Rastovac Divčibare – vodič za turiste

Već znamo koliko su Divčibare postale jako posećeno turističko mesto, koje svake godine privlači sve veći broj turista, a takođe su najavljene ozbiljne investicije u ovaj, jako lep, i po mnogima, ne iskorišćen valjevski kraj.

Ono što je najinteresantnije kada pogledamo ovaj kraj, jesu Valjevske planine, među kojima je i planina Maljen, na kojima se nalaze Divčibare.

Tačno je da nije Maljen jedina planina ovde koju vredi posetiti, tu su svakako i Povlen i druge, ali je za sada upravo Maljen i Divčibare kao centralno mesto, pogon ovog kraja, u svakom smislu, ne samo turističkom.

Sve se vrti oko ovoga, i to je u redu, i definitivno Divčibare zaslužuju da se nađu na visokom devetom mestu od svih posećenih destinacija u Srbiji, u proteklih nekoliko godina.

Divčibare su se pozicionirale ovako visoko upravo po tome što su postale planinsko mesto koje nudi sve – i dalje je u pitanju netaknuta priroda, oaza prirode, beg iz grada, koji je na samo nekoliko stotina kilometara od Beograda.

Divčibare su se sa svojom turističkom ponudom pozicionirale kao lokacija koja ima sve – skijalište, hotele, apartmane, zabavu, pešačke staze, avantura park, vidikovce, i još mnogo toga.

Verujemo da nema puno onih koji nikada nisu posetili Divčibare, a verujemo i da se, posebno posle pandemije korona virusa, pojavio i značajan broj onih koji su poželeli, da poseduju makar jednu sobu, jedan apartman o ovom kraju.

Ima vikendica na prodaju, ali su i nešto više cene, svakako da je to samo jedan od pokazatelja koliko ovaj kraj ima budućnost.

Upravo je domaći turizam pokazao koliko vredi imati bilo kakav objekat van grada, a Rastovac na Divčibarama su upravo jedan ovakav kraj, gde za vikendicama vlada prava jagma.

Ima ih na prodaju, ali umeju da budu veoma skupe, jer je velika potražnja, kao i za iznajmljivanjem, jer je Rastovac udaljen samo malo od centra Divčibara.

I kada pogledate oglase, ovaj divan kraj, prelepa priroda, i pogled sa terase, su ono što ćete pronaći po oglasima, ukoliko ukucate Rastovac Divčibare.

Rastovac je vikend naselje koje se nalazi na Divčibarama – predivni krajolik, koji je savršen za sve, posebno sa porodice sa decom, jer je priroda pitoma, a vazduh neverovatno svež i veoma lekovit.

Tačnije Rastovac se nalazi podno Divčibara, a pripada opštini Požega, mesnoj zajednici Tometino polje.

Ovde ćete pronaći savršene kuće,  brvnare, napravljene u pravom planinskom stilu, koje zaista izgledaju kao iz bajke.

Ono što je karakteristično za ovaj kraj jeste da su sve kućice okružene borovom šumom, a mnogi su izgradili oko vikendica i sve ono što im je potrebno za duži odmor, kao što su tereni za sport, itd.

Oko mnogih kućica tu su i bašte sa cvećem koje uspeva po ovakvoj klimi.

Rastovac je tako pozicioniran da je na kosini, nalazi se na oko jedan do dva kilometara udaljen od samog centra Divčibara, a pogled, kada je vreme takvo seže čak do planina Ovčar i Kablar, što je zaista predivno.

Borova šuma daje prirodan hlad ovom delu, u klimi koja ni u kom slučaju nije ekstremna, na protiv, ovde leti temperatura retko prelazi 22 stepena Celzijusovih.

Za mnoge je ovo idealno mesto da provedu svoj odmor, makar on trajao i samo jedan vikend. Zimi ovde možete da vidite veliki broj dece koja se sankaju na padinama Rastovca.

Zime, istina, ovde ume da bude jaka, jer je Rastovac okružen brdima, i borovom šumom.

Sam ovaj kraj, i selo kome pripada vikend naselje, Rastovac, Tometino polje je predivno, nalazi se između Valjeva i Požege.

