Valjevo Divčibare km udaljenost

Valjevo Divčibare km udaljenost

Divčibare na Maljenu su omiljeno izletište mnogih Valjevaca i žitelja ovog dela Srbije. Divčibare su od Valjeva udaljene oko četrdesetak kilometara, što ih čini idealnom destinacijom za sve Valjevce koji žele da se odmore u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Sam turistički centar na Divčibarama je i osnovan zahvaljujući entuzijazmu i predanosti Valjevaca. Sada već davne 1925, u Valjevu je osnovano Zdravstveno društvo Divčibare, čiji je cilj bilo otvaranje odmarališta na Maljenu.

Pravilnik ovog Društva potpisali su ugledni žitelji grada Valjeva, čime je turistički razvoj ovog lepog planinskog mesta i zvanično otpočeo. Leta naredne godine Divčibare su primile i prve posetioce – porodice osnivača.

Ubrzo se za blagodeti divčibarske klime pročulo i dalje od Valjeva, a same Divčibare postale su ugledno odmaralište u koje su mnogi rado dolazili. Sve do Drugog svetskog rata, Divčibare na Maljenu bile su nadaleko hvaljeno turističko mesto.

Premda je rat unazadio njihov razvoj, interesovanje za Divčibare nikada se nije sasvim izgubilo. U poslednje vreme se ovaj mirni planinski centar ubrzano razvija i svake godine prima sve više posetilaca iz čitave zemlje.

Valjevo – Divčibare

Udaljenost od Valjeva do Divčibara na Maljenu iznosi između 38 km i 50 km, u zavisnosti od odabrane rute. Za putovanje od ovog šarmantnog grada u zapadnoj Srbiji do mirnog, ali živopisnog planinskog centra trebaće vam manje od sat vremena vožnje.

38 km – Najkraći put od Valjeva do Divčibara iznosi 38 km. Ova ruta vodi od ulice Vladike Nikolaja u Valjevu do uključenja na državni put 175 koji dalje vodi do samih Divčibara. Put je jednostavan i prilično kratak.

Put vodi ulicom Vladike Nikolaja do Uzun Mirkove, a odatle ulicom Mirka Obradovića i Norveških Interniraca do Suvoborske, odakle treba skrenuti na državni put 176. Ovim putem nastavljate vožnju do Osečenice.

Nakon odvajanja pre Osečenice stižete do oštrog skretanja na državni put 175, koji vas vodi dalje do Divčibara. Put od Valjeva do Divčibara je inače dobro obeležen i jednostavan za praćenje, tako da nećete imati nikakvih problema.

39.4 km – Neznatno duži put od Valjeva do Divčibara iznosi nešto manje od 40 km, a njegovo trajanje je, kao i u prethodnom slučaju, oko 50 minuta. Ruta je takođe prilično jednostavna, a od prethodne se razlikuje samo na jednoj etapi.

Kao i navedena ruta, i ovaj put vodi ulicama Vladike Nikolaja, Uzun Mirkovom i Norveških Interniraca u Valjevu do uključenja na državni put 175 koji nastavlja dalje do samih Divčibara.

Put se razlikuje na potezu od Osečenice do Divčibara. Ovoga puta vozićete kroz Osečenicu i proći Poljoprivredno gazdinstvo Petrović putem 259 do uključenja na put 175. Ovaj potez produžava vaš put za nešto više od 1 km.

50 km – Najduže rastojanje između grada valjeva i Divčibara iznosi 50 km, a za ovo putovanje će vam trebati oko sat vremena. Za razliku od prethodno opisanih ruta, ovaj put je donekle zaobilazan i vodi preko sela Divaca i Mionice, do Divčibara.

Iz Valjeva ćete se priključiti na put 27 koji vodi do mesta Divci. Od Divaca skrećete na put 150, koji vas vodi do Mionice. U Mionici ćete skrenuti na put 175, koji vas vodi na Divčibare.

Premda je nešto duži od ostalih i ovaj put je prilično jednostavan i brzo će vas dovesti do popularnog planinskog centra na planini Maljen.

Korisni tekstovi