Romantična mesta u Srbiji koja morate posetiti

Nema sumnje da je svima nama potrebno da odemo na odmor sa svojim partnerom, da li ako smo već dugo u vezi ili braku, i imamo decu, ovo je važno zbog toga da se odnos osveži, i da se ode negde gde možemo da budemo sami, kako bi se sklonili od svakodnevice.

Ne samo da je važno, nego je rekli bismo i nužno.

Naučnici ovo znaju već decenijama, koliko je važno je da idemo na redovan odmor, i koliko god da je putovanje sa celom porodicom, ili prijateljima, ili solo neophodan, putovanja sa voljenom osobom, negde gde je romantično mogu biti baš ono što nam je potrebno u životu.

U eri u kojoj živimo, romantična putovanja postaju retka, ali su jako važna, i zato predlažemo da ojačate vezu na ovaj način, iskusite zajedno nove predele i nova iskustva.

Ovakva putovanja, naučno je dokazano jačaju partnersku vezu i bude strast, a naša zemlja Srbija ima toliko toga da ponudi, čitava priroda naših krajeva je jedno veliko romantično mesto, avantura i novo iskustvo.

Pomenućemo samo da je odlazak sa partnerom  makar na samo jedan dan, da budete jedan na jedan s njim, bez stalnih briga o poslu, kućnim poslovima, pa čak i prema deci, veoma važno ne samo za vaš odnos, nego i za mentalnu higijenu.

Kada se nađete u novom okruženju – dobićete novi pogled na život  a komunikacija se često poboljšava tokom i posle odmora, kako to lepo objašnjavaju naučnici.

E sada, kada ste kao par našli vremena za neki kratak odmor na neko romantično mesto, kako da ga odaberete- izbor je ogroman.

Planine, sela, skrivena mesta, luksuzni hoteli, lepi apartmani ili nešto drugo, apsolutno ima izbora, a ovaj vodič će da vam pomognete da pronađete baš mesto za vas, po vašoj meri.

Čak i ako je u pitanju samo romantičan vikend, ima svega da se odabere.

Sokobanja

Ovu listu ćemo početi sa Sokobanjom, zato što ona ima toliko toga da ponudi, što u samom gradu, što u vrlo blizoj okolini.

Tu su mnogobrojna izletišta od kojih možete napraviti romantičnu atmosferu, zatim posete Ozrenu, Rtnju, Bukoviku.

Pored toga, tu je i prelepo, veliko, Bovansko jezero na kom možete kampovati, ili otići malo na kupanje i sunčanje.

Bezbroj lepih restorana za romantične večere, šetnje prelepom pešačkom zonom i još mnogo toga, čeka vas za vaš savršen romantičan beg iz grada sa voljenom osobom.

Divčibare

Ne možemo da zaboravimo i najpopularnije mesto valjevskog kraja, koje zaokuplja pažnju posebno parova koji vole ovde da pobegnu na vikend, jer je veoma blizu, i sezona traje tokom cele godine.

Da ovde je i raj za porodice sa decom, ali u oba slučaja, ono što je potrebno je mir, priroda, šetnje, malo avanture i dobre hrane.  A sve ovo postoji na planini Maljen, u mestu Divčibare.

Skijanje koje traje nekoliko meseci, letnja sezona koja je savršena jer nije pretoplo, a imate i da birate kvalitetan smeštaj. Pogledajte izbor apartmana na Divčibarama.

Vidikovci i izletišta su mnogobrojna, a ukoliko želite blizu vam je i Banja Vrujci, i Valjevo i Mionica, i imate još mnogo toga da vidite.

Divčibare su veoma romantične, jer su mesta savršena za romantične šetnje posle čega možete da sednete na neki ukusan ručak.

Ukoliko ste fanovi skijanja, i to može biti savršeno lepa romantična aktivnost, dostupna na ovom planinskom mestu.

Kosmaj

Najjednostavnija ideja za romantično mesto, pored svakako šetnje pored reke ili večere u  nekom restoranu, jesu izletišta.

U tom smislu možete da birate, ona koja su blizu recimo Zvezdarska ili Bojčinska šuma. Ali i Avala i Košutnjak.

Ipak mi ćemo ovde da pričamo o Kosmaju, za koji se kaže, je mnogo romantičniji od Avale ili Košutnjaka.

Prva važna stvar jeste da je ovo mesto koje je jako blizu, i ne samo to, ovde ima mnogo skrivenih i manje skrivenih mesta za izlet.

