Mionica Divčibare km udaljenost

Mionica Divčibare km udaljenost

Varošica Mionica nalazi se u zapadnom delu Srbije, na samo 20 km od grada Valjeva i 70 km od glavnog grada.

Jedno je od mnogih simpatičnih mesta u valjevskom kraju, poznato po prirodnim lepotama, ukusnoj domaćoj kuhinji i gostoprimstvu njenih žitelja.

Mionicu sa punim pravom nazivaju ‘biserom Zapadne Srbije’.

Ukoliko budete posećivali ovaj kraj, obavezno svratite u Mionicu i probajte neke od tradicionalnih domaćih specijaliteta. Mionički sir jedan je od najkvalitetnijih i najukusnijih sireva u našoj zemlji.

Mionica se nalazi u prekrasnom prirodnom ambijentu, a kroz samo mesto protiče reka Ribnica.

Mionica je u neposrednoj blizini jedne od danas sve popularnije planinske detsinacije u Srbiji, prelepih Divčibara na planini Maljen.

Divčibare imaju dugu tradiciju turizma, koji se u ovom kraju počeo razvijati još dvadesetih godina proplog veka.

Smeštene u srcu jedne od pitomih planina valjevskog masiva, Divčibare iz godine u godnu mame sve više turista, u svako doba godine.

Mionica – Divčibare

Ukoliko ste na proputovanju kroz ovu regiju ili nameravate da provedete kraći ili duži odmor u divčibarskom kraju ili negde u okolini, svakako bi trebalo da obiđete njegova lepa naselja i prirodne lepote.

Mionica se nalazi na putu za Divčibare iz severnih pravaca i usputna je tačka na brojnim rutama koje vode do popularnog planinskog centra. Od same Mionice do Divčibara je ceoma jednostavno doći.

Udaljenost između Mionice i Divčibara iznosi oko 30 km, te će vam za to putovanje biti potrebno oko pola sata vožnje. Na putu prolazite kroz usputna mesta, Brežđe i Krčmar.

29.5 km – Ulicom Vojvode Mišića u Mionici stupate na državni put 175 koji vas praktično vodi do samih Divčibara.

Ovim putem vozite ka mestu Brežđe, odakle nastavljate dalje za selo Krčmar. Od Krčmara do centra Divčibara deli vas oko samo 12 km.

Na potezu između Krčmara i Divčibara nalazi se i skretanje za vodopad Skakalo, jednu od najvećih prirodnih dragocenosti divčibarskog kraja, koju možete obići tokom vašeg puta ili odmora na samim Divčibarama.

Huk vodopada je toliko snažan da se može čuti do puta. Do samog vodopada se može prići peške, no treba znati da je teren zahtevan i strm, te obilazak nije preporučljiv za malu decu ili osobe koje nisu u adekvatnoj fizičkoj kondiciji.

Skakalo je najlepši u proleće, kada su vode u njemu najobilnije, mada je tada i sam teren manje pristupačan.

U okolini Divčibara nalaze se mnoga lepa mesta koja možete obići, uključujući i samu Mionicu.

Jedan od zanimljivih podataka vezanih za ovo mesto jeste i to da je Mionica ukazom kralja Aleksandra Obrenovića 1895. dobila status varošice.

Korisni tekstovi