Divčibare Tara km udaljenost

Divčibare Tara km udaljenost

Tara i Divčibare nalaze se na listi najlepših planinskih destinacija u Srbiji. Tara, ‘kraljica planina’, jedna je od najšumovitijih planina u zemlji, sa veličanstvenim vidikovcima i prirodnim bogatstvima od kojih zastaje dah.

Nacionalni park Tara je stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta i jedna od najprimamljivijih letnjih destinacija za planinski turizam.

Područje Tare je najzapadniji deo Starovlaških planina, oivičen rekom Drinom. Na mnogim mestima je priroda Tare potpuno netaknuta.

Divčibare se, kao i ‘kraljica planina’, nalaze na zapadu Srbije i zapravo predstavljaju planinsku visoravan u srcu planine Maljen, jedne u nizu planina valjevskog krasa.

Divčibare su takođe poznate po prirodnim lepotama, a naročito po izuzetno prijatnoj klimi.

Divčibarska visoravan je okružena maljenskim vrhovima i zaštićena od jakih naleta vetra.

Vazduh je veoma bogat jodom, a ovo područje odlikuje i dobra osunčanost.

Divčibare i Maljen izvrsna su destinacija za pravi odmor u prirodi.

Ljubitelji planinskog turizma i putovanja uopšte svakako će biti očarani lepotama obe ove planine.

Ukoliko želite da se uputite sa jedne od ovih planinskih destinacija ka drugoj, za takvo putovanje biće vam potrebno između dva i tri sata vožnje, u zavisnosti od odabrane rute.

Divčibare – Tara

Ukoliko se sa Divčibara uputite na Taru, treba da znate da udaljenost između ove dve lokacije iznosi između 100 i 117 km, te da za putovanje treba odvojiti od dva do dva sata i četrdeset pet minuta vožnje. Na raspolaganju su tri opcije.

100 km – Najkraći put od Divčibara do Tare iznosi 100 km i traje nešto više od dva sata.

Sa Divčibara se putem 175 treba uputiti ka uključenju na put 21. Put vodi preko Mrčića i drugih mesta ka Kosjeriću, od kojeg treba produžiti ka Vardi, te ka Bajinoj Bašti.

Od Bajine Bašte se putem 172 stiže do Perućca i odatle do Nacionalnog parka Tara, vašeg konačnog odredišta.

105 km – Neznatno duža ruta je identična na potezu od Divčibara do Kosjerića.

Put vodi kroz sam Kosjerić ka Karanu, zatim ka Gostinici, Zaglavku i kroz usputna mesta ka Bajinoj Bašti, odakle treba nastaviti ka Tari istim putem kao i na prethodnoj ruti.

117 km – Najduža varijanta puta sa Divčibara vodi ka Tometinom polju, Čestobrodici i Glumaču, te se kod Karana spaja sa prethodno opisanom rutom. Put dalje vodi preko Bajine Bašte ka Tari.

Da biste sa Tare stigli na Divčibare, možete koristiti iste rute. Relativna blizina ove dve planine čini mogućim da ih obe obiđete i tokom kratkog boravka u ovom kraju.

Čitavo područje odlikuje veoma bogata priroda, a usput možete posetiti i brojne kulturno-istorijske spomenike.

Korisni tekstovi