Tu su romantični proplanci, koji prosto mame da dođete i napravite šetnju i piknik u dvoje.

Iako je ovo jedna od najnižih planina u Srbiji, Kosmaj je prepun zelenih i cvetnih površina ima puno i šuma, a vazduh je fantastičan i lekovit.

Šetnju možete da počnete kod spomenika Kosmajskim borcima, zatim da nastavite do Kosmajskog Vidikovca, koje se nalazi prekoputa spomenika.

Ovde će vas obliti osećaj zahvalnosti, ponosa i spokoja, jer su tu i dva manastira.

Veoma blizu postoje i restorani za neki romantični ručak u dvoje, posle čega možete da nastavite šetnju nekim usputnim proplancima.

Dvorac Fantast – Bečej

Da li postoji išta romantičnije od obilazaka dvoraca?

Verujemo da ne postoji, a dvorac Fantast u Bečeju je omiljeno stecište parova iz svih krajeva naše zemlje, i okoline.

U Vojvodini inače ima mnogo dvoraca koje možete da obiđete, kao npr. onaj u kome je živela porodica Dunđerski nekada davno.

Dvorac je  izgradila porodica Stratimirović, koji su bili plemići – obe kat je klasičan, a imanje je savršeno.

Ovo je danas spomenik kulture, i ovde se nalazi Poljoprivredni muzej.

U dvorcu Fantast možete da odsednete, tu je i park sa predivnim jezero spreman za romantičnu šetnju, a tu je i ergela konja.

Banjska stena na Tari

Tara kao planina Tara je jedno od najpoznatijih i najposećenijih mesta u našoj zemlji, i tu nema dileme.

I sama po sebi može da bude jako romantična, ali se ovde posebno ističe Banjska stena, jedno od omiljenih mesta parova.

Ovo je zapravo Vidikovac, koji se zove Banja, a što se prevodi kao mesto koje ima toplu vodu.

Ovde dakle postoji lepo jezero, a pogled sa ovog Vidikovca ide do reke Drine, pa i do Bosne.

Nalazi se na visini od 1065 metara, a dok stignete do njega, proćićete mnoge krajolike koji će vas ostaviti bez reč, a pluća vam napuniti čistim vazduhom.

Lepo je uređen, i zaista romantično mesto jer postoje i klupe za romantične trenutke, sedenja i gledanja u prirodu. Staza je obeležena što je jako važno, a postoji i opcija da se dođe autobusom.

Fruška gora – Stražilovo

Ovaj kraj je kao da izašao direktno iz bajke, i samo prema tome se kvalifikuje za našu „romantičnu“ listu, jer je savršena za parove.

Idealan je za parove, i jedno od sinonima za lepote Vojvodine; u centru je livada, a ovde je sahranjen romantičarski pesnik Branko Radičević, po kome je livada i dobila ime.

Ovde se nalazi i čuveno odmaralište „Brankov čardak“, gde možete da prenoćite i da pojedete neki lep, romantični vojvođanski ručak.

Imajte u vidu da ova planina ima jako mnogo izletišta, čak preko 20, i sva mogu biti podjednako romantična.

Uvac

Jedno od najlepših turističkih mesta u našoj zemlji – za koje su skoro svi čuli. Predeli su pitomi, čist je vazduh, nekako nerealno morin, i idealan za odmor u dvoje.

Vidikovac na Uvcu je na visino od 1247 metara nadmorske visine. Posle uspona na njemu nailazite na drvenu platformu a okolo je neverovatna priroda, posebno biljke. Možete da vidite i prelet Beloglavog supa, koji je zaštićena vrsta.

Možete da ponesete neki piknik i tako uživate u romantičnim trenucima.

Do Vidikovca Mitrovac se stiži lako, uz lagane korake, ovoga puta u dvoje – staza je savršeno obeležena, postoji livada gde možete da parkirate auto, prostrete neku prostirku i da uživate.

Na reci Uvac postoji i vožnja brodom koja je definitivno jedna od romantičnijih vožnji koje postoje kod nas, tako da je obavezno probajte ako ste u paru ovde.

Vrelo Grze

Voda definitvno ima našto najromantičnije, i upravo boravak pored vode predstavlja najromantičnije trenutak u našom životima, da li je to posmatranje sumraka ili svitanja, ili vožnja brodićem ili kupanje, sve ovo budi najlepše emocije.

U tom smislu, i prateći ovu ideju, predlog je dakao par posetite i Vrelo Grze, jedno od interesantnijih mesta u našoj zemlji.

