, a domaćini predivni.

Pa tako i Divčibare imaju svoje poznate lokale, svoje restorane, svoje domaće proizvode, sve one divne stvari po kojima su specifični.

Ovo malo mesto gde se sve zna – znate već gde i šta da jedete, ili vam lokalci preporučuju šta ćete pojesti.

Tačno znate gde ćete pojesti komplet lepinju zatim gde ćete popiti sok od maline, a gde izgrickati vruću pitu sa borovnicama, a gde prste ulepiti od vruće jagnjetine pod sačem…

Isto tako i kada odete na pijacu u nekom, makar i najmanjem mestu na svetu, ovo se smatra jednim od osnovnih stvari koje morate učiniti kada se nađete na bilo kom novom ili dobro poznatom turističkom mestu.

Takva je situacija sa pijacom na Divčibarama.

Na ovoj pijaci Divčibare mogu se kupiti domaći tradicionalni proizvodi, a postoje negde oko 25 tezgica koje su uređene na najsavremeniji način, u skladu sa svim standardima, i zaista je to prilagođavanje novom modernom turisti koji zaista ima velike zahteve.

Pijaca je modernizovana 2021, a pre toga je isto lepo radila i imala je oko desetak tezgi. Na ovaj način, Divčibare su dobile novu pijacu koje je modernizovana, a postavljen je i novi objekat turističkog info centra, koji se nalazi odmah pored, kako bi turisti imali sve potrebne informacije oko obilaska, i aktivnosti dok borave ovde.

Ovde možete da kupite voće i povrće, mleko i mlečne proizvode, domaću rakiju, prerađevine od mesa i meso, ali i suvenire i sve one proizvode domaće radinosti koji su specifični za ovaj kraj.

Proširenje pijačnih kapaciteta je veoma značajan korak za sve turiste koji borave u Divčibarama, a njih je poprilično velik broj, koji raste svake godine.

U obnovi pijace je uloženo čak 25 miliona dinara, uglavnom iz finansija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ali i grada Valjeva i Turističke organizacije Valjevo.

Modernizovane su tezge i zaista je sve prilagođeno turistima koji obilaze Divčibare, a ovo je posebno važno jer je pijaca na neki način centar Divčibara, i polazna tačka za sve ostalo.

Gosti, koliko god da traje njihov boravak ovde, su obavezno u poseti pijacu ili krenu u obilazak Divčibara upravo sa pijace koja se nalazi u centru, a tamo kupe neki domaći proizvod koji su napravile vredne ruke nekog od domaćina od proizvoda koji su specifični baš za ovaj kraj.

Svi oni se rado vrate svojim kućama sa suvenirima koji će ih podsećati na jedno divno putovanje, ma koliko da ono traje, dva dana ili više.

Modernizacija pijace zapravo je i pokazala koliko se ulaže u ovaj kraj i koliko su Divčibara jedna veoma zanimljiva turistička destinacija a čak su i proglašene za epicentar Valjevskog kraja, i da su one na neki način motor koji pokreće taj Valjevski kraj.

Većina turista upravo obilazak Divčibara počinje iz centra, a samo ovo planinsko mesto se definitivno najbolje obilazi peške i tokom zime i tokom leta.

I vodiči preporučuju da svoj obilazak Divčibara počnete od centra odnosno od Crkve svetog Pantelejmona i sa pijace, koji su odmah tu.

I pijaca i crkva se nalaze u strogom centru, u blizini hotela, sada je pijaca veća, ima duplo više tezgi nego ranije kada ih je bilo negde oko desetak, i kada su se tu  kupovali domaći proizvodi, piće, vuneni proizvodi, ali i naravno hrana.

Imajte jednu stvar u vidu i nemojte da vas to iznenadi jer je to potpuno normalno, a to su malo više cene od drugih pijačnih na koje ste možda navikli.

Imajte u vidu da je ovo turističko mesto i ti ljudi žive od prodaje svojih proizvoda tako da nemojte se žaliti na nešto više cene,  ali to je potpuno prirodna stvar kada se nalazite u nekom turističkom mesto.

I kada je tako, cene su opet niže nego u drugim turističkim mestima.

Čisto pijaca služi i kao orijentir ljudima a gde da idu dalje, posebno ovde kada se pešaci – pa tako naprimer kažu kad prođete pijacu idete desno, a zatim pratite putokaz i stižete do ski staze Crni Vrh.

Ovo je samo jedna od smernica, a ovuda se obavezno prolazi i na neki način pijaca je locirana na idealnoj lokaciji, mesto li tačka sa koje sve kreće.

Za kraj, napominjemo da postoji još jedna mala prodavnica u ovom mestu, međutim da bi ste se potpuno opskrbili sa više stvari svakako morate otići do obližnjeg Valjeva ili Kosjerića, ali za ono osnovno ovde imate.

Ne samo za potrepštine, veći i za mnoge uspomene i ukuse ovog kraja, a takođe i za prijatan razgovor sa divnim domaćinima.

Ne propustite pijacu na Divčibarama.

Korisni tekstovi