Velika Pleća Divčibare – korisne informacije

Planina Maljen smatra se idealnom planinom za pešačenje i ukoliko pogledate ponudu koja je ogromna, videćete da mnoge turističke agencije upravo imaju ovo u svojoj ponudi – pešačke ture po planini Maljen, odnosno u najvećem broju slučajeva to su ture na Divčibarama.

Te ture uglavnom podrazumevaju i penjanje na razne vrhove na planini Maljen, kao i obilaženje vidkovaca, koji su ovde savršeni, tokom svih godišnjih doba.

Ne moramo dodatno govoriti o tome zašto su Divčibare centralno mesto na planini Maljen, jer su to već poznate informacije za većinu.

Već znamo koliko su blizu Beograda, koliko su povoljnije cene nego u drugim turističkim mestima.

Ovde je ta  turistička ponuda odlična, jer na samo 1.000 metara nadmorske visine, imate gotovo savršenu klimu. Ovde nema neprijatnih vetrova, takođe nikad nije preterano toplo, ni leti čak.

A tokom zime ovde pada velika količina snega tako da skijaška sezona ume da potraje i do tri meseca.

A kada govorimo o prirodi svakako moramo da pomenemo predivne prirodne rezervate kakvi ne postoje baš svuda.

Klima je dakle savršena jer je ovo jedna vazdušna banja u kojoj dolazi veliki broj ljudi da se leče, od najmlađih do najstarijih pacijenata.

Dolaze biciklisti, ali dolaze ljubitelji pešačenja jer ovde postoji veliki broj visokokvalitetnih staza, koje su adekvatne i za nepripremljene, ljude koji nisu u kondiciji, koji su stariji ili bolesni ljude, koji žele malo da porade na svom zdravlju.

Idealno je jer sam nagib nije toliko visok, pa se veoma lako stiže do vrhova i vidikovaca.

A usput vidite savršenu prirodu, dakle bogat biljni i životinjski svet; tu se priroda nije štedela, tu su izbori vode, ali i četinarske šume, pre svega borove šume.

Tokom proleća i leta livade i pašnjaci procvetaju, pa na njima može da se nađe cvet koji je specifičan za ovaj kraj, a to je beli narcis i mnogo drugo lekovito bilje.

Ovaj predivan biljni svet, lekovito bilje i šareno cveće zaista podsećaju na jedan cvetni tepih, pa je šetnja zaista jedan događaj.

Na Divčibarama sada ima jako lepih apartmana koje možete iznajmiti, a ponudu možete pogledati na OVOJ STRANICI.

Kako do Velikih pleća?

Velika pleća su jedna od pešačkih staza na Divčibarama i ukoliko krećete na ovu stazu, dobro se obucite, jer ovde čak i leti nije izuzetno visoka temperaturu i svakako ponesite adekvatnu obuću za pešačenje.

A usput ponesite ono što će mi biti potrebno – kao što je voda a ili neka grickalica da povratite energiju.

Dakle, do Velikih pleća se stiže sa glavnog puta koji vodi ka ski stazi tu skrećete levo kod odmarališta, i zatim se ide asfaltnim putem.

Tu se penjete i prolazite pored drugog odmarališta i za njega postoji raskrsnica, na toj raskrsnici krećete desno, a put vodi uzbrdo.

Nagib je blag, i ovde kao i kada se penjete na Ljuti Krš, takođe prolazite kroz vikendice, pa ćete posle njih naići na putokaz sa dva znaka a jedan je Crni Vrh do koliko se stiže ako idete pravo i levo se ide za stazu Velika Pleća.

Dalje se ide dakle tim levim putem, koji je makadamski; imate blagi uspon, a priroda je zaista savršena, i verujemo da ćete uživati maksimalno.

Ovde su drveća breze, jele i borovi, pa kada to prođete videćete putokaz za Crni Vrh vi ne idete tu desno, nego nastavljate dalje putem.

Sa leve strane će se naći šuma a desno su ponovo vikendice, zatim stižete na uzvišenje gde se odvaja staza i prolazi opet kroz šumu i tu izbijate na vrh.

Naravno, pogled kao i na ostalim vrhovima na Divčibarama je savršen vidite; a pogled pada na okolne planine, a čak i tako daleko da mogu da se vide Zlatibor ili Tara, čak i Kopaonik.

Takođe ukoliko pogledate u levo sa ovog vrha videćete kanjona reke Crne Kamenice.

A ispod ako pogledate videćete divne visoravni Tometino polje.

Inače, dodatna informacija za sve ljubitelje pešačenja, takođe i sa Crnog Vrha, možete direktno i brzo stići i do Velike Pleći.

Sa Crnog vrha, imate putokaz sa dva znaka – jedan vas vodi levo, tuda idete na Velika Pleća, a drugi desno vas vodi na Vidikovac Paljba.

Obavezno posetite ovu lokaciju kada se nađete na Divčibarama, a ukoliko ste već bili, onda znate zašto je ova staza i ovaj vrh jedan od omiljenih među turistima koji se uvek ponovo vraćaju.

Korisni tekstovi