Požarevac Divčibare km udaljenost

Požarevac Divčibare km udaljenost

Požarevac je grad koji se nalazi oko 80 km jugoistočno od glavnog grada, smešten između tri velike reke. Sedište je Braničevskog okruga i važan kulturni, privredni i administrativni centar.

Istoriju grada  možemo pratiti od poznog srednjeg veka, a najveći procvat doživeo je u vreme kneza Miloša Obrenovića.

Možemo reći da je knez Miloš Obrenović zaslužan i za razvoj planinskog mesta Divčibare. On je prepoznao blagotvornu klimu ove visoravni na Maljenu i otkupio je od tadašnjeg turskog vlasnika. Divčibare su danas omiljeno odmaralište mnogih naših turista.

Požarevac – Divčibare

Od Požarevca do Divčibara možete stići jednom od tri ponuđene rute. Kilometraža puta iznosi između 176 km i 197 km, a putovanje u proseku traje između dva i po i oko tri sata.

176 km – Najkraći put od Požarevca do Divčibara vodi preko Malog Požerevca, beogradskih naselja Vrčina i Resnik do petlje Orlovača i skretanja na put 22.

Ruta dalje vodi ka Lazarevcu, do Županjca i uključenja na put 175.

Put dalje nastavlja preko Bogovađe ka Mionici, odakle se kroz usputna mesta stiže do Divčibara na Maljenu.

185 km – Nešto duža ruta se od prethodne razlikuje na etapi od Malog Požarevca. Umesto ka Vrčinu, put vodi na suprotnu stranu, ka Mladenovcu.

Prolazi kroz Topolu i vodi kroz mesta ka Ljigu. Put od Ljiga vodi ka Paštriću, pa do uključenja na put 175.

197 km – Kilometarski najduži put, vremenski može biti i najkraći, budući da se dobrim delom služi autoputem Miloš Veliki (A2). Prva etapa puta do petlje Orlovača ista je kao i na najkraćoj ruti.

U ovom slučaju od petlje treba nastaviti autoputem Horgoš-Preševo (A1) do uključenja na autoput Miloš Veliki kod petlje Surčin jug.

Putem se stiže do naplatne stanice Lajkovac, zatim Divaca i Mionice, gde se prelazi na put 175.

Poslednja etapa puta od farme Stepanović ista je za sve rute. Putem 175 stižete do vašeg konačnog odredišta, planinskog centra Divčibare na Maljenu.

Korisni tekstovi