Najveći vodopadi u Srbiji koje vredi videti

Nije čudno što su u mnogim bajkama, legendama i pričama pominju magični vodopadi, i golica nam maštu ono što se krije iza vode.

I zaista, pogled i osećaj, a u nekim slučajevima gde je to moguće, i stajanje ispod vodopada, ima neki magijski osećaj, kao da prisustvujemo nečemu što je univerzalno divno.

Vodopadi su nešto sto će svakog čoveka ostaviti bez daha, i to je negde atrakcija koja privlači pažnju svuda u svetu.

Naučnici su ustanovili da cak i samo gledanje slika vodopada ima pozitivan efekat na naše zdravlje a kamoli boravak pored jednog od njih.

Oni predstavljaju svu lepotu i snagu prirode i česta su atrakcija turističkih mesta, i ma kako mali, ili čak veštački, umešni ugostitelji umeju da naprave pravu atrakciju, koja je bez premca.

Svakako da su nam prve asocijacije na vodopade Nijagarini ili Viktorijini, koji em što su impozantne veličine em što su zaista turističko blago.

Naravno da su najlepši vodopadi oni koji su veliki, ali verovali ili ne, naša zemlja se može podičiti i velikim brojem vodopada, od kojih su mnogi otkriveni tek relativno skoro, a čak se smatra da postoji još mnogo skrivenih, koji tek čekaju da budu otkriveni.

Suština je da mi imamo ogromno vodno bogatstvo, i da su naše reke pogodne za formiranje predivnih vodopada.

Da biste videli neki od vodopada, ne morate putovati u inostranstvo, zato sto je naša zemlja takođe bogata ovom pojavom.

Možda nisu veliki kao Nijagarini vodopadi, ali verujte nam na reč, da svakako zaslužuju pažnju, pogotovu zato sto su naši vodopadi okruženi neverovatno lepom prirodom i svaki od njih će da vas oduševi.

Ako planirate da posetite neki od vodopada naše zemlje, savetujemo vam da to ipak učinite tokom proleća ili u letnjim mesecima, kada je put do njih pristupačniji nego zimi.

Sada ćemo vam navesti neke od vodopada naše zemlje od kojih je najveći verovali ili ne, otkriven tek 2012 godine, na Staroj planini.

Kaluđerski skokovi

Stara planina je pojam divlje prirode i prilično je neprohodna i oduvek je zadavala muke ljudima koji su imali nameru da istraže njena prirodna bogatstva.

Stoga je dugo od nas ljubomorno skrivala najveći vodopad u našoj zemlji.

Vodopad je otkriven tek 2012 godine i dobio je ime ” Kaluđerski Skokovi”.

Ovaj vodopad je kaskadni i visok je cak 232 metra i izmerio ga je Dragan Stojadinović Sule sa svojom ekipom sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, 9 Juna 2012 godine.

Prosto zvuci neverovatno da je tek 2012 otkriven i čovek se prosto zapita, koje li još prirodne lepote naša zemlja čuva skrivene od naših pogleda ?

Da objasnimo kako bi vam bilo jasnije šta je zapravo kaskadni vodopad, ovo je možda izraz koji ste već čuli, ali nisu svi vodopadi kaskadni, dok u našoj zemlji određeni broj ili većina jeste.

Kaskadni vodopad znaci da se sastoji od velikog broja manjih vodopada koji cine jednu celinu, i veoma atraktivno mogu da izgledaju, čak i ako su nešto manji.

Vodopad Kaluđerski Skokovi počinje na nadmorskoj visini od 1554 ispod najvišeg vrha. ” Midžor ”  a kaskade se spuštaju na 1322 metara.

On se nalazi na pritoci Rakitske reke Kaluđerskoj.

Inače, na Staroj planini na njenoj zapadnoj strani se nalazi najveći broj vodopada naše zemlje a ovaj novootkriveni Kaluđerski Skokovi je najveći u našoj zemlji.

Mada ko zna, možda je to samo za sada, jer naša zemlja sigurno jer nešto skriva od našeg pogleda.

Kopren

Nakon vodopada Kaluđerskih Skokova na Staroj planini sledi drugi po veličini vodopad u našoj zemlji.