Smatra se da je upravo ovaj kraj, uključujući i Rastovac, kraj koji ima ogroman potencijal, u turističkom smislu, konkretno kada je u pitanju seoski turizam.

E sad koji je još razlog za ovo – pored predivnog krajolika borove šume, i blizine Divčibarama?

Tu su dve reke (Crna i Bela Kamenica, koje se u ušću ulivaju jedna u drugu i čine jednu Kamenicu, koja se kasnije uliva u Zapadnu Moravu), blage padine, idealna nadmorska visina (na oko 750 metara nadmorske visine, što se smatra odličnom nadmorskom visinom), a sem toga ljubitelju prirode i ptica posebno, ovde mogu da uživaju, jer ovaj kraj posećuje veliki broj retkih ptica, pa je ovaj kraj po tome poznat nadaleko.

Mnogi „vikendaši“ ovde dolaze decenijama, a najlepše je, kažu kod rečice Kamenice, koja je ovde, pored koje ima drvenih kućica. Ovde ostaju i po nekoliko meseci.

Ono po čemu je ovo naselje nadaleko poznato je upravo onaj pogled koji puca u daljinu, a pojedini meštani ovde gaje voće i povrće – paradajz, luk, krompir, maline, itd. Možete da kupite domaći džem ili divan voćni sok.

U blizini reke Kamenice je i Orlovo gnezdo, stanište orlova, pa ovaj kraj nadleću i orlovi, što je zaista nešto divno za videti.

Veoma blizu se nalazi i Vražji vir, za koji nije poznato zašto je dobio takvo ime. Zanimljiv je i privlači veliki broj turista.

Ali, ono što je specifično u čitavom ovom kraju, pa i u Rastovcu jesu fascinantni Vidikovci, kojih ima veliki broj.

Padine su talasaste, livade divne, i tokom leta kada sve procveta, a takođe i tokom zimskih meseci kada je sve divno, snežno i belo.

Već znamo da ovde sneg ume da pada i puna četiri meseca. Tu su razni seoski puteljci, potoci, četinari, i razbacane kuće i vikendice.

Ovo je ujedno i najveće naselje u ovom kraju, i za sada ovde ima nešto više od stotinu vikendica.

Smatra se da će ih biti još više u narednom periodu, jer se ovde gradi punom parom, kao i svuda u ovom predivnom kraju.

Kažu da je ovde puno ljudi iz Vojvodine, a čitav kraj je pre nekoliko godina dobio pijaću vodu, koju dobijaju iz reke Rzav.

Od sredstava iz države, ovde se prave i biciklističke i pešačke staze, tu su i domaćinstva koja su potpuno spremna da primaju turiste.

Svakako da je ostalo da se još uloži u putnu infrastrukturu, kako bi dolazak do ove predivne lokacije bio još jednostavniji i lakši, naročito tokom zimskih meseci, kada ima puno snega i put nije prohodan.

Takođe, potrebno je da pešačke staze budu kompletno obeležene, kako bi ljubitelji šetnje i prirode mogli lakše da se snalaze.

Ovaj kraj, a posebno Rastovac, je poznat po povetarcu koji stalno duva, tokom čitave godine, ali kažu taman toliko da prija, da leti osvežava, a zimi ne smeta, a ukoliko se šetkate ovim krajem, budite sigurni da ćete da vidite zeca kako pretrčava, kao i srnu. Ipak je ovo planina.

Smatra se da je ovaj kraj, Divčibare, kao i sva okolna mesta, raj za dušu i telo, mesto gde se spaja priroda i dobar čovek.

Mesto gde je savršeno i tokom leta i zime, gde možete da zasadite neko voće ili povrće, da napravite džem ili sok.

Šetnje su ovde nezaboravne, jer je u pitanju još uvek netaknuta priroda, kroz šumu – četinare, uz vetar koji osvežava.

Tek se očekuje da ovaj kraj da svoj pun potencijal, a obećana su i značajnija ulaganja, posebno u puteve, koji su veoma značajni, kako bi tokom zime sve bilo kako treba i meštani i turisti mogli da dolaze.

Nije zanemarljivo što Rastovac ima sve što je potrebno za razvitak ozbiljnog turističkog sela, jer ima struju i vodu, a u blizini su i prirodne atrakcije koje će privući turiste.

Korisni tekstovi