Banja Vrujci Divčibare km udaljenost

Banja Vrujci Divčibare km udaljenost

Banja Vrujci se nalazi u zapadnoj Srbiji, u opštini Mionica. Poznata je po svojim lekovitim termalnim vodama i banjskom blatu.

Istraživanja pokazuju da je područje današnje banje bilo naseljeno od davnina.

Tek je tridesetih godina prošlog veka Banja Vrujci postala narodno lečilište, a do tada je funkcionisala kao divlja banja.

Voda u bazenima u Banji Vrujci stalno se menja, po čemu je ovo banjsko mesto jedinstveno u našoj zemlji.

I dok sama Banja Vrujci svojim posetiocima ima puno toga da ponudi, veliku prednost ovog banjskog lečilišta i odmarališta čini i njena izvanredna lokacija, u blizini brojnih turističkih destinacija, izletničkih područja, kulturno-istorijskih spomenika, manastira i drugih mesta.

Na oko 35 km od Banje Vrujci nalazi se i vazdušna banja, klimatsko lečilište na planini Maljen, popularno turističko mesto Divčibare.

Potencijal Divčibara kao mesta sa izuzetno blagotvornom klimom zapažen je još u devetnaestom veku, kada ga je posećivao knez Miloš Obrenović.

Na ovom prostoru uzgajala se stoka, a knez je i sam rado boravio na Maljenu.

Čitav divčibarski kraj i njegova neposredna okolina vredni su obilaska.

Banja Vrujci i Divčibare nalaze se na nevelikoj daljenosti jedno od drugog, te ih možete lako obići u jednom navratu.

Banja Vrujci – Divčibare

Ukoliko odsedate u Banji Vrujci, a tokom svog boravka odlučite da obiđete okolinu, naročito prirodne lepote ovog kraja i mesta koja jednako blagotvorno utiču na čovekov organizam, Divčibare na Maljenu su pravi izbor.

Udaljenost između Banje Vrujci i Divčibara iznosi 35.6 km, te će vam za vožnju od jednog mesta do drugog biti potrebno oko četrdeset do četrdeset i pet minuta.

35.6 km – Iz Banje Vrujci treba da se zaputite ka Paštriću. Nastavićete ka uključenju na državni put 175 koji vas praktično vodi do Divčibara na Maljenu. Ovim putem nastavićete ka Brežđu, te odatle ka mestu Krčmar.

Od Krčmara do Divčibara deli vas tek oko 12 km puta, što znači da na svoje odredište stižete za najviše petnaestak minuta. Ruta od Banje Vrujci do Divčibara je prilično jednostavna i lako ju je pratiti.

Ukoliko boravite u bilo kom od ova dva mesta, toplo preporučujemo da obiđete oba, kao i znamenitosti i prirodne lepote u okolini.

Jedna od interesantnih stanica može biti vodopad Skakalo, do kojeg se može doći sa puta od Krčmara do Divčibara.

Vodopad Skakalo je najlepši na proleće, kada se mnogi odlučuju da posete divčibarski kraj.

Same Divčibare odlikuju se veoma prijatnom, blagom planinskom klimom, te su pogodne za obilazak u svako godišnje doba.

Na području oko Banje Vrujci i Divčibara nalaze se mnogi interesantni kulturno-istorijski spomenici, manastiri, naselja i prirodne lepote koje možete obići tokom proputovanja kroz ovaj deo zapadne Srbije.

Korisni tekstovi