Vodopad ” Kopren ” je severoistočno od grada Pirota.

Njegov vodotok je Dabidžin potok koji je nadmorskoj visini od 1963 metara.

Ovaj vodopad drugi po redu po veličini je je otkrio dr. Sasa Milanović 16 toga Juna 2011 te godine a on je vodopad i lično izmerio.

Njegova dužina je 103,5 metara.

Tada je to bio najduži vodopad ikad izmeren na našim prostorima, međutim već sledeće godine otkriven je takođe na staroj planini, vodopad Kaluđerski Skokovi, koji je svojom dužinom prevazišao vodopad Kopren.

Pre Koprena titulu najvišeg vodopada je imao vodopad Jelovarnik.

Vodopad Kopren je takođe kaskadni vodopad i sastoji se od velikog broja kaskada.

Predlažemo da ga obiđete u proleće, kada se sa vrha Stare planine počne topiti led i tada je najbogatiji sa vodom i izuzetan je prizor.

Dva najviša vodopada u našoj zemlji otkrivena godinu za godinom, govori nam o tome koliko su naše planine neprohodne i nepristupačne.

Ovo nam svima daje nadu da ce možda u skorijoj budućnosti, biti otkriven još neki vodopad, koji će da pobije ove rekorde Kaluđerskog i Koprenskog vodopada.

Jelovarnik

Sledeći i treći vodopad po visini je vodopad Jelovarnik, koji se nalazi na našoj planini Kopaoniku.

Ovaj vodopad čine samo 3 kaskade i kao sto rekosmo, nalazi se na Kopaoniku u mestu Jelovarnik po kojoj je vodopad i dobio ime.

Vodopad se nalazi u oblasti nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od 1, 116 metara.

Ovaj vodopad je otkriven 1998 godine od strane geologa, međutim za njega je znalo samo stanovništvo koje tu živi, pa je tek dolaskom geologa te godine, izmeren i zaveden kao treći najviši vodopad u našoj zemlji.

Ovaj vodopad je okružen gustom šumom Bukve, Planinskog Javora i smrče i takođe je proglašen za prirodni rezervat, zbog lepote koju poseduje.

Prizor pada vode sa 70 metara visine, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Put do vodopada Jelovarnik nije lak, ali na Kopaoniku postoje turističke organizovane ture do njega. Ide se vozilima makadamskim putevima dokle se može, pa dalje peške.

Usput postoji mnoštvo potoka u kojima se možete osvežiti i natočiti vodu za piće.

Sam put do Jelovarnika je velika avantura i ispuniće vas veoma pozitivnom energijom.

Piljski vodopad

Za četvrti po visini vodopad u našoj zemlji, sa visinom od 64 metara, moraćemo da se vratimo ponovo na Staru planinu i da posetimo ” Piljski ” vodopad.

Ovo je četvrti po visini vodopad i čine ga dve kaskade, gornji i donji pilj i na visini je od 1450 metara i na svom dnu pravi veliki vrtlog.

U njegovoj blizini se nalaze i dva manja vodopada Kurtulski i Čunguljski skok.

Ovaj vodopad je otkriven 2002 godine, međutim dotle su za njega znali samo lokalni stanovnici i nije bio zabeležen.

Do ovog vodopada ćete morati da idete isključivo peške.

Teren je srednje nepristupačan ali je uređen i prohodan i kreće se iz sela Topli Do i dalje se prati putokaz do vodopada.

Toplo vam preporučujemo da se upustite u ovu avanturu, jer nagrada je na kraju zaista velika u vidu veličanstvenog pogleda na ovaj vodopad i prirodu koja ga okružuje.

Čungulj

Za peti vodopad po veličini, ne morate ići predaleko, već nastavite svoju avanturu na Staroj planini, jer upravo ovde se on nalazi.

Njegova visina je 40 metara i zove se Čungilj ili Čunguljski Skok.

Ovaj vodopad se nalazi u blizini sela Topli Do na nadmorskoj visini od 1400 metara na Toplodolskoj reci.

Njegovo ime potiče od planinskog vrha Čungulj.