Ovo je Vrelo je zaštićeno zakonom, a veoma je neobično.

Lokacijski je blizu Paraćina, na nekih 18 kilometara udaljen od njega, a čine ga vrelo reke Grze, zatim uvala Veliko Igrište.

Šta je ovde zanimljivo za parove, osim gledanja divne prirode – šetnja duž čitavog prostora, dok ne stignete do vrela. Tu su smeštene klupice, i mesta za piknik ili roštiljanje.

Perućac

U zapadnoj Srbiji jedno od najromantičnijih mesta jeste jezero Perućac – voda je kristalna plavo zelena, nalazi se u opštini Bajina bašta. Jezero je nastalo tako što su ljudi pregradili reku Drinu.

Ovde je dozvoljeno kupanje – tako da se sa svojim partnerom, tokom vrelih letnjih dana možete osvežiti ovde. Možete da se provozate i pedalinom ili da se provozate brodićem ili čamcem po jezeru. Restoran se nalazi na vodi, i veoma je romantičan.

Takođe možete da uživate i miru i tišini da zajedno pecate.

Ali ovo je samo deo romantične bajke –  na jezeru tj oko njega postoje drvene kućice, u kojima možete da prenoćite.

Tu je Kućica na Drini, svojevrsna atrakcija ovog kraja, koju takođe možete da posetite kao par.

Vodopad Lisine

Ukoliko posećujete sa svojim partnerom istočne delove Srbije, na planini Beljanici se nalaze najromantičniji vodopadi Lisine.

Blizu su Resavske pećine.

Oni su i jedni od najviših u Srbiji, oko 20 metara, put do njega je lepo sređen i takođe ima mesta na kojima možete da napravite piknik ili da se odmorite.

Ovo je ono mesto gde se spajate sa prirodom  jer sve što je ovde izgrađeno je u tom maniru.

Ovde ima i puno restorana, u kojima se služe rečni specijaliteti, kao što je domaća pastrmka koja se gaji u lokalnim ribnjacima.

Uz sve ovo, kao deo romantične šetnje možete da posetite i Resavsku pećinu, ili obližnje manastire iz srednjeg veka kao što su Manasija ili Ravanica.

Tiganjica

Još jedno predivno mesto u Vojvodini – perfektan izbor za sve parove koji žele da se sklone iz gradske vreve.

Ovo seoce je zanimljivo, a pre nego što stignete do njega, tu su vetrenjače, na ulasku u kompleks tu je dečije igralište, ergela konja, i naravno divno zelenilo.

Konje možete da jašete, a ako se umorite imate i gde da se odmorite, u jarko obojenim vojvođanskim kućicama. Na meniju su tradicionalna jela, u kojima ćete uživati uz zvuke divne muzike.

Uz sve ovo, romantika može da se nastavi –  tokom boravka u Tiganjici, posetite i lokalne turističke atrakcije kao što je Peskara i Obedska bara.

Vrnjačka Banja

Vrnjacka banja

Ovo je možda jedno od prvih mesta koja vam padaju na pamet kada pomislite – kuda romantično da odem sa svojim partnerom, na dan dva ili više.

Ovo je mesto koje ne samo da ima gospodsku atmosferu, nego mnogo ljubavi i topline. Poznat je podatak da je turistička organizacija ovog kraja jedna od najaktivnijih u Srbiji.

Najromantičnije jezgro cele priče jeste zapravo Gradski park – najlepši park u Srbiji, zelena i cvetna. Puno je raznolikog drveća, fontane, mostovi, a ispod je reka, samo ovo i da ne vidite zvuči jako romantično i divno.

Tu su i čajne kućice i drvene klupice za odmor, a ti je i Japanski vrt sa biljkama iz dalekog Japana.

Tu je i vodopad, drvored lipa koje neverovatno mirišu, ali i pregršt restorana u koje možete svratiti posle romantičnog popodneva koje ste proveli sa svojim parterom.

Dodatno, možete da se provozate fijakerom, a on kreće od Mosta ljubavi – proglašen za najromantičnije mesto u našoj zemlji.

Ovo je ono mesto na koje stavite katanac na mostu ljubavi, uz podsetnik na nesrećnu ljubav Nade i oficira Relje.

Rajski konaci

Ovo je jedna etno destinacija za mnoge, ali posebno za parove. Smešteno u Gornjem Milanovcu u selu Leušići, koja nosi titulu Turistički cvet.

