Divčibare za noćni život i provod

Na samo 100 kilometara od prestonice Srbije, i u blizini svih većih gradova u našoj zemlji, kao i veoma blizu Vojvodini, nalazi se planina Maljen, odnosno najpoznatije turističko mesto ovde –  a to su Divčibare.

Ovo je visoravan sa veoma specifičnom klimom, a poznate su po fantastičnom vazduhu, divnoj i za sada netaknutoj prirodi, ali sve većoj turističkoj ponudi koja nam stiže od svih onih koji se bave na ozbiljan način turizmom.

Divčibare polako ali sigurno postaju jedna od omiljenih destinacija u našoj zemlji, uz sve druge top destinacije, postoje neke stvari koje gosti cene više kod Divčibara.

To su blizina, drugačija klima (zima sa puno snega, malo vetra, i ni malo zavejanih puteva), kao i primetno nešto niže cene od ostalih sličnih destinacija. Uz sve ovo zbog blizine, Divčibare se omiljena destinacija turista tokom vikenda, ili produženog vikenda.

Svakako da se one ne mogu porediti sa top skijaškim destinacijama kao što su Kopaonik ili Zlatibor, ali su se Divčibare zapravo i pozicionirale na takav način da one imaju svoju ciljnu grupu, i goste koji se uvek iznova vraćaju.

To su pre svega porodice sa decom, ali i stariji ljudi koji dolaze ovde da se oporave posle nekih zdravstvenih problema ili operacija. Ovde mnogo dolaze šetači, oni koji vole malo lakše penjanje, jer nema nagiba na ovoj planini, veoma lako se možete popeti do vrhova planine Maljen, odnosno Divčibara.

Međutim da li sve ovo ukazuje na to da na Divčibarama nema noćnog života i da nema noćnog provoda i da zapravo oni mladi koji posete planinu mogu samo da uživaju u nekom provodu ali u svojoj organizaciji ili da se tako nešto posete obližnji Kosjerić ili Valjevo?

Protekle decenije možda bi ovo i bio slučaj, jer su tada neki upoređivali boravak na Divčibarama u kontekstu noćnog života kao provod kao na selu, potpuno „mrtvo“, međutim ovo nije tako danas, situacija je potpuno drugačija, a čini se da se još ozbiljnije radi na proširenju svih kapaciteta, samo, kako se nadamo ne na uštrb uništavanja prirode, što se dešava u nekim mestima.

Divčibare su se promovisale, ulagalo se, sve se razvijalo, rastao je broj turista i proširio se broj sadržaja kojim se turisti mogu baviti.

Ono što je primetno jeste da mladi praktikuju da ovde organizuju uranke ili novogodišnji doček, pa su ovo momenti kada noćni život malo zaživi.

Opet što se tiče a mladih tokom zimskih meseci, oni uvek mogu da odaberu skijanje na sasvim korektnim skijaškim stazama, koje imaju i veštačko osnežavanje.

Ovo mesto je poznato po nešto nižim cenama nego u drugim skijalištima, a ono što je prisutno jeste provod tokom čitavog dana.

Kada skijate, provod traje tokom čitavog dana, kao što već znamo tu su mnogi barovi i lokali, odlični restorani i hoteli koji nude i opciju brojnih dnevnih žurki i sadržaja koji se odigrava tokom dana.

U tom smislu na Divčibarama jedan od omiljenih restorana i barova koji postoji od 2019. godine, a radi i tokom leta jeste DivčiBar, za mnoge sinonim dobrog provoda na ovoj planini.

Postoje svakako kafići i restorani koji sporadično, imaju, obično tokom vikenda i organizovanu živu muziku, a u pojedinim restoranima se organizuju proslave.

Definitvno da Divčibare nisu prva asocijacije da ćete doći na noćni provod, ali svakako je primetno da se mnogo radilo na tome u poslednje vreme.

Hoteli pružaju vrhunsku uslugu, i to je nešto što svakako ne smete propustiti, kao ni mnoge od kultnih kafana i restorana ovoga kraja.

Možda je ovo upravo lepota Divčibara i možda je upravo zato i ne treba menjati, kako bi zadržale ovu osobinu.

Sadržaji su primetno obogaćeni raznim sadržajima koji obećavaju i ovu vrstu provoda.

E sada, znamo da je sezona na Divčibarama i tokom leta, i to apsolutno ima svoju draž.

Tokom leta na Divčibarama se održavaju razni festivali i narodne i zabavne i moderne muzike, koje okupljaju veliki broj i domaće i sve više i strane publike, a samim tim i domaćih i inostranih izvođača.

Ima tokom leta ovde mesta za sve, i za ljubitelje jazz muzike, tradicionalne, a ovo su manifestacije koje se održavaju mnogo godina unazad, a takođe tu su i festivali kao što je Divčibare Fest, koji ne samo da okuplja mnoga strana i domaća imena u muzici, već ima i ekološku dimenziju, što je veoma značajno u današnje vreme.

Turisti ipak opisuju Divčibare kao mesto koje za nešto mirniji odmor, a uglavnom kažu da ovde nema gužve i galame, da se blizu, da se  svuda lako stiže.

Kada poredimo situaciju sa drugim planinama, koje možda i imaju bolji ili sadržajniji noćni provod, nastupe naših najvećih zvezda, sa druge strane, tokom dana, ali tokom noći ove je užasna galama, i velika gužva, i tu odmora nema.

Na Divčibarama možda nema puno lokala za izlazak, možda nema galame, i nije tako bogat noćni život, ali je ovde zaista raj za dušu i telo, i kada kažemo odmor, ideja je da pobegnete iza gungule grada.

Noćni provod nije jedna od osnovnih karakteristika Divčibara ali i tokom leta i tokom zime, može se pronaći šta da se radi, jer se svake godine sadržaj poboljšava, a kome je do nekog luđeg provoda, svakako su Valjevo ili Banja Vrujci veoma blizu i tu možete nadomestiti ovo potrebu za noćni provodom.

Korisni tekstovi