Mladenovac Divčibare km udaljenost

Mladenovac Divčibare km udaljenost

Mladenovac je beogradsko gradsko naselje u istoimenoj opštini.

Nekada je ovde postojalo samo nekoliko seoskih koliba, a varošica je zaživela od puštanja u rad pruge Beograd-Niš, kada su se ovde počeli naseljavati stalni stanovnici.

Od ovog vremena u Mladenovcu su otvarani dućani, radionice, kafane i drugi objekti.

Mladenovac je proglašen za varoš 1893. godine, a danas je jedno od većih gradskih naselja u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Mladenovac se nalazi na povoljnom geografskom položaju, a od njega je lako doći i do krajeva zapadne Srbije te i popularnih turističkih centara poput Divčibara na Maljenu.

Divčibare su još od prvih dana organizovanog turizma postale omiljeno odmaralište za stanovnike Beograda i Vojvodine.

Mladenovac-Divčibare

Mladenovac je od Divčibara na Maljenu udaljen oko 100-120 km u proseku, u zavisnosti od toga koju rutu za put odaberete.

U proseku, vožnja od Mladenovca do Divčibara traje oko dva sata, što ne predstavlja posebno zahtevno putovanje.

Na raspolaganju su tri moguće opcije za putovanje. Rute različitim putevima vode do područja mesta Mionica, gde se spajaju i vode do konačnog odredišta.

98.2 km – Najkraća od tri rute duga je nešto manje od 100 km i do Divčibara vodi putem preko Aranđelovca. Iz Mladenovca se državnim putem 25 najpre treba uputiti ka skretanju na put 151 u blizini jezera Crkvine.

Ovim putem nastavljate ka Aranđelovcu, odakle vozite ka Kruševici, gde skrećete ka Brajkovcu, te prolazite Dudovicu, Latkoviće i druga mesta do Mionice. U Mionici prelazite na put 175 i njime nastavljate pravo na Divčibare.

112 km – Nešto duža ruta vodi preko Velikih Crljena, Lazarevca i Bogovađe za Mionicu. Od Mionice je nastavak puta identičan kao i u prethodnom slučaju.

123 km – Najduža varijanta puta od Mladenovca do Divčibara vodi preko Topole i Ljiga. Iz Mladenovca se putem 25 treba uputiti ka Topoli, te zatim od Topole nastaviti put ka Ljigu, prolazeći kroz usputna mesta.

Od Ljiga treba krenuti ka Paštriću, nakon čega sledi uključenje na put 175. Poslednja etapa je ista ka i na prethodno opisanim rutama.

Korisni tekstovi