Subotica Divčibare km udaljenost

Subotica Divčibare km udaljenost

Subotica je grad na samom severu Vojvodine, administrativni centar Severnobačkog upravnog okruga.

Subotica je jedan od najvećih gradova u Vojvodini i najseverniji grad u Srbiji, u neposrednoj blizini granice sa Mađarskom.

Ovaj grad se u istorijskom izvorima pominje još krajem XIV veka, pod imenom Zabatka.

Istorija ovog grada je duga i veoma interesantna, uključujući i niz naziva koje je tokom nje primenio.

Zbog njegove lokacije i mešanja kultura, u Subotici se govore i mađarski, hrvatski i bunjevački jezik.

Subotičani žive mirnim ravničarskim životom, ali se ponekad zažele drugačijeg okruženja, te rado posećuju druge delove Srbije.

Jedna od najomiljenijih destinacija Vojvođana su lepe i živopisne Divčibare na planini Maljen, u valjevskom kraju.

Subotica – Divčibare

Ukoliko na Divčibare putujete iz Subotice, treba da znate da je ovaj put dug između 283 km i 297 km, što znači da vam za putovanje treba između tri i četiri sata vožnje, u zavisnosti od odabrane rute i uslova na putu.

Pred vama su na raspolaganju dve opcije. Obe rute su dosta jednostavne za praćenje, većim delom se služe autoputevima Horgoš-Preševo (A1) i Miloš Veliki (A2), te vode preko Novog Sada i Beograda.

Premda je vožnja od Subotice do poznatog planinskog odmarališta malo duža, put je zaista efikasan i lako ćete ga ispratiti. Prednost ovog putovanja je upravo to to što ćete se na njemu služiti uglavnom autoputevima.

283 km – Kraća od dve rute vodi vas Bikovačkim putem iz Subotice ka izlazu na autoput Horgoš-Preševo na kružnom toku. Autoputem prolazite novi Sad i stižete do petlje Surčin-jug u Beogradu gde se uključujete na autoput Miloš Veliki.

Autoputem Miloš Veliki nastavljate sve do naplatne stanice Lajkovac. Od naplatne stanice vozite do Divaca, a zatim putem 150 do Mionice. Od Mionice dalje nastavljate putem kroz Brežđe i Krčmar, te stižete na vaše odredište.

297 km – Alternativna ruta je nešto duža od prve i od nje se razlikuje po etapi između Novog Sada i Beograda.

Naime, ovoga puta ćete se na petlji u Novom Sadu uključiti na Temerinski put, te nastaviti do skretanja u Put šajkaškog odreda.

Kod petlje Novi Sad-jug isključujete se za autoput Horgoš-Preševo. Vozite dalje ka Beogradu i na petlji Surčin-jug pređite na autoput Miloš Veliki.

Preostala etapa je ista kao i na prethodnoj ruti i vodi vas do naplatne stanice Lajkovac i preko Divaca za Divčibare.

Obe rute do Divčibara su dosta praktične i ne bi trebalo da naiđete na bilo kakve teškoće na putu.

Što se samih Divčibara tiče, one su, kao planinsko mesto, lako pristupačne, te nećete imati problema ni neposredno pred dolazak do samog centra.

Korisni tekstovi