Divčibare Požega km udaljenost

Divčibare Požega km udaljenost

Požega je sedište istoimene opštine u Zlatiborskog okrugu i jedno je od najznačajnijih saobraćajnih čvorova u ovim delovima Srbije.

Istorija područja današnje Požege veoma je duga. Istraživanja pokazuju da su na ovom mestu postojala naselja i 2 600 godina pre nove ere.

Područje Požege, kao i obližnjeg Užica, nalazilo se u sastavu nemanjćke srednjevekovne države, o čemu svedoče istorijski izvori.

Požeška nahija zabeležena je u turskim defterima iz XVI veka, a o Požegi saznajemo i iz putopisa Evlije Čelebije iz XVII veka.

Požega je igrala važnu ulogu i tokom novije istorije, naročito u Drugom svetskom ratu. Jedno vreme je nosila naziv Užička Požega, kako bi se razlikovala od Slavonske.

Požega se nalazi na samo 25 km od Užica, a u široj okolini mogu se obići brojni kulturno-istorijski spomenici, manastiri i prirodne lepote.

Na samo četrdesetak kilometara od Požege se nalaze Divčibare, turističko odmaralište na planini Maljen.

Divčibare su danas sve popularnije izletište i odmaralište ne samo za posetioce iz okolnih gradiva, nego i za turiste iz drugih delova zemlje.

Divčibarska klima je poznata po izuzetno blagotvornom dejstvu još od XIX veka.

Danas Divčibare izrastaju u jednu od veoma traženih turističkih destinacija, a sam divčibarski kraj ubrzano se razvija.

Sam planinski centar je pristupačan za dolazak iz raznih pravaca, uključujući, naravno, i mesta u okolini.

Divčibare – Požega

Od Požege do Divčibara i obrnuto je relativno jednostavno stići. Udaljenost između ova dva mesta iznosi između 42 i nešto manje od 50 km, a putovanje traje u proseku oko sat vremena.

42.4 km – Najkraći put od Požege do Divčibara dug je tek nešto više od 40 km. Ova ruta vodi preko Glumača i Čestobrodice ka Duškovcima, a na ovom području se spajaju i ostali mogući putevi iz istog pravca.

Nakon Duškovaca put vodi za Ljutice, te odatle ka Tometinom polju. Od Tometinog polja se za samo desetak minuta stiže pravo do centra Divčibara.

U obrnutom smeru, ovaj put možete koristiti i da stignete sa Divčibara do Požege.

46.1 km – Alternativna ruta od Požege do Divčibara vodi do Tabanovića, Srednje i Gornje Dobrinje ka Ljuticama, odakle je put identičan kao i na prethodno opisanoj ruti.

49.7 km – Treća opcija za putovanje od Požege do Divčibara duga je nešto manje od 50 km i služi se putem kroz Jelen Do i Papratište, takođe do Ljutica, odakle je nastavak puta isti.

Premda se sve tri varijante razlikuju do polovine puta, nema velike razlike u njegovoj dužini, kao ni u trajanju.

Od Požege do Divčibara možete lako stići jednom od tri ponuđene rute, dok sa Divčibara do Požege treba kosristiti prvu i istovremeno najkraću varijantu.

Korisni tekstovi