Divčibare dečije odmaralište

Divčibare su zbog svoje idealne klime proglašene za vazdušnu banju i klimatsko lečilište, te se stoga boravak na ovoj planinskoj visoravni rado preporučuje kako odraslima, tako i deci.

Na Divčibarama gotovo da ne duva vetar, sunce sija veći deo godine i nema puno padavina.

Vazduh na Divčibarama sadrži visoke koncentracije joda, što ga čini izuzetno kvalitetnim.

Divčibarski turizam razvjao se još od dvadesetih godina prošlog veka, kada su prepoznati njegovi turistički potencijali kao vazdušne banje.

Dugi niz godina se na Divčibarama organizuju rekreativne nastave, sportske pripreme i izleti. Na Divčibarama postoje dva dobro poznata dečija odmarališta, u kojima tokom godine borave hiljade posetilaca.

Reč je o divčibarskom odmaralištu pod pokroviteljstvom grada Pančeva i ništa manje poznatom dečijem odmaralištu Stevan Filipović koja ćemo vam predstaviti u narednim pasusima.

Pančevačko dečije odmaralište

Pančevačko dečije odmaralište nedavno je obnovljeno i ponovo prima najmlađe Pančevce.

Javno preduzeće Urbanizam vodi pančevačko dečije odmaralište godinama unazad, ispred grada Pančeva. Odmaralište je namenjeno deci pretškolskog i školskog uzrasta (osnovna škola).

Tokom jedne godine, ovo lepo odmaralište ugosti čak četiri hiljade malih Pančevaca, na šta je grad Pančevo posebno ponosan. Raspored boravka u odmaralištu organizovan je na sledeći način.

U toku trajanja školske godine, na rekreativnu nastavu u odmaralište dolaze deca pretškolskog uzrasta, dok školarci uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dolaze na nastavu na otvorenom, u prirodi.

U vreme raspusta, zimskog i prolećnog, na rekreativnu nastavu u odmaralište dolaze učenici osnovnih šokla uzrasta od petog do osmog razreda.

U toku letnjeg raspusta, pančevačko dečije odmaralište ugošćava mlade sportiste uzrasta do petnaest godina, to jest, sportske timove.

Budući da se Pančevo smatra ekološki ugroženim gradskim naseljem, čemu doprinosi rad postrojenja u njegovoj neposrednoj blizini, boravak na čistom planinskom vazduhu izuzetno je pogodan za najmlađe Pančevce, te su i troškovi njihovog boravka tamo regresirani iz budžeta samog grada.

Doneta je Odluka o finansijskog podršci za porodice sa decom iz Pančeva, kojom se troškovi boravka najmlađih u pančevačkom odmaralištu na Divčibarama umanjuju.

U prevodu, to znači da grad Pančevo snosi najveći deo troškova, a da roditelji plaćaju četvrtinu iznosa za smeštaj i ishranu dece.

Pravo na regresiranje troškova Odlukom stiču deca pretškolskog uzrasta i školarci, čije je mesto prebavlišta ili boravišta teritorija Pančeva i koji su upisani u vrtić, osnovnu školu, ili su pripadnici sportskih udruženja.

Pravo na umanjenje troškova za boravak u pančevačkom dečijem odmaralištu imaju i oni koji su uvršteni u Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin.

Ono što će mnoge obradovati, jeste da su tokom 2023. obavljeni i postupci u okviru održavanja objekta.

Što se tiče spoljašnjosti objekta, popravljeni su i obnovljeni krov i ograda, a na terasama su izvršene keramiče popravke.

Kada je reč o enterijeru, dečje sobe su dobile nova vrata i dušeke, a nastavničke prostorije dva sanitarna čvora.

Dobavljen je nov nameštaj za prostorije namenjene za slobodno vreme, te i male školske table.

Ovde deca mogu da uživaju u filmu, prenosima sportskih takmičenja, da igraju stoni tenis i uopšte da se zajedno zabavljaju i uče.

Ono što je takođe važno, naročita pažnja je usmerena na ishranu. U pančevačkom dečijem odmaralištu obroci su posebno prilagođeni dečjim potrebama i uzrastu.

U slučaju alergija na određene namirnice ili posebnog režima ishrane, obezbeđuju se posebni obroci.

Ishrana je odlična, te je mala verovatnoća da će se mališani požaliti na ukus ili raznovrsnost hrane.

Naravno, odmaralište poseduje medicinsko osoblje, koje u svakom trenutku vodi računa o tome da mališani nesmetano uživaju u odmoru na planini.

Pančevo dosta ulaže u obezbeđenje samog odmarališta. Zakonska regulativa se poštuje i vodi se računa o kontrolisanju električnih, gromobranskih i termommašinskih instalacija, kao i o sistemu za dojavu i sprečavanje požara.

Obnavlja se i prostor za rekreaciju u spoljnom prostoru odmarališta, budući da su godine korišćenja učinile svoje.

Pančevačko dečije odmaralište sija u svom novom sjaju i spremno je da dočeka nove đake i mališane, kao što je to činilo godinama unazad.

Dečije odmaralište Stevan Filipović

Dečije odmaralište Stevan Filipović takođe je veoma poznato i rado posećeno. Ono što čini sastavni deo boravka u ovom odmaralištu jeste tradicionalni doček novih posetilaca praćen pogačom, solju, medom i muzikom.

Tu je i Leptirić Šarenić, maskota odmarališta, koji će posebno zabaviti najmlađe posetioce. Odmaralište je pre nekoliko godina renovirano, pri čemu je glavni objekat u potpunosti obnovljen, a sobe u odmaralištu dobile nove krevete.

Što se tiče kapaciteta ovog odmarališta, čitav kompleks obuhvata dve zgrade. Ukupan kapacitet je 240 gostiju. Takođe, tu su i bungalovi koji se mogu iznajmljivati i na dan.

Glavni objekat je podeljen na nekoliko kreativno nazvanih celina – Beli narcis (narcis je, inače, najlepši cvet na Divčibarama), Bela breza, Beli bor i Bela rada.

Drugi deo kompleksa se zove Depadans. Sobe u okviru odmarališta su najviše petokrevetne, sa terasom i svojim kupatilom.

Kada je reč o sadržajima za rekreaciju, odmaralište Stevan Filipović raspolaže prostorijama za dnevni boravak, diskotekom, učionicama, salom za tv, kao i učionicama na otvorenom.

Takođe, kompleks obuhvata i terene sa golovima i koševima.

Informacija koju svakako treba znati jeste da je svim gostima odmarališta Stevan Filipović lekarska služba dostupna 24 sata dnevno.

Korisni tekstovi