U pitanju je kompleks u centru Šumadije koga čine zelena oaza, crveno cveće. Sa svojim partnerom možete da obilazite planinske potoke i šume, svežem vazduhu, domaćoj hrani.

Posle duže šetnje po svežem vazduhu pojedite domaći hleb sa kajmakom ili džemom od šumskog voća. Raj za nepca i potpuni ugođaj, a definitvno intimna atmosfera sa vašim voljenim ili voljenom.

Tu je i lep smeštaj, koje imaju izgled tradicionalne srpske kuće, a postoji i spa centar namenjen potpunom uživanju za parove.

Lazarev Kanjon

Zaštićeno prirodno dobro smešteno na Kučajskim planinama, nadomak Bora, ovo je i najdublji kanjon na istoku Srbije. Polako postaje jedno od omiljenih turističkih atrakcija u Srbiji, a naravno i za parove koje vole šetnje u ovakvom ambijentu, jer je pogled na kanjon tokom sunčanog dana zaista rajski.

Postoje i okolne pećine koje vredi obići, koje mogu da budu dašak avanturističkog duha u jednom mirnijem vikendu sa vašim partnerom.

Beograd – Kalemegdan

Kalemegdan u Beogradu je oduvek bio mesto za šetnju zaljubljenih parova, koje cesto i dan danas možete videti na mnogobrojnim klupama kako sede zagrljeni, posmatrajući prelep prizor na Ušće reke Save u Dunav.

Mladi su se obično sastajali kod sata na trgu kod  ” Konja ” i šetnjom kroz glavnu pešačku zonu Beograda Knez Mihailovu ulicu, nastavljali bi ka Kalemegdanu.

Svoju šetnju mogu nastaviti kalemegdanskom tvrđavom ili sesti Kafić ” Kalemegdanska terasa ” na kafu ili pak pice.

U podnožju Kalemegdana se nalazi Zoološki vrt, pa zaljubljeni parovi imaju i tu opciju pred sobom.

Ispred ulaza u Zoološki vrt se nalazi i Luna park sa nekoliko ringišpila, a posebno ističemo ” Panoramu “.

Zalasci sunca sa Kalemegdana su nestvarni mada dešavalo se počesto da mladi dočekaju tu i njegov izlazak.

Za one koji vole malo aktivniji provod, nadomak Kalemegdana leti ispod Brankovog mosta sa obe strane reke, postoje brojni splavovi, diskoteke i klubovi u koje možete da izvedete svoju dragu osobu.

Čuvene su ljubavi Beograđana i Novosađana, jer sastajali su se na Kalemegdanu a ispraćali na autobuskoj stanici u njegovom podnožju, na početku Brankovog mosta.

Kalemegdan je jako lepo uređena površina sa puno cveća tokom prolećnih i letnjih dana i pravo je mesto za šetnju i ljubavni sastanak, nećete pogrešiti.

Novi Sad – salaši

Već smo pominjali Vojvodinu, i naravno tu je i Novi Sad, ali ovde želimo da pričamo nečem drugom – o salašima koji se nalaze nadomak Novog Sada, a veoma su romantična mesta.

Tradicionalna vojvođanska atmosfera i hrana, veoma blizu su Novog Sada, predivni krajolik i tipična vojvođanska arhitektura će da vas ostave bez daha.

U mnogim od njih u dvorištima lutaju domaće životinje, u nekim slučajevim i konji, koji mogu da se jašu.

Najpoznatiji su svakako Salaš 137, zatim Bucin salaš u Temerinu, gde postoji i vožnja fijakerom i veliki broj životinja o kojima smo govorili. Tu je i Brkin salaš u Čeneju, mesto poznato po pčelarima, a divno je da uzmete bicikle i da se vozate vojvođanskom ravnicom.

Srebrno jezero

Još jedno popularno jezero, a uz to i veoma romantično. Ovo je mesto na kome možete da provedete magične trenutke sa svojim partnerom. Nalazi se na istoku Srbije, a mesto je blizu Beograda, i Novog Sada, kao i Niša, tako da je idealno za sve.

Srebrno jezero se tako zove zbog magičnih, i romantičnih zalazaka Sunca koji izgledaju kao da se pretvaraju u srebrni odsjaj na vodi. Upravo kada je zalazak sunca vi sedite pored obale, i uživajte u pogledu.

Tu je i veliko šetalište, ima mnogo lokala, restorana kafića i slično. Tu je i za avanturiste Akva park.

Ova varijanta romantike možda nije za svakoga, imajući u vidu da je malo veća gužva, plus provod i buka, ali samo jezero je zaista magično i veoma romantično.

