Kruševac Divčibare km udaljenost

Kruševac Divčibare km

Grad Kruševac leži na reci Rasini, u Zapadnom Pomoravlju. Centar je Rasinskog okruga i poznat je po svom istorijskom značaju.

Ovaj grad je nekada bio srednjevekovna prestonica srpske države. Podigao ju je u poznom XIV veku knez Lazar Hrebeljanović.

Kruševac slavi Vidovdan, praznik na koji se odigrao čuveni Kosovski boj u kome je stradao sam osnivač grada i jedna od najznačajnijih ličnosti srpske srednjevekovne istorije.

U moderno doba, Kruševac je bio važan privredni centar, sa naglaskom na metalo-prerađivački industriju.

Danas to, nažalost, nije slučaj, no grad Kruševac ipak ima izuzetan kulturno-istorijski značaj.

Kada je reč o turiznu, u blizini grada nalazi se Ribarska banja, klimatsko lečilište na planini Jastrebac.

No ukoliko Kruševljani požele da obiđu druge delove Srbije i, naročito, druga banjska, planinska odmarališta, jedna od dobrih i pristupačnih destinacija svakako su Divčibare na planini Maljen.

Kruševac – Divčibare

Divčibare, poznati turistički centar i klimatsko mesto na maljenskoj visoravni od grada Kruševca su udaljene između nešto manje od 150 km najkraćim putem i preko 200 km, ukoliko se odlučite za dužu rutu.

Za putovanje je u proseku potrebno odvojiti oko tri do tri i po sata.

148 km – Najkraća ruta vodi od Kruševca preko Vrnjačke Banje, Kraljeva, Mrčajevaca i Čačka do Divčibara na Maljenu. U Kruševcu ćete ulicom Nade Marković najpre krenuti ka kružnom toku gde ćete se uključiti na put 5/A5 i voziti ka Kraljevu, odnosno Sirči.

Kod Kamidžorskog mosta prelazite na put 24. Nastavljate put kroz Oplaniće, te kod marketa 7. Juli prelazite na put 22. Nastavljate ka Mrčajevcima i dalje ka Čačku. Od Čačka putem 355 stižete do Gojne gore i putem 178 nastavljate ka Tometinom polju i dalje ka Divčibarama.

153 km – Tek neznatno duža od prethodne, ova ruta se od nje razlikuje samo po deonici kod Čačka, s obzirom na to da ćete u grad ući preko Preljine. Ostatak puta je identičan.

172 km – Nešto duža ruta vodi od Kruševca do Divčibara kroz Kraljevo, preko Guče i Požege. Umesto da se od Kraljeva zaputite ka Mrčajevcima, krenućete u pravcu Mataruške banje i nastaviti putem ka Požegi.

Iz Požege vozite ka Čestobrodici, a odatle ka Duškovcima. Od Duškovaca treba da se zaputite ka Tometinom polju, odakle lako stižete do vaše destinacije.

Korisni tekstovi