Ljig Divčibare km udaljenost

Ljig Divčibare km udaljenost

Do poznatog planinskog centra i odmarališta Divčibara na Maljenu lako se može doći iz brojnih okolnih mesta i gradova.

Velika prednost Divčibara u odnosu na neke druge planinske destinacije jeste i njegova pristupačnost.

Divčibare su visoravan i turistički centar u središtu planine Maljen. Odlikuje ih veoma prijatna planinska klima, sa malo vetra i puno sunčanih dana u toku godine.

Na ovom mestu sudaraju se tri velike vazdušne mase, što vazduh čini veoma kvalitetnim.

Ovaj planinski centar nalazi se na nešto manje od 40 km od grada Valjeva. Tek par kilometara više deli Divčibare od Ljiga i Požege.

Divčibare su idealno izletište za stanovnike ovih gradova, a rado ih posećuju i putnici iz drugih krajeva zemlje.

Ljig se nalazi u istoimenoj opštini, u Kolubarskog okrugu.

Najbliže planine Ljigu su Rajac i Rudnik, dok ga od Maljena odnosno planinskog centra Divčibara deli nešto preko 40 km.

Ljig – Divčibare

Od Ljiga do Divčibara nije teško stići, a putovanje u proseku traje oko sat vremena, koje svakako vredi izdvojiti da bi se posetio prelepi divčibarski kraj. Ljig je i tačka na rutama koje iz različitih gradova i mesta u Srbiji vode do Divčibara.

Dužina puta kreće se između oko 40 i 50 km, u zavisnosti od odabrane rute. Na raspolaganju su vam tri efikasne opcije da iz Ljiga stignete. Putevi od Ljiga do Divčibara su prilično jednostavni, a sama vožnja ne traje dugo.

Ljig je izvrsno polazište za obilazak planinskih destinacija u ovom delu Srbije, budući da se neke od njih nalaze u neposrednoj blizini samog mesta. Na udaljenosti od samo pedesetak kilometara od Ljiga, Maljen je planina koju lako možete obići na putu iz ovog grada.

42.5 km – Najkraća ruta počinje ulicom Alimpija Vasiljevića u Ljigu, te državnim putem 150 vodi ka Popadiću, a odatle ka Paštriću. Od Paštrića treba nastaviti do uključenja na državni put 175, koji praktično vodi na Divčibare.

Ovim putem kroz mesta Brežđe i Krčmar lako stižete do vašeg konačnog odredišta, Divčibara na Maljenu.

44.6 km – Alternativna i neznatno duža ruta se od prethodne razlikuje samo prema početnoj etapi ka Popadiću. U ovoj varijanti nećete krenuti ulicom Alimpija Vasiljevića, već ulicom Draka Miloševića ka Babajiću.

Odatle nastavljate put ka Rakarima i Popadiću, a ostatak puta je identičan kao i na prethodno opisanoj ruti, te vodi preko Paštrića, Brežđa i Krčmara na Divčibare.

50 km – Najduža varijanta puta iznosi 50 km i na početnoj etapi je ista kao i prethodno navedena. Od Babajića, međutim, ne treba krenuti ka Popadiću, već ka Dučiću i dalje do skretanja na put 362. Odavde treba nastaviti za Mionicu.

Od Mionice se putem 175 lako stiže do Divčibara na Maljenu. Put takođe vodi preko Brežđa i Krčmara do konačnog odredišta.

Korisni tekstovi