Ribarska banja

Svoju dragu osobu na romantičan izlet za dvoje, možete povesti u Ribarsku banju, nadomak grada Kruševca.

Ribarska banja je pravi dragulj naše zemlje i ima izvanrednu prirodnu lepotu koja je okružuje. U ovoj banji sa svojom voljenom osobom, možete zaista da uživate, jer Ribarska banja zaista nudi mnogo toga.

Ribarska banja ima termalne izvore tople vode koja je vrlo lekovita. Poseduje i unutrašnje i spoljašnje je bazene i svi sa sa termalnom vodom napunjeni.

O higijeni bazena se izuzetno vodi računa a napomenućemo i da je sama banja kompletno renovirana i da je prelepo uređena.

Za romantični ručak, preporučujemo vam restoran koji se nalazi na visokom tornju, sa kojeg se pruža pogled na okolnu sumu i bujnu prirodu i pogled je neverovatno lep.

Vasu dragu osobu možete iznenaditi kraljevskom masažom za dvoje u wellness centru i nakon toga odlaskom u saunu i opuštanje u toplom zatvorenom bazenu sa termalnom vodom.

U ovoj banji zaista možete da se opustite kao nigde drugde jer je zaista predviđena za odmor i opuštanje.

Moramo napomenuti da je banja izuzetno posećena, zbog lekovitih svojstava i usluge koje nudi sam kompleks banje.

Ako se zaželite grada, u blizini je Kruševac, koji takođe ima svašta nešto da vam ponudi takođe.

Kamena Gora

Ne postoji ništa romantičnije od zalazaka Sunca, a Kamena gora je jedno od tih mesta gde je zalazak magičan.

Nalazi se blizu  Prijepolja, u jugozapadnoj Srbiji, a seoski turizam je veoma razvijen ovde. Ovde je  u pitanju kompleks za aktivne parove i ljubitelje prirode.

Sa svojim partnerom ovde možete da kampujete, splavarite, vozite bicikl po planinama ili da obilazite manastire.

Meštani su divni kao i hrana koja se služi u lokalnim restoranima. Kamena gora je poznata po zalascima sunca, u upravo ne enkom od njih čete da imate svoji romantični trenutak.

Zaključak

Romantika nisu samo romantična večera, skupoceni poklon i sveće – romantika je putovanje, i zašto da ne avantura u dvoje.

Kažu da ako želite da saznate pravu prirodu osobe, povedite je na put, i mi se potpuno slažemo sa ovim.

Istina je da kada putuje sa nekim, možete da saznate šta je to što voli, šta joj fali ili je čini srećnom.

Zajedničko putovanje, makar to bio vikend u dvoje, otkrivate partnera kakav on ili ona zaista jeste.

Provođenje vremena sa svojim partnerom u intimnom okruženju je upravo ono što vam treba da pobegnete od moguće rutine u koju ste upali, ili da se bolje upoznate.

Ako odvojite vreme da budete u divnom okruženju ( a naša zemlja nudi mnogo toga) i da budete romantični zajedno, zbližiće vas i ponovo zapaliti osećanja intimnosti koja ponekad padaju na stranu tokom običnog života.

Romantičan, intiman odmor je ono što je potrebno svakoj vezi — to je dar koji će nastaviti da daje, čak i kada se vratite kući, svakodnevici i obavezama koje nisu nimalo romantične.

Na sve ovo postoji još mnogo razloga da pobegnete u dvoje – to je način da ponovo zapalimo strast i smanjimo stres koji nam svakodnevica ostavlja. Briga o svom i mentalnom i fizičkom zdravlju vašeg partnera tako što ćete se na neko vreme udaljiti od svega toga je od koristi za vas oboje.

Posle jednog ovakvog vikenda, ili kraćeg ili dužeg odmora, videćete kako ćete da se vratite sa novopronađenom snagom i moći.

Dodatan savet je da ostavite svu tehnologiju za sobom i maksimalno posvetite vašem voljenom biću.

To će biti maksimalan učinak i pravi razlog ovakvog romantičnog „bekstva“.

A Srbija nudi sve ovo – romantična vožnja brodićem po mirnom jezeru, pecanje, ručak u nekoj slatkoj konobi; avantura i veselo veče u nekom lokalu, šetnja proplancima Fruške Gore, gledanje zalaska Sunca na nekoj obali, ili kanjonu, sve to ima naša Srbija.

Korisni tekstovi