Obrenovac Divčibare km udaljenost

Obrenovac Divčibare km

Divčibare na planini Maljen, planinska visoravan, poznato odmaralište i turistički centar, od Obrenovca su udaljene nešto manje od 100 km, te mogu biti veoma praktična destinacija za kraća putovanja i izlete iz ovog beogradskog naselja.

Obrenovac leži na ušću reke Kolubare u Savu i za mnoge Beograđane, a i Obrenovčane, praktično predstavlja zaseban grad.

Stari naziv Obrenovca bio je Palež; pretpostavlja se da je osnovan u vreme osmanske prevlasti na ovim prostorima, početkom XVIII veka.

Palež-Obrenovac bio je važan centar u vreme habzburške uprave.

Paleški distrikt bio je jedan od vojnih distrikata koje je na novoosvojenoj teritoriji organizovala habzburška administracija. Kada je teritorija ponovo dospela pod tursku vlast, Palež je pripao Smederevskom sandžaku.

Divčibare na Maljenu takođe su nekada bile u vlasništvu turskog gospodara, od kojeg ih je otkupio sam knez Miloš Obrenović, uvidevši veliki potencijal ove planinske visoravni i ceneći njenu blagotvornu klimu.

Na ovom prostoru uzgajala se stoka, a knez je rado provodio dane na Maljenu.

Divčibarski turizam je počeo sa razvojem u prvoj polovini XX veka.

Razne istorijske okolnosti dovele su do privremenog zastoja u razvoju, no danas su Divčibare jedna od sve popularnijih destinacija u zemlji, sa veoma dobrim razlogom.

Obrenovac – Divčibare

Obrenovčanima su Divčibare dosta blizu, te mogu biti izvrsna opcija za odmor u prirodi.

Stanovnici Obrenovca, kao i svi oni koji se na Divčibare upućuju iz ovog pravca, mogu do planinskog centra stići na dva načina.

Dve najefikasnije rute su obe dugačke manje od 100 km, što znači da je u proseku potrebno oko sat i po vožnje. Trajanje puta, naravno, zavisi i od trenutnih uslova na saobraćajnicama.

93.9 km – Kraća od dve ponuđene rute vodi autoputem Miloš Veliki (A2) putem ka Ubu i Lajkovcu za Divčibare. Ulicom Miloša Obrenovića u Obrenovcu vozite preko Kolubare do uključenja na autoput Miloš Veliki.

Autoputem nastavite do naplatne stanice Lajkovac, odakle vozite do Divaca i potom od ovog mesta do Mionice i dalje državnim putem 175 do Divčibara na Maljenu. Za ovo putovanje biće vam potrebno oko jedan sat i dvadesetak minuta.

94 km – Neznatno duži put od Obrenovca do Divčibara služi se alternativnom rutom, koja se sa prethodno navedenom spaja kod Mionice, odakle je put do Divčibara isti.

Ovoga puta iz Obrenovca nećete voziti autoputem Miloš Veliki, već treba da se uputite ka Velikom Polju, te odatle ka Velikim Crljenima. Odavde državnim putem 22 nastavljate ka Županjcu.

Od Županjca preko Bogovađe vozite ka Mionici, te od ovog mesta nastavljate do vašeg konačnog odredišta kao na prethodno opisanoj ruti. Za ovo putovanje biće vam potrebno oko sat vremena i četrdeset minuta.

Korisni tekstovi