Divčibare broj stanovnika

Divčibare su mirno turističko mesto na planini Maljen, poznato po prijatnoj, blagoj planinskoj klimi i visokom kvalitetu vazduha, zbog čega važe i za klimatsko lečilište, odnosno vazdušnu banju. Nalaze se nedaleko od Valjeva.

Premda mnogi samu planinu na kojoj se mesto nalazi nazivaju Divčibarama, reč je o planinskom polju u središtu Maljena, koje se prostire na visini od 980 m.

Divčibare se smatraju gradskim naseljem i pripadaju gradu Valjevu, u Kolubarskom okrugu.

Blagotvorna klima Divčibara prepoznata je još u vreme kneza Miloša Obrenovića, koji je ovo planinsko područje otkupio od tadašnjeg turskog vlasnika.

Kao turističko mesto, Divčibare su počele da se razvijaju dvadesetih godina prošlog veka.

Nakon zastoja u razvoju koji je doneo Drugi svetski rat, divčibarski turizam počeo je polako da se obnavlja.

Zapadna Srbija i sam valjevski kraj imaju veliki turistički potencijal, naročitu u pogledu seoskog i planinskog turizma.

Divčibare poseduju infrastrukturu jednog turističkom mesta, a na njegovom osavremenjivanju i daljem razvoju se radi.

Posetiocima su na raspolaganju različiti sadržaji i udobne smeštajne jedinice, od nekoliko hotela do seoskih domaćinstava i odličnih apartmana.

Kada je reč o demografiji Divčibara, u ovom naselju pretežno žive Srbi. Demografski podaci ukazuju na varijacije u broju stanovnika. Dok je davne 1948. ovde živelo samo 39 stanovnika, taj broj je 2002. iznosio 235.

Prema popisu iz 2002, stanovništvo Divčibara činilo je 227 Srba. Dva stanovnika izjasnila su se kao Crnogorci, jedan kao Slovenac, jedan kao Jugosloven, a nacionalni identitet preostalih nekoliko žitelja zabeležen je kao nepoznat.

Prema istom popisu, godine 1948. je na Divčibarama postojalo 10 domaćinstava, dok je 2002. taj broj iznosio 102.

Domaćinstava sa jednim članom tada je bilo 18, sa dva člana 57, sa troje članova 13, sa četiri člana 10 i dva domaćinstva sa petoro članova.

Najveći broj ovih stanovnika bavio se ugostiteljstvom (hoteli i restorani), zatim poljoprivredom, lovom i šumarstvom, te prerađivačkom industrijom.

Prema popisu iz 2011. godine, na Divčibarama živi 141 stalno naseljeni stanovnik. Divčibare se razvija u turističkom smislu, te postoji rastuće interesovanje za kupovinom placeva i vikendica.

Takođe, poslednjih godina vlada i trend povratka životu na selu, za šta je ovaj kraj posebno primamljiv.

Korisni tekstovi