Smederevo Divčibare km udaljenost

Smederevo Divčibare km udaljenost

Grad Smederevo nalazi se u severoistočnoj Srbiji u Podunavskom okrugu, na obali reke Dunav.

Istorijski značaj ovog grada izuzetno je veliki, budući da je u periodu od 1430. do 1459. bio glavni grad Srpske despotovine, poslednjeg vida srpske srednjevekovne države do pada pod tursku vlast.

Danas se smatra industrijskim centrom i mnogi ga nazivaju ’gradom gvožđa i grožđa’.

Kada je reč o grožđu, to jest, o vinu, svakako treba doći na Smederevsku jesen, najznačajniju privredno-turističku manifestaciju u ovom kraju.

Kada se zažele drugačijih krajeva, stanovnici Smedereva mogu se uputiti na zapad zemlje i obići neku od prelepih planina valjevskog kraja.

Jedna od popularnih planinskih destinacija u ovom delu zemlje svakako su mirne, a ipak živopisne Divčibare na Maljenu.

Planinski centar Divčibare na planini Maljen nudi puno mogućnosti za kvalitetno proveden odmor, vikend ili izlet u prirodi.

Divčibare su spokojno mesto, njihova priroda je na mnogim delovima netaknuta,  a njihova turistička ponuda je iz godine u godinu bogatija.

Smederevo – Divčibare

Ukoliko iz Smedereva putujete na Divčibare, biće vam potrebno oko dva i po sata vožnje. Udaljenost od Smedereva do Divčibara iznosi između 141 km i 181 km, a pred vama su tri moguće rute.

141 km – Najkraća ruta od Smedereva do Divčibara vodi preko Malog Požarevca, Mladenovca i Aranđelovca do Mionice, odakle put vodi dalje ka Divčibarama.

Na naplatnoj stanici Smederevo Centar priključujete se na autoput A1 do isključenja za put 25 kod Malog Požarevca.

Put vas dalje vodi ka Mladenovcu i do jezera Crkvine i skretanja na put 151. Ovim putem vozite do Aranđelovca.

U Aranđelovcu treba preći na put 27. Vozite dalje kroz Bukovik, Kruševicu, Brajkovac  i druga mesta do Mionice. Ovde prelazite na put 175 koji vas vodi do vašeg odredišta, Divčibara na Maljenu.

160 km – Alternativna ruta je za oko 20 km duža. Prva etapa puta do Malog Požarevca je ista kao u slučaju prve, ali se umesto pravca ka Mladenovcu put nastavlja ka Vrčinu, pa do petlje Orlovača.

Na petlji se uključujete na put 22 i vozite ka Županjcu.

Kod Županjca treba skrenuti na put 175, koji vodi kroz Bogovađu i Mionicu ka Divčibarama.

181 km – Treća varijanta puta takođe od Malog Požarevca vodi ka Vrčinu i dalje ka petlji Orlovača, ali se ne treba uključiti na put 22, već nastaviti do petlje Surčin-jug, gde se priključujete na autoput Miloš Veliki (A2).

Autoputem stižete do naplatne stanice Lajkovac i putem 27 do Divaca. Od Divaca treba produžiti ka Mionici, odakle prelazite na put 175 i stižete na vaše odredište.

Vožnja autoputem Miloš Veliki je i najbrža varijanta da stignete do Divčibara.

Korisni tekstovi