Čačak Divčibare km udaljenost

Čačak Divčibare km udaljenost

Čačak je grad u centralnoj Srbiji, u samom njenom središtu, i predstavlja administrativni, kulturni i privredni centar Moravičkog upravnog okruga.

Jedan je od gradova čiji istorijat nije temeljno proučavan, bez obzira na nesumnjivo bogatstvo.

Još je u neolitsko doba ovde postojao organizovani život. Čačanski kraj bio je živ i tokom starog i naročito srednjeg veka.

Prvi pomen današnjeg naziva ovog grada potiče iz dokumenata u Dubrovačkom arhivu i vezuje se za rani XV vek.

Čačak imao važnu ulogu i u novijoj istoriji, od turskog doba, preko ustanaka i svetskih ratova, pa do danas.

Brojne poznate ličnosti iz naše bogate istorije potiču upravo iz ovog grada.

U široj okolini Čačka nalaze se mnoge zanimljive kulturno-istorijske lokacije, prirodne lepote i turističke destinacije.

Jedna od njih su i Divčibare na planini Maljen, poznato planinsko odmaralište koje se nalazi relativno blizu grada Čačka.

Čačak – Divčibare

Udaljenost između grada Čačka i planinskog centra Divčibare na Maljenu iznosi između 53 km i 60 km, te je za putovanje potrebno oko sat i nešto vožnje, što ovu destinaciju čini sasvim pristupačnom za Čačane i sve oni koji se na Maljen upućuju iz ovog mesta.

Što se tiče samih ruta, postoje tri moguće opcije. Put nije previše zahtevan i ne traje dugo, te se bez velikog napora do Divčibara može stići veoma jednostavno.

53.1 km – Najkraća ruta od Čačka do Divčibara iznosi oko 53 km. Ulicama Župana Stracimira i Bate Jankovića u Čačku stižete do kružnog toka, prelazite most i skrećete u Knićaninovu.

Potom prelazite na ulicu Vidosava Kolakovića i pratite put 355.

Vozite dalje do Gojne Gore i Duškovaca, gde ćete preči na put 178. Nastavite dalje do skretanja za put 175 i odatle do samih Divčibara.

53.5 km – Ova ruta je suštinski identična prvoj, sa tom razlikom što u Čačku nećete voziti Knićaninovom, već ćete produžiti do spomenika Tanasku Rajiću i skrenuti u Slavka Krupeža, odnosno na put 179, te nastaviti na put 255 do Gojne Gore i dalje kao u prethodnom slučaju.

60.1 km – Najduža ruta iznosi oko 60 km i od prethodne dve se razlikuje po etapi od Čačka do tačke između Gojne Gore i Duškovaca.

U Čačku vozite ulicom Vojvode Stepe i uključujete se na put E-763 ka Tučkovu.

Dalje vozite kroz Papratište, uključujete se na put 177 i skrećete ka Duškovcima.

Ostatak rute je isti kao na dve prethodne i vodi kroz obližnja mesta do vašeg krajnjeg odredišta. Rute od Čačka do Divčibara su jednostavne za praćenje, a sam put je relativno kratak.

Korisni tekstovi