Povlenske ploče

Povlenske ploče su interesantna stenovita formacija vulkanskog porekla na planini Povlen. Ponekad ih nazivaju i povlenskim Meteorima, po uzoru na čuveni kompleks stena u Grčkoj, na čijim vrhovima su u davnini podignuti manastiri.

Ove neobične stenovite gromade deluju zaista nestvarno usred inače relativno pitomog krajolika planine Povlen. Veoma su atraktivnog izgleda i jedna su od tački planinarskih staya na ovoj zanimljivoj planini.

Povlenske ploče nalaze se i na putu ka čuvenim Povlenskim kuglama, još jednoj od mnogobrojnih misterija koje se vezuju za ovu planinu u valjevskom kraju. Povlenske kugle su kamene formacije nestvarno pravilnog sferičnog oblika.

Zbog njihovog izgleda, za Povlenske kugle vezuju se razna tumačenja i verovanja. Ona imaju mesto u narodnoj tradiciji, a neko će reći da su ih na zemlju doneli vanzemaljci. Mnogi veruju da ove kamene kugle imaju moć isceljivanja.

Nauka je, međutim, došla do drugačijih zaključaka i rasvetlila poreklo Povlenskih kugli.

Kao i Povlenske ploče, reč je o prirodnoj stenovitoj formaciji vezanoj za vulkansku aktivnost. Naime, Povlenske kugle nastale su usled podvodnih vulkanskih aktivnosti u vreme Panonskog mora.

Ipak, oba lokaliteta bude maštu i inspirišu različite priče. To ništa manje ne važi ni za metalne alke koje su nekada služile za izvlačenje drvne građe iz povlenskih šuma; veruje se, međutim, da su služile za privezivanje brodova.

Verovanje u drevne mornare i njihove brodove koji su pristajali uz Povlen u davno doba kada je predeo bio pod vodom, vezuje se i za vidikovac koji nosi isto ime kao i povlenski Meteori – Ploče.

Kažu da se sa ovog mesta vide jedra prastarih brodova, dok krstare dalekim horizontom. Ova se pojava viđa nakon jutarnje kiše i stvaranja duge. Kažu da simbolizuje nadanja tih drevnih alasa o obali koja ih čeka.

Povlenske ploče jedna su od tačaka na planinarskim trasama na ovoj planini. Jedna od staza na kojoj se obilaze Povlenske ploče je staza 4 izvora Povlena, u sklopu tradicionalne planinarske akcije Povlenski vrhovi, u organizaciji  PK Povlen iz Valjeva.

Staza je srednje zahtevna, kružna, a na njenom najzahtevnijem delu, usponu ka najvišem vrhu Povlena (mali Povlen, 1247 m) staje se na nekoliko mesta pogodnih za fotografisanje. Jedno od njih su i Povlenske ploče.

Planina Povlen

Planina Povlen jedna je od najinteresantnijih planina u nizu Valjevskih planina. Ako je Maljen poznat po Divčibarama, Suvobor po netaknutoj divljini, Medvednik po svom neobičnom obliku, Povlen je zasigurno najpoznatiji po svojim misterijama.

Zanimljiva je i njegova konfiguracija. Povlen ima tri vrha, čiji su nazivi i visine pomalo zbunjujući. Naime, najniži od tri vrha je Veliki Povlen, zatim sledi Srednji, a najviši je Mali Povlen. Do ‘zabune’ je došlo prosto zbog toga što se nekada visina nije mogla precizno odrediti.

Veliki Povlen je iz određenog pravca zaista izgledao impozantno, što i jeste, premda Valjevske planine sveukupno ne karakterišu velike visine.

Povlen je najviše obrastao listopadnom šumom, dok su četinari sađeni. Ova planina je izuzetno bogata vodom, a jedna od najlepših reka ovog kraja izvire upravo na Povlenu. Reč je o reci Gradac, čiji raznolik i zanimljiv tok na jednom delu formira izuzetno lep kanjon.

Planina Povlen, kao i njeni susedi, nije turistički mnogo eksploatisana, ali je planinari veoma vole, kao i svi avanturisti željni dodira sa netaknutom prirodom.

Turistički potencijal ovog kraja ipak je prepoznat i sve je više onih koji se opredeljuju za planinski i seoski turizam u ovom delu Srbije.

Korisni tekstovi