Ovaj vodopad je otkriven 1966 godine od strane istraživača i teren do ovog vodopada je teško pristupačan, zato sto je put do njega strm i okružen veoma gustom Šumom.

Za posetu ovom vodopadu biće vam potreban vodič, zbog potencijalno opasnog terena koji vodi do njega.

Put do vodopada vodi uz reku Javorsku a zatim se orati uzvodno Čunguljski potok, sve do vodopada.

Jedno interesantno otkriće je da je ovaj vodopad iz godine u godinu sve viši, zbog toga što jak pad vode buši stenu na dnu i povećava samim tim visinu vodopada.

Priroda koja ga okružuje je impozantna i zaista vredi posetiti ga i uživati u pogledu i energiji koju pruža.

Bigar

Verovali ili ne, na Staroj planini se takođe nalazi još jedan vodopad, koji zauzima šesto mesto po visini u našoj zemlji.

Ovaj vodopad se zove Bigar i njegova visina je 35 metara a njegov pad počinje na nadmorskoj visini od 450 metara.

Nalazi se blizu sela Kalna i to na samo 5 kilometara od njega.

Vodopad je dobio ime po vrsti kamena preko koga de preliva a zove se kamen ” Bigar ” Ovo je rupičasti kamen koji je po strukturi lagan.

Uz vodopad možete naći nekoliko manjih vodopada i čistih malih jezeraca sa neverovatno bistrom vodom.

Pored vodopada postoje klupe sa pečurkama na kojima de možete odmoriti a takođe u njegovoj blizini celokupan ugođaj možete upotpuniti posetom manastiru svetog Onufrija, koji datira iz 15 tog veka

Vodopad je pristupačan i lako se do njega stiže iz okolnih naselja.

Skakalo

Da biste posetili sedmi po veličini vodopad u našoj zemlji, trebate da obiđete planinu Maljen, nedaleko od grada Valjeva.

Ovaj vodopad se zove ” Skakalo ” i nalazi se na najpopularnijem izletištu Planine Maljen ” Divčibarama “.

Ovaj vodopad potiče od reke Manastirice i visok je 30 metara.

U samo podnožje ovog vodopada kada je pun vode, nažalost se ne može prići, ali je pogled neverovatan.

Priroda koja ga okružuje na ovom popularnom izletištu je neverovatno lepa i vredi ga posetiti.

Pogotovu ako uzmemo u obzir to da se do njega relativno kako dolazi i da je blizu grada Valjeva i na damo 100 kilometara od glavnog grada Beograda.

Teren koji vodi do vodopada nije lagan i morate biti oprezni i snalaziti se na ovoj vrsti terena.

Ovaj vodopad je izuzetno bogat vodom, pogotovu u proleće, kada ima dosta kišnih perioda.

Sa obzirom na to da je izvodljivo penjanje uz njegove stene, pogodan je za alpiniste.

Sa obzirom na to da je turizam na Divčibarama vrlo razvijen, ovaj vodopad je vrlo često posećen od strane turista i domaćih i stranih.

Na Divčibarama možete pronaći brojne smeštaje i izbor je veoma veliki i impozantan. Ovde možete videti najbolje apartmane na Divčibarama.

Ali sa obzirom na to da je izbor veliki i raznovrstan, cene su vrlo pristupačne i svako može da priušti sebi makar produženi vikend u ovom izletištu, koji je pravi dragulj prirode.

Priroda koja okružuje ovaj vodopad je nesvakidašnja i ostaviće vas bez daha.

Kurtulski Skok

Da bismo videli osmi vodopad po visini na našim prostorima, sa visinom od 27 metara opet se moramo vratiti na Staru planinu i njenu neprohodnu divljinu.

Ovaj vodopad se zove ” Kurtulski Skok” i nalazi se sa Pirotske strane i počinje na visini od 1645 metara nadmorske visine.

Vodopad pripada opštini Pirot i nalazi se na oko 8 kilometara od sela Topli Do.

Interesantno je da je dolazak do ovog vodopada tj. teren do njega najnepristupačniji i stoga je najmanje poznat i obilažen.

Ovo je takođe kaskadni vodopad i formirala ga je Javorska reka.

Dolazak do ovog vodopada je težak sa obzirom na to da se do njega dolazi prateći potok uz šumsku stazu, koja je obrasla bujnom vegetacijom a inače je i najudaljeniji vodopad.

Za ovaj vodopad je do 2002 godine znalo samo lokalno stanovništvo, zbog njegove nepristupačnosti.

Sa obzirom na to da je vrlo retko posećen, oko njega i na putu do njega ćete zateći netaknutu prirodu i bujnu vegetaciju.

Vodopad Tupavica

Za deveti vodopad po svojoj visini, ostajemo na Staroj planini tačnije posetićemo njeno samo srce, jer u njenom centru se nalazi vodopad ” Tupavica ” na samo 5 km i 400 metara od sela Dojkinci na ovoj planini.

Vodopad počinje svoj pad na 1050 metara nadmorske visine.

Stene preko kojih voda pada su crvene boje, sto dodatno daje čaroliju ovom vodopadu.

Formira ga Dojkinacka reka i njegov pad je sa 25 metara visine.

Moramo da vas obavestimo da prizor neće biti impozantan ako je godina bila sušna, zato sto će u tom slučaju voda samo kapljati preko stena, zato vas savetujemo da ovaj vodopad obiđete onda kada je bilo dosta snega preko zime i kise u prolećnim danima, jer samo tada ćete videti ovaj vodopad u svom pravom svetlu.

Veliki Skakavac

Za deseti vodopad po visini, trebate otići na Planinu Taru gde se u Mokroj Gori nalazi vodopad  ” Veliki Skakavac “.

Njegov pad je sa 25 metara visine i veoma je nepristupačan, ali se vrlo isplati, zato što je okružen netaknutom prirodom.

U blizini je Mokra Gora pa pored samog vodopad imate stvarno mnogo toga da vidite.

Vodopad Lisine

Za jedanaesti vodopad po visini, trebate otputovati u Istočnu Srbiju na padine Beljanice, kako biste videli vodopad ” Lisine ” koji je nastao od rečice Vrelo, koja je desna pritoka reke Resave.

Ovaj vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 350 metara i nalazi se nedaleko od Resavske pećine.

Ovo je akumulacioni vodopad koji je nastao akumulacijom Bigra. Na njegovom dnu se nalazi malo jezero koje je plitko.

Visina ovog vodopada je 25 metara.

Prilično dugo je ovaj vodopad zauzimao prvo mesto po njegovoj visini, dok nisu otkriveni vodopadi Stare planine.

Ovaj vodopad kao i kraj koji ga okružuje je pod strogom zaštitom prirode.

Sa obzirom na to da se blizu njega nalazi i Resavska pećina, toplo vam preporučujemo da sa njom upotpunite svoj doživljaj.

Sopotnički vodopadi

Dvanaesti po veličini vodopad se nalazi na planini Jadovnik i na njenim zapadnim padinama.

Površinski tok reke Sopotnice ima nekoliko vrela i izvora.

Oni formiraju takve tokove u kojima se spajaju i formiraju seriju vodopada i najviši je 25 metara.

Gostiljski vodopad

Nadomak samog Zlatibora nalazi se Gostiljski vodopad i njegova visina iznosi oko 20 metara i on zbog svoje pristupačnosti spada u jedan od najposećenijih vodopada u našoj zemlji.

Ovaj vodopad je okružen kako Borovom pa tako i Bukovom šumom i to je nešto sto upotpunjuje njegovu lepotu.

Vodopad se nastavlja i formira nekoliko manjih vodopada i virova, da bi se naposletku ulio u reku Katusnicu.

Sa obzirom na to da je prilaz vodopadu odlično uređen, postoji zaštitna ograda i stepenište, morate da platite pogled na ovaj vodopad.

Pre nego sto se spustite do njega, na vrhu možete jahati konje, kupiti razne suvenire, a i postoji uređen toalet koji se takođe placa.

Ćorov vodopad

Na opštini Medveđa se nalazi ” Ćorov ” vodopad.

Visina ovog potoka je 18 metara i nalazi se na osam kilometara od Medveđe.

2016 godine se počelo sa uređenjem okoline ovog vodopada, pravljenjem malih mostića, klupa sa pečurkama, parkovima za decu i okolnim letnjikovcima.

Postoji cak i mesto za roštiljanje i etno odmoriste koje će upotpuniti posetu ovom vodopadu i divnoj prirodi koja ga okružuje.

Uređenjem okoline ovog vodopada, striktno se vodilo računa o tome da se ne naruši njegova priroda i okolina.

Do samog vodopada se vrlo lako dolazi i poznato je turističko mesto, pogotovu zbog sadržaja koji ga okružuje.

Vodopad Ripaljka

Za sledeći vodopad koji pravi reka Gradašnica, morate otići do planine Ozren na samo pet kilometara od Sokobanje i tu ćete zateći vodopad Ripaljka.

Ovaj vodopad je na nadmorskoj visini od 420 metara i spada i grupu akumulativnih vodopada.

Njegova visina je 17,5 metara.

Ako želite da vidite ovaj vodopad u svojoj punoj snazi, to trebate da učinite u rano proleće ili kasnu jesen kada je bilo puno kišnih perioda, zato sto reka Ripaljka, tokom leta vrlo cesto presuši a sa njom i vodopad.

Ljudska ruka je bila na granici da uništi ovu prirodnu lepotu izgradnjom hidrocentrale sto je i učinila zbog snabdevanja strujom.

Međutim država je naložila da se ona sruši 1950 te godine, kako se ne bi uništila priroda.

1949 te godine je država uzela pod svoju zaštitu Veliku i Malu Ripaljku, kako bi se stalo na put njihovom eksploatisanju i naposletku uništenju.

Dakle ovo je prvi spomenik prirode, koji je zaštićen 1949 godine i tako je ostalo do dan danas.

Vodopad Prskalo

Na obroncima planine Kučaja, nalazi se vodopad Prskalo.

Ovaj vodopad je inače nešto siromašniji sa vodom ali nikada se nije desilo da presuši.

Visina vodopada je 15 metara i nastaje od reke Temštice.

Nalazi se 13 kilometara od Resavice koja je u opštini Despotovac.

Vodopad je na nadmorskoj visini od 769 metara.

Ovaj prelepi vodopad nije jedan od poznatijih, zato sto je do njega izuzetno teško doci zbog veoma guste vegetacije na putu do njega i skoro da je neizvodljivo.

Vodopad je neverovatno lep i cini se kao da se stao sa stenama niz koje pada i kao da cine jednu celinu.

Vredi ga posetiti, ali ćete se morati dobro organizovati pre nego što krenete, da se ne biste izgubili na putu do njega.

Zaključak

Nasa zemlja ima da nam ponudi toliko toga i neverovatna je činjenica da su vodopadi na Staroj planini, počeli da se otkrivaju tako kasno.

To nam samo govori o tome koliko još toga možemo da otkrijemo, sto naša zemlja za sada, ljubomorno čuva za samu sebe, verovatno u strahu od toga da to nećemo umeti da cenimo i poštujemo.

Nasa država se zaletela sa mini hidroelektrana ma, koje su u stanju da potpuno unište naše vodotokove i da potpuno unište prirodu koja se oko njih nalazi.

Narod je sto se toga tiče sve osvešćeniji i svim silama se trudi da se ova prirodna bogatstva stave pod zaštitu prirode i da se zakonom zabrani njihovo eksploatisanje.

Osim svega ovoga navedenog, da biste videli vodopade, ne treba vam mnogo, kao što ste videli mnogi od njih su nadomak ruke, na samo par stotina kilometara udaljeni od Beograda, a ono što je još bolje jeste da su u većini slučajeva, oni su redovni izlet pri turističkim mestima.

Veoma često se nalaze na putu do nekog većeg turističkog mesta.

Zato vas pozivamo da kada sledeći put budete birali mesto za odmor, proverite da li na tom putu ima neka reka, a na reci neki vodopad.

Dokazali su i naučnici da se ljudi jako lepo i rasterećeno osećaju pored vodopada, da sam šum kaskadnih padova, ima neki oslobađajući osećaj.

Koji je prvi vodopad koji ćete da posetite u našoj zemlji?

Korisni tekstovi