Sremska Mitrovica Divčibare km udaljenost

Sremska Mitrovica Divčibare km

Put od Sremske Mitrovice, grada na severozapadu Srbije, do poznatog odmarališta i izletišta na planinskoj visoravni Divčibare u srcu Maljena nije preterano zahtevan i traje oko dva sata, s obzirom na to da se ruta najvećim delom služi autoputem.

Sremska Mitrovica se nalazi u jugozapadnom delu Vojvodine i središte je Sremskog okruga.

Na ovom mestu sreću se tri različite morfološke celine, sremska i mačvanska ravnica i pobrđe Fruške Gore, jedne od samo dve planine u Vojvodini.

Smatra se i jednim od najstarijih evropskih gradova, budući da su arheološka istraživanja dokazala postojanje organizovanog življenja do sedam hiljada godina u prošlost.

Sremska Mitrovica – Sirmijum bila je izuzetno značajan centar u rimsko doba, a o opštoj istoriji ovog grada moglo bi se pisati naširoko.

Sremska Mitrovica – Divčibare

Divčibare, planinski centar i visoravan na planini Maljen, nalazi se južno od Sremske Mitrovice.

Do ove turističke destinacije nije teško doći iz severnih pravaca, a od Sremske Mitrovice deli je 172 km. Kao što smo napomenuli, za putovanje je potrebno oko dva sata vožnje.

172 km – Ruta je jednostavna i do Divčibara od Sremske Mitrovice vodi preko Pećinaca i dalje prema beogradskom naselju Surčin, odakle se autoputem Miloš Veliki (A2) stiže do naplatne rampe Lajkovac, a odatle do Divaca, te preko Mionice do krajnje destinacije.

Iz Sremske Mitrovice treba krenuti autoputem Beograd-Šid ka Dobanovcima.Nakon petlje 23 Beograd uključićete se na autoput Horgoš-Preševo (A1) i njime nastaviti do petlje Surčin-jug. Ovde se uključujete na autoput Miloš Veliki.

Autoputem vozite dalje ka Obrenovcu, te nastavite u pravcu Lajkovca. Od naplatne stanice upućujete se ka mestu Divci. Od Divaca državnim putem 150 vozite ka Mionici. U Mionici ulicom Vojvode Mišiće prelazite na put 175 kojim nastavljate do vašeg konačnog odredišta.

Sam put je prilično jednostavan i lako ga je pratiti. Divčibare na Maljenu jedna su od lako pristupačnih planinskih destinacija, naročito popularna među stanovnicima Vojvodine i Beograda, koji još od ranih dana divčibarskog turizma rado posećuju ovaj kraj.

Korisni